Prijava
   

Paćo

Pas shvaćen bez predrasuda. Pas na ravnoj nozi sa nama.
Sva čista osjećanja i odnose koje čovjek može imati u životu a da nijesu uprljana u kaljuzi društva su sadržana u jednoj jedinoj niti koja povezuje dva bića čije su misli gotovo jednako ustrojene.
U kratkim sortsevima, isprljanim i iscijepanim laganim majicama, velikim klompama koje klaparaju i štite mekanu, neogrubjelu kožu djeteta od oštrog kamenja neasfaltiranih ulica. To je banda dječaka i djevojčica koje se stidljivo pridružuju prateći jedni druge, pucajući iz drvenih pušaka u imaginarne neprijatelje na drveću i u vazduhu. Baš jedan od dječaka u klompama će prvi primijetiti paća koji mučen svojim psećim brigama ne primjećuje motke u rukama djece. Dječak u klompama, vidjevši paća, će bez proračunavanja prići. Pritrčaće, zaklaparaće. Neće uprljati paća nečasnom pomisli o postojanju buva, o prljavosti njegove dlake. Savijena koljena, stopala sakrivena u ogromnoj obući daju ovom stvorenju vanzemaljski izgled. Ali jednostavan. A pružena ruka koju povlači po njušci neće pokazivati superiornost, instrument sažaljenja.
Paćo će kao previdjeti postojanje motke u dječijim rukama, nešto jače je preovladalo i on prilazi, ide u susret. Milo mu je kad ga neko zove pravim imenom- paćo. Paćo će da zacvili, vjerovatno zahvalan zbog dodira dva sunca tog ljetnjeg dana- nebeske zvijezde i dječije ruke. Izvrnuće se, izmučen glađu, šutiranjem uglancanim gospodskim cipelama, možda šugav, možda buvav, šepav, mršav- ružan. Prepustiće se masaži ogoljenih rebara. I njegovo postojanje biće primijećeno i potvrđeno ručicama lažno-nogatih jednostavnih i nevinih gorostasa u klompama.
Obje vrste se prepuštaju jednostavnoj igri prostog postojanja i zajedničkog življenja. Predmetno odvojenog a vibraciono povezanog.
U takvoj igri obje vrste postaju svoje suštine. Čiste elementarne čestice bez primjesa ičega okolnog, bez uprljanosti, čist papir idealnog koncepta idealne suštine koja nije prošla kroz sito društva.

I kada bi predmet filozofije bila tako bukvalna stvar kao što je pas, u njenoj suštini pisala bi samo jedna riječ- paćo, a u suštini čovjeka- dijete. Sa tom razlikom da paćo ostaje paćo i kad ga zovemo pašče, a samo naš dio niti povezanosti postaje odvratan. Vremenom.

Gomila sa ulice će se razići kada neka od slojevitih, naboranih majki otvori škure i sa prozora ukaže na nedostojnost paća punog buva i u dječije srce usadi sjeme predrasude i gađenja prema stvorenju mentalno i evolucijski nižem ali čistotom dječački sjajnijom.

Komentari

Prica malo konfuzna.Autor je za +++++++++
interesanta inteligentna i haoticna osoba.

@highlander007
poz iskreno dugo te nisam videla

Dje si dir... ovaj... đe si, Tašo, sunce moje! ;)

De si zlato. :)
Evo me, ovde je ubedljivo najlepse, skoro sam zaboravila kako se lapo osecam ovde

Definicija je natopljena empatijom i emotivnim nabojem,zato mi se sviđa.Veoma dirljivo i srceparajuće.
+

@Hiperborejac
Mozda si sarkastican ali ja sam je bas tako dozivela.Ovog autora cu da pratim lici na mene

Nisam bio sarkastičan.To što sam rekao o definiciji,to zaista i mislim.

dobro volim kad nisam u manjini.Ne znam zbog cega mi se ovo svidja ovoliko.Mozda zbog teskog bombardovanja misli pretocenih na papir sto se isto meni desava.Hvala

sada cu malo gledati tvoje defenicije

Fala. Moje definicije i nijesu nešto. :) ali čitaj ako hoćeš

Meni jesu ne samo lepe nego interesantne.Mozda ne za Vukajliju gde je sve jebem, pusim itd..ali valjda ima jos neki sajt gde mozes da pises.OK vecina ti da + jer misli da pises nepovezano ali nije tako.

jos jedan + sto si Crnogorac ili Crnogorka (nijesu)

Iščitaj i mene, Tasho, i ja sam crnogorac i pune su mi definicije ijekavice.

Gde si pani sreco moja.POZELELA SAM TE.Pa znas da uvek citam i uvek dobijes + samo te danas nisam videla obicno citam najnovije.+++

sada cu te nacu, ne zaboravlja Tasha nista kada si trazio ono za chat.