Prijava
   

Nečastivi

Onaj koji nikada ne plaća turu, nikada ne časti ekipu. Nije ni škrtica, ali je daleko i od prosečnog Srbina koji je spreman da zarad dobrog imena u kafani osudi decu da jedu kačamak narednih mesec dana.

Kad je dobio prvu peticu za pravilno ispisanu stranu slova A i M, matori mu je dao jednu novčanicu s likom čuvenog rudara Alije Sirotanovića, s namerom da shvati da će biti nagrađen za svoje uspehe, ali i da mora tu nagradu podeliti s drugima. Ali, on tog dana nije ni jednom od svojih drugara kupio sladoled, svi su platili zasebno.

Prolazilo je vreme, završio je osnovnu, srednju, otišao i vratio se iz vojske, upisao fakultet, završio ga u roku, verio se, oženio i dobio sina. A novčanika se nije latio, bar ne više od onoga koliki je bio njegov deo za stolom.

Čak i kad mu je sin diplomirao nuklearnu fiziku kao najbolji u generaciji, oženio miss Srbije, i sa svojim poluamaterskim timom pobedio i Zvezdu i Partizana do istorijske senzacije i osvajanja kupa Srbije, on je novčanik čvrsto držao u džepu.

Poimanje imena Nečastivog u kafanu izaziva mešavinu straha i grozote. Nije dugo trebalo da se priča o Nečastivom raširi van boemskih četvrti, pa je tako naziv za ovu osobu preuzela i Crkva za poimanje mračnog dela onostranog.