Prijava
   

'Prevod' zvuka u filmu

Ova pojava karakteristična je za nekoliko domaćih filmskih prevodilaca čija imena i nadimke nažalost nisam zapamtio, i datira s početka 21-og veka. Pretstavlja zanimljiv način da se gledalac zasmeje bez obzira kog je žanra film koji je trenutno na ekranu. Ne prevode se svi, već isključivo zvukovi za koje postoji odgovarajuća onomatopejska reč koja ga najbolje sprovodi iz usmene u pisanu formu. Primeri koji slede su isključivo iz serijala 'Gospodar prstenova' pošto su mi se jedino oni zadržali u memoriji.

Crni jahač (Nazgul) dojahava nedaleko od mesta na kom su skrivena 2 mala hobita i počinje da njuška okolo. Prevod: šnjof-šnjof!

Dva džinovska trola otvaraju Crnu kapiju Mordora vrteći u krug horizontalno položeno kormilo. Prevod: hoo-ruk!

Vilenjak Legolas pogađa strelom bauka u vrat nakon čega ovaj počinje da se davi i grca. Prevod: krklj!

Džinovke merdevine, koje su prethodno bile naslonjene na zidine Helmovog ponora, padaju na gomilu orki iza njih. Prevod: gnjec!

Ako znate još neki primer - ostavite ga u komentaru :)

Komentari

gledala sam trainspotting sa engleskim titlom, koji je na svaki zvuk imao npr. baby crying, phone ringing i ubjedljivo najjači defecating.

to je za gluve ljude

Ako si gledao na kompu, ništa neobično. Svako može izmeniti .sub fajl, ako je na hardu. Ja sam jednom namestio na Matrixu, kada sam gledao sa svojim drugarom Šikijem. Izgledalo je otprilike ovako:

- Neo, gde si, javi se!
- O, ne, mašine su probile zaštitu!
- Zadrži ih ovde, ja idem do glavne kapije!
- Puši ga, Šiki!
- Raznesi onu levo, pokrivam te...

"Puši ga, Šiki" trajalo je trećinu sekunde, tek koliko da registruje. Gledao sam čoveka kako trlja oči u neverici. Naravno, Šiki nije znao da je to moguće uraditi. Do danas živi u uverenju da je halucinirao, a ja mu ništa nisam rekao...

Kuvajlija, ništa melodičnije mi nije palo na pamet u tom trenutku :)

А шта да кежеш на цео серијал филмова о Бетмену и Робину:)))

Kod mene je prevod za taj serijal ok, verovatno je autor drugačiji...i zaboravih napomenuti ono neizostavno 'mljac...mljac...' u filmovima :)

tragicno da je ovako dobra defka lose prosla... omiljeno!

Hfala, takva su vremena bila :)