Prijava
   

Rusofil

Osoba koja gaji veće sklonosti ka ruskom narodu, njegovoj istoriji, običajima, tradiciji i kulturi nego ka baštini i navikama naroda iz kog i sama potiče. Rusofil je uvek vanredno obrazovan čovek, češće istoričar umetnosti i književnosti, redje potomak mešovitog braka ili neko ko je u Rusiji proveo više godina i upoznao svu prevrtljivost i svu poeziju njenog duha u tančine.

Rusofil je bolesna osoba. Čovek oboleo od takozvane rusofilije, zaraze koja vekovima zahvata uglavnom narode slovenskih korena i menja njihov karakter, stavove i gledišta, svest i ponašanje. Pravi, istinski rusofil voli je (Rusiju) od vremena dok je bila Moskovija i pripadala divljacima, prašta joj svako zlodelo počinjeno Ukraincima, poginuo bi za Aleksandra Nevskog, stoji gord u gardi cara Petra, a i onog drugog..Na svet gleda očima Kandinskog i Javljenskog, dok hoda pločnikom prividja mu se suprematizam Kazimira Maljeviča, zbunjen je poput Lava, poročan skoro kao Fjodor, diše kao Jesenjin, bije jako kao Majakovski. Kune se u Ljermontova i Bloka, ljubi kao Puškin, udiše mirise Tihog Dona i Prolećnih voda.

Nije ni beli ni crveni. Sanja o Piteru i Nevskom prospektu, oplakuje njegovih 900 dana opsade, piša na Beriju i uzdiže Ždanova, zna ko je bio Trocki i kako je umro Lenjin, u srcu je Šostakovič ali u duši ipak Prokofjev. Krv mu titra u skokovima Nurejeva, sanja Ermitaž, strahuje od logora Krasnojarska, divi se Karlu Štajneru, Volgi, Sibiru, tundrama, stepama, jezerima i močvarama..Kada bi mogao da bira, rodio bi se kao Pasternak. Ako se posle smrti vrati na ovaj svet, dovoljno bi mu bilo da bude ribar na zardjaloj barci, kosač u stepi, mašinovodja na trans - Sibirskoj pruzi, slikar na ulicama Astrahana..Samo da se rodi u Rusiji.

Danas, najveći rusofili su vladari sumnjivih namera i obrazovanja, koji su zasrali na zapadu pa traže spas od uspavanog diva sa istoka, muvatori koji se trude da ispadnu načitani i klinci koji su se na ekskurzijama kvalitetno izopijali sa bratskim vršnjacima.

- Predsednik Srbije : Ja sam rusofil.
- Rusofil : Ti si moj kurac.

Komentari

A, otkud ti sve ovo znaš? ;+)

u srcu je Šostakovič

Plus zbog ovoga.

Šalu na stranu, fino sastavljena defka. Ja bih je odradio u stilu kakve priče ili eseja, pomalo je tehnika isuviše "taksativna", ako dozvoliš. Ipak, kvlt hejt.

pomalo je tehnika isuviše "taksativna"

I ne snalaziš se baš na donjim lagama, ali zato kidaš vibrato!

Sam hitler je jednom prilikom izjavio da savršen vojnik ima disciplinu Nemca i dušu Rusa. Nisam upoznao puno Rusa, imam nekoliko prijatelja odande a nažalost još uvek nisam imao priliku da putujem tamo.

Rusi su zaista lud narod, osećajan, nadaren, hrabar, lep narod, a istovremeno toliko destruktivan, tvrdoglav i zajeban da je to neobjašnjivo. Kažem ti, kada je Bog stvarao Adama i Eu, garant ih je iz raja izbacio u Rusiju :)

ali zato kidaš vibrato!

Я одобряю.

Onih par Rusa što sam imao kontakte sa njima, džiberi, svi. Doduše, to je bilo u okolnostima kada je tu istovremeno bilo još naroda i narodnosti, pa sam tripovao da sam Evropljanin i podigao lestvicu.

Pisanje ove definicije mi je, za ove tri godine koliko ovde pišem nanelo najviše muke. Prvo nisam znao s koje strane da joj pridjem, drugo u kakvu formu da je upakujem. Počinjao sam je i odustajao u više navrata, i sada ni slučajno nisam zadovoljan krajnjim ishodom. Ima toliko prostora za dopune i prepravke, a opet najradije bih je pisao iz početka. Ja se izvinjavam, ovu temu trenutno nisam u stanju bolje da obradim u formatu definicije na vukajliji.

Rusima mogu da budem zahvalan na školi muzike koju sam imao čast i sreću da izučim i još izučavam...ali o narodu ne mislim baš sve najbolje. I to, razume se, bez predrasuda već iz ličnog iskustva. Državna indoktrinacija svakako nije pomogla lololo :)

Имам ја сличну дефку, сам ја моју назвао русољуб. +

Ne znam. Ja bih možda celu stvar odradio u formi dijaloga. Kao: deda-ratni veteran/komunjara/možda prozaista i unuk-gejmer/sportista/demokrata ili štagod komentarišu neki rendom događaj. A matori baca ruske munje na svaki šlagvort unukov ili sl. Bio jednom u Rusiji, 'teo bi još jedared pre smrti i na tu foru. I onda ga, kao , na kraju zamoli da mu pusti neku staru "Melodia" ploču sa ruskim narodnim pesmama, da mu "prostruji krv u venama" šatro. A klinac ga pita "jel' na onom starom ruskom gramofonu?" a ovaj će "Ma, jok, to se pokvarilo još kad sam ga iz radnje izn'o! Daj onaj nemački, filips..." ili tako nekako.

U stvari nisam siguran ni koliko je ispravan pojam Rus i ruski čovek. Narod iz Mokovskog okruga i onaj iz St. Peterburga se dijametralno razlikuju u svim pogledima. Takodje i izmučeni ruski seljak. Postoji tu dosta rivaliteta, različitog gledanja na istoriju, mržnje koju je posejao staljin. Moskva je bila centar komunizma, dok je Piter bio proevropski grad, nešto kao svojevremeno Konstantinopolj. Luda zemlja :)

Ja sam Ruskinjofil bogomi.

Ne bi Prof to bilo to. Hteo sam prvenstveno da zainteresujem ljude da se više posvete ruskoj istoriji, književnosti, slikarstvu, muzici..Nisu Rusija samo Abramovič, Čajkovski CSKA, dinamo iz Moskve, Viktor Kriapa :)

Hteo sam prvenstveno da zainteresujem ljude da se više posvete ruskoj istoriji, književnosti, slikarstvu, muzici..

Good luck with that...:)

Pa, može i to da se nekako vešto utka u tu "šubaru od duše" :)

Evo vidiš, baš sam zagrejan da doradim ovu definiciju da izgleda reprezentativno, i toliko toga bih još dopisao da taj posao u startu gubi smisao. Neka ostane ovakva, shvatili su ljudi šta sam hteo da kažem i ja sam zadovoljan. Ne bih rekao za sebe da sam rusofil, sticajem okolnosti u poslednjih nekoliko godina proučavam istoriju ruskog postojanja koliko i Južnu Ameriku - ona mi je fascinantnija pojava. Na neki način. Opet s druge strane Rusija..Ma ludi su bre ti Rusi, mani ih u pičku materinu :)

Pišaj po Ruskoj pravoslavnoj braći, Putinu i votki... EU nema alternativu!+

Бојане, тотално си модеран. хехе

+

jako lijepa defka
nažalost, za ove 3 godine studiranja, još uvijek nisam upoznala nijednu normalnu osobu iz rusije, tako da me narod generalno jako nervira :/

Alo profesorka, da me učiš!