Prijava
   

Rasturati

U kombinaciji sa odgovarajućom poročnom i najčešće zakonom zabranjenom supstancom ili praksom, glagol koji uz tu dodatu imenicu postaje isto što i dilovati, samo u znatno gabaritnijem značenju i količini. Može se dakle rasturati droga, piće, cigare, kurve...a u nekim severno-korejskim zemljama bogami i toalet papir, odnosno sve zavisi od toga na šta se raja navukla i šta je radi.

Elem, kapiram da neka logika iza nastajanja izraza potiče od dilerske strategije da se pristigli veći paket rendom robe najpre "rastura" na više desetina manjih komada, potom deli "na tezgu" lokalnim dilerima i odatle konačno distribuira razdraganim juzerima.

Inače, moj diler Mahmud mi je pre neki dan priznao da on robu rastura u oba pravca, i profesionalno, i personalno. Hoće, kaže, da zna šta prodaje, pravi profesionalac, realno...

- Pa pričaj, tebra! Znači, ne znam da l' je iko od ljudi koje znam ikada bio u jebenoj Finskoj...
- A šta ima da se kaže, brate...Ladno je do jaja, žene su im teški grobovi, muški se lože na Death Metal a svi kolektivno piju k'o jebeni smukovi. Pazi kad nisam smeo kod mrtvog frizera dodem jer sam se bojao da mi onako pijan ne uzme skalp, znači, ne veruješ!
- Ja sam čuo nešto drugo, brate. Ja sam čuo da si ti tu kosurinu zaradio u finskom bajboku, brate, a ne zato što si se usr'o od neke tamo finske Sneže...
- A jebiga, matori, mora od nečeg da se živi ako nećeš da lomiš leđa u fabrici leda jebenog, pa smo ja i je'an Rus rasturali alkohol noću kad je zabranjeno...
- Pa 'de baš sa Rujom, jebote, oni gore piju od Finaca??
- Jebiga, brate, s njim sam se i jedino kako-tako sporazumevao, ovi Finci k'o mađarski da pričaju, serem im se u Natašu Kandić i Helsinški odbor za ljudska prava!

Komentari

Kakav kombo veceras otebe!

Pa matorti kad nisam mogo da se logujem na sajt sto godina, i dalje mi nije jasno šta se dešavahttp://vukajlija.com/forum/teme/69967-otvaranje-sajta-error_connection_timed_out

Video sam temu ali ne bih mogao da ti pomognem.

Nađi nekog ko može...

Профа га ломи, добре све :)
+

Lomi ga k'o baba suvarak :)

Lomi ga k'o baba suvarak

El ima ovo?

Nisam ti stigao do ostalih večerašnjih definicija (ma ni ovu nisam do kraja pročitao još), pošto vidim da se pominje neki kombo, ali je ovo takav naslov i takav sleng, da mora biti odabrano samo zato što je 2016. godina.

Sada ću da pročitam do kraja (verujem da si zasrao mestimično, što kod tebe ne znači da je to nužno i loše, lolo), pa onda i ostale.

Možda izraz potiče i od rasturanja robe na manje delove, al meni je uvek bilo logično da izraz vodi poreklo od 'teritorijalnog' rasturanja... 'Rastura' na delove pa te delove 'rastura' tj. raznosi po delovima (grada)...

Nemoguće da nema definisano... Ako nema onda je ovo iskop meseca, ako ne i godine. Ako ima, jbg... evo +++ i pozz Mahmuda.

Naravno da nema, potvrdili mi i u Pentagonu, hehe

A svakako da "rasturanje" znači "kidanje na manje delove", to je ta neka logika kojom sam se vodio...

Ungarofinci, govna, što bi reko Vuk Radovan Karadžić.

Sila je jaka u defci ovoj. +

@jocko је у праву. Растурање има и значење "планско дељење около", разношење нечега нпр. на кућне адресе. Растурају се публикације, пропагандни леци, хуманитарна помоћ, све оно што треба (или се намерава) да се подели широким народним масама. Отуда је настало и "растурати дрогу".

@frajkor

Stoji to i ima logike, samo se "rasturati" nekako češće (ili gotovo isključivo) sreće u negativnom kontekstu...teško ćeš u evridej komunikaciji čuti "Ma pusti me, rasturam neku propagandu...", mada sad kad sam ovo napisao i to deluje kao negativan kontekst, heh:)

Океј за евридеј, само сам се мало играо трагоследника - како се из једног значења рађало друго (знаш да је то јаче од мене).

Ako, ako, ipak smo mi neki čuvari jezika srpskog, to nam je pos'o:)