Prijava
   

Razvojni put slušača muzike

Ti si “mladja” generacija koja je od nosača zvuka prvo upoznala kasetu...
Kao dete iz radničke porodice, tata ti je u drugoj polovini osamdesetih kupio Iskrin kasetofon crne boje sa ručicom koja se izvlači i uz njega ti doneo kasete Novih Fosila, Bokija Miloševića i Dragane Mirković.
Iako si još uvek dete, prilično si zbunjen tom muzičkom kobinacijom koju ipak moraš prihvatiti jer radio emisije uskoro ne možeš da snimaš, a sve to zahvaljujući jako kvalitetnoj glavi.
Dok si se okrenuo prošle su godine i neuspeli pokušaj vezivanja za Bajagu i Prodavnicu Tajni. Odjednom REVELATION! Tu je Jugoslav Pantelić I ĆAO HM TOP LISTA.
Tvoj ukus ide sigurnim koracima preko Heart i All I Wanna Do Is Make Love To You, Skid Row i Guns n Roses, do Metalike koju si taman svario kad eto ti ga Enter Sandman, pu živote!
Nekako se okreneš Iron Maidenu i Megadethu, dakle uličnim prodavcima nasnimljenih kaseta kad ono vojska!
Ostavio si kući 92 kasete, a kad se vratiš, brat harmonikaš nasnimio na njih Kodića i Kemiša. Ne žališ mnogo jer tu je fakultet i društvo koje te lagano truje sa Violent Femmes, Suede, Presidents of the USA i taman ti krene, kad razočarano shvatiš da su tu od njih neki gej.
Bogami, nije ti svejedno i odmah udariš po protestu 96/97 i Obojenom Programu, DLM, a za one još malo specifičnije Ništa Ali Logopedi.
Fakultet prodje, dodje posao i kafana.

Nekako se dosećaš da si u stvari sve vreme voleo Tomu i gorko plakao kad je umro, a odlaziš na koncerte gospodski, u dvorane ili trgove, na Van Gog i Bregu, eventualno Galiju ako su ti komšije, pa iz poštovanja.

E, tada uhvatiš sebe da prvi put kažeš kako slušaš sve što je dobro, a shvatiš da si u stvari omatoreo i da nemaš pojma šta se to u stvari sluša tih dana.

Ništa ti drugo ne preostaje nego da ubuduće odgovaraš na pitanje "Šta slušaš?" sa tužno-šaljivim izrazom : Od Silvane do Nirvane!

Komentari

hehehehe, palac gore.
ali, moram napisati ovo:
BLACK METAL IST KRIEG AAAAAARRGGGHHHHHH!
|m|/

brate suvise subjektivno da bi bilo dobro...

Vojo, ako nema neki forum na ovu temu, započni ga. +

ja samo sve podsecam na jugoslava pantelica, kasete sa ulice, i tomu zdravkovica u kafani, ne vidim niceg subjektivnog

Hahaha! Veoma slikovito i iskreno. +

"brat harmonikaš nasnimio Kodića i Kemiša" :)

Ja se kao klinac TRUO!!! uz kasete Gorana Bregovica i Galije...a sa pocetka srednje skole se pustio u tesku elektroniku i klaberski andergraund...sve je to sticaj okolnosti, osecanja i ljudi koji te okruzuju, dosta je subjektivno i vrlo je prepotentno opisivati svoj RAZVOJ MUZICKOG UKUSA drugima toliko detaljno sa sve imenima bendova i time tako...Mada, pronasao sam se u definiciji druze...veliki plus!!!

A 'armonik'-je l'ostao u 1 komadu?...+

Na srecu, od caleta sam kao klinac dobio malo kvalitetniji kasetofon (koji je i dalje u funkciji) i kasete sa mnogo kvalitetnijom muzikom, tako da ne znam kako da ocenim ovu def :)

pa na srecu ti si mladji pa cale sve i da je hteo da ti kupi iskrin nije mogao, bio bojkot slovenacke robe. Daj plus bog da te vidi!

Meni i dalje radi isti Nakamichi sa istom muzikom kao nekad, samo što sam nekako prešao sa vinila direktno na CD...usled nekadašnje tvrdoglavosti a kasnije nezainteresovanosti u odbrani "autentičnih rokerskih vrednosti"...:-)))

U prvoj polovini devedesetih mi je poklonio kasetofon koji je stariji od mene ... SHARP GF-5454 :)

naravno dajem plus, jer sve je lepo opisano, u ponečemu sam se i (pro)našao. na to ćuz e vratiti, samo nešto prosto moram dodati. kako je ovo tvoj put (recimo), to je "impresionizam"... sad bi trebalo ja da sam zbunjem jer nisam kupovao kod uličnih prodavaca megadeath nego bauhaus. kao pa šta da ti dam... ali reko' plus, jer princip je bitan. i samo nešto za kraj: mogu istrpeti skoro sve, slušam dosta toga... možda se može reći od silvane do nirvane. ali da (is)poštujem profitere tipa van gogh, brega, galija (naravno dodajem i balaševića) - NIKADA!

A imaš i jednu falinku. Kad se vratiš iz vojske nije da će samo kasete koje si ostavio biti "prebrisane", ili u njih ubačen virus, da se tako izrazim. Da se ne lažemo, vojska je mesto gde počinju ozbiljno da se slušaju narodnjaci. Ja sam počeo malo pre vojske, a tamo sam proširio asortiman...

Duse ja se slazem sa tobom pogotovo ya profitere ali to je realnost, to je konformizam. Imam samo mali problem sa shvatanjem kada drugi shvataju da je sve sto napises tvoje i da se desilo tebi. Mi smo ovde daleko od pisaca ali osnova dobrog pisanja nije da napises sta se tebi desilo vec da slusas, u kafani, na poslu, u komsiluku i kombinujes u nesto sasvim deseto. Ja napr, NISTA ALI LOGOPEDE I VIOLENT FEMMES nisam slusao ali moj cimer jeste.
U svakom slucaju ovakva kritika koju si ti napisao je ekstra jer je jako razlozna i tacna mada to sto je tacna nema veze jer i da nije bilo bi mi drago.

da su nama zivi i silvana i nirvana i sve izmedju

Ma ok je, razumem ja to... samo mi došlo da se ogradim sebe radi, jer sam već u nekim godinama, a možda nisam baš siguran u samog sebe. tako to biva... kontam da je reč o nečem uopšteno zato sam dodao plus. jedino što slušanje narodnjaka u vojsci nije obrađeno, no to je posebna tema.

Crrrrrrrrrrrrrrnooooooooooo... Mator sam i služio sam redovnu vojsku a ne znam ni ko su Kemiš (ako nisu u pitanju Složna braća), Ni ko je Kodić, ni ko je Silvana. Na moju VELIKU žalost znam ko je Toma Zdravković, ali njegovu ODVRATNU I PLAČIPIČKASTU muziku MRZIM IZ DNA DUŠE! Prijatelji, mnogo ste se lako predali! TAKO je propao Rock & Roll, u apatiji u kafani!!!