Prijava
   

Posek

Jedno od najzanimljivijih načina za spremanje hrane... Pandan pečenju rakije...
Jutro. Ne budi te nikakav alarm, već te žena viče iz dvorista, sada već dobro prepoznativom rečenicom,''voda vri!". Ustaješ, propisno se oblaciš, sa dva para čarapa, od kojih u jedne uvlačiš duge gaće, i preko njih vunene, koje idu direktno u ribarske čizme. Gore oblačiš duksericu, preko nje džemper, i vojnu jaknu koja ti je ostala još od kad si devedesetih bio u ratu.

Na glavu navlačiš kapu, koja je inače univerzalne veličine, i koju imaš već godinama, koja ti služi samo tokom posečenja. Izlaziš, zajedno sa sinom, ili prijateljom koji ti je od rane zore pritekao u pomoć, i upućujes se prema svinjcu... Ako imaš malog klinca, ostaviš ga duže da spava, pa taman da za doručak ima ražnjiće...

Svinja se već uznemirila kao da nešto sluti... Prisećas se svojih i tuđih doživljaja tokom dugogodišnjeg pravljenja najboljih duvan čvaraka u kraju... Sećaš se kako si kao klinac loše navukao džak prasetu, pa je prase nogama probilo džak, trčalo unaokolo, udaralo gde stigne, dok se samo nije ubilo... A i kako su se tvoji ortaci napili, i hteli da na human način ubiju svinju... Ugušili je butanom, sve sredili, i kako su stavili prase na vatru, čula se eksplozija u radijusu od 300 m... Ali dobro... Bar su se kučići lepo najeli tvojim nazimčetom... A i imaš zanimljive šare na zadnjoj strani kuće...

Sa prasetom već okačenim zadnjim nogama odozgo, kreće i prva tura... Domaćica nudi kafu, i naravno dosipa rakiju iz bureta, jer je flajka već pri dnu... Nema ništa za bacanje, čak je i utroba utrošena, u kojoj uživaju džukci 10 okolnih kuća... Kažeš ženi da pristavi kuvano vino, nešto ladno od jutros... Već se primiče i ručak... Sveže šnicle, i ražnjići kakve u životu nisi jeo...Pečenje čvaraka traje ceo dan...ali nije ti dosadno... Čak štaviše, voleo bi da svaki dan zakolješ po koju svinju...

Već si dobrano pripit. Ipak, trebalo je nazdraviti sa svakim ko je tog dana svratio u tvoju avliju... Red je. Čvarci već uveliko cvrče... Skidaš raniju sa vatre, cediš mast, i vidiš, biće jedno 4-5 kg čvaraka... Srećan si, ulaziš u kuću da večeraš, i da obeduješ u čvarcima koje si svojim rukama napravio... Nemaš neku veliku dobit, a i celu subotu si radio, ali si zadovoljan... Gledaš u sina, ponosan si što je držao noge kad je bilo najpotrebnije... Tvoja krv. Onako pijan, ležes i prespavaš ceo sutrašnji dan... Tvoja misija je uspela, pokazao si se kao pravi Srbin.

Sutradan otvaraš novine i vidiš da EU zabranjuje klanje svinja. Da je nehumano. Ljutito bacaš novine, uzimaš telefon i skupljaš ekipu. U subotu ponovo koljemo. Evropi u inat. Ovo je moja dedovina, ima da koljem kad ja hoću. Koga hoću!

Komentari

Pročitao sam te od glave do pete, ova je odlična, al' mogao si bolju završnicu u primeru da napraviš, nešto mi fali tu. Inače ostale defke, imaš jedan predlog od mene za kodabranu, imaš još par okej njih, a bogme imaš i žešćih sranjčuga od defki. Sve u svemu nisi loš, al' verujem da ćeš biti mnogo bolji. Eto, kad te već pročitah, da te udostojim i jednim komentarom.

p.s. Nemoj više pisati ošišanom latinicom leba ti.

p.s. Nemoj više pisati ošišanom latinicom leba ti.

To verovatno misliš na one defke s početka... :)
Hvala, hvala na prelaganju... a u svakom žitu ima kukolja... :D
Ovu defku sam na primer, napisao onako od srca... :D Nisam ni pretpostavio da će biti ni u plusu, a kamoli ovaj fini skor... (za mene je ovo više nego fino...)
Hvala u svakom slučaju... Nadam se "skidanju mraka" baš sa tom kodabranom,...

А јесам и ја ћоман, не тражим на екавици.... Ваља ти ово Дионисио и до доста.... +

Hvala hvala big... A ne rece mi okle si ti kad se ne sjeti ekavice...
Ma svi smo odje nasi... :)

Ма живим ја ту тебрекс, ал' написах дефиницију посијек а нисам видео да има ова јер сам само гледао посијек и посјек :-).

Ma neka je, nemoj je dirati... mada je ne nađoh, nadam se da je nisi obrisao...
Još jedared hvala big dipper... ;D

ima da koljem kad ja hoću. Koga hoću!

pobedilo haha
+

Kul pričica, valjan trud, vredno velikog plusa. Biće od tebe nešto :)

Fala lepo momčadijo... :)

Biće od tebe nešto

Nego prof, jel misliš na Kaizenovo "biće", ili ovo normalno? Da se ne ložim džabe...lolololo

Mnogo dobro. +++
Ljudski odrađeno, samo što bih mesto "Posek" stavio "PosJek"... srpskije je... lolol

Vejv drago mi je da si pročitao, ovo mi je omiljena defka. I da je loš skor bio ne bih je obrisao nema tih para. Onako za dušu napisano... :)
Al nemoj mi to raditi vejv, gde ja da širim nacionalizam... :)
"U mene" se kaže posek, a i defki ima 6 meseci, sad sam ni ne bih mogao da popravim...

Дефка на први поглед говори "Немој де ме читаш", АЛИ много добра прича
+++

Дефка на први поглед говори "Немој де ме читаш", АЛИ много добра прича
+++

Sejov komentar na prvi pogled govori "potrudi se da pročitaš, nećeš se pokajati" i nisam se pokajao. +++

Fala ljudovi, pokušao sam da napišem što lakše za čitanje, kad sam već video da će biti poduža...kraće nije moglo, a da ne odem u nekom drugom pravcu, iako znam da će većina odbiti da pročita zbog dužine...
Možda sam subjektivan, al' meni se đa... :)

Пасусирање Дио, пасусирање, та чаробна ријеч :)
Бар мени је пуно љепше и лакше читати фино пасусирану дефку, овако изгледа превише неуредно. Говорим због оних који ово неће ни покушати прочитати, и сам ја понекад...

Doooobrooo... :)
Bem mu, kako se ne setih ranije...ma verovatno sam u cugu pisao, pa zaboravim i koji je dan, a kamoli da stavim pasuse... :)
Jbg, sad je kasno, možda iscimam nekog od admina posle na "automehaničarskoj"...

Pa ovo je krmokolj.

Kakav krmokolj? Ovo je veličanstven obred uživanja u pripremanju hrane životinjskog carstva, sa realističkim opisom pojedinih situacija... :)

Врло ми се свиђа.

Овако сам и ја ономад оно печење ракије описао. Нема, кад те крну емоције, не водиш рачуна о пасусима, само тучеш по тастатури. Лијепо си ово одрадио, Дионизио, мораћу да бацим око и на остале садржаје што нудиш.

Подсећа на ту Миткетову

или потсећа? :)

*ипак подсјећа :)

Овако сам и ја ономад оно печење ракије описао. Нема, кад те крну емоције, не водиш рачуна о пасусима, само тучеш по тастатури. Лијепо си ово одрадио, Дионизио, мораћу да бацим око и на остале садржаје што нудиш.

SAd ću da vidim baš, nadam se da nisi izneverio, tj pretpostavljam da nisi. Hteo sam i pečenje rakije da definišem, ali sam skupljao inf. a taj proces traje...

Подсећа на ту Миткетову

Znači da sam dobro napisao... :)

Meni je ta Mitketova u omiljenim, sjajna dekfa.

Iskren da budem, i meni je. Otres'o je, kako je napisao!

jesi ti iz Valjeva?

Jašta. Što? Koliko znam i ti si?