Prijava
   

Sindrom nedodirljivosti u američkim filmovima

Još jedna nimalo rijetka pojava u holivudskim akcionim filmovima. Naime, glavni likovi mnogih holivudskih filmova preživljavaju u situacijama iz kojih ni najbolje pripremljeni specijalci ne bi izašli živi. Takvi likovi preživljavaju padove sa više desetina metara, uspješno bježe od eksplozija i uspijevaju savladati i po više desetina pa čak i stotina protivnika bez ičije pomoći. Vrijedi napomenuti da iz nabrojanih situacija ne samo da izlaze živi, već često i nepovrijeđeni.
Ovi likovi ne duguju svoj život sreći, već nevjerovatnoj pripremljenosti za sve prepreke na koje mogu naići. U stanju su da barataju svim tipovima vatreniog oružja od pištolja pa do snajpera a često su poznavaoci jedne ili više borilačkih vještina i uz to još posjeduju nevjerovatnu fizičku snagu. Imaju položen vozački za svaku kategoriju i pritom nerijetko znaju upravljati i avionima, helikopterima, brodovima, podmornicama i mnogim drugim nama manje poznatim prevoznim sredstvima.
"Nedodirljivi" likovi imaju i zanimljivu naviku da se na lice mjesta pojavljuju sa stilom. Ovakav lik, neće otvoriti vrata i uperiti pištolj u negativca, već će radije uskočiti kroz prozor (bolje reći kroz staklo) u prostoriju prepunu naoružanih tipova i pritom naravno pogađate ne zadobiti ni najmanju posjekotinu niti biti ranjen od strane prisutnih.
Sve scene borbe u kojima se pojavljuju "nedodirljivi" obično se zasnivaju na obrascu po kojem je glavni lik brojčano nadjačan i pritom su njegovi protivnici obično još i naoružani do zuba. Uprkos (u realnosti) gotovo bezizlaznoj situaciji, protagonista sa lakoćom savlada svoje protivnike i pritom u većini slučajeva ne biva ni ranjen. Ako je već ranjen, uz bolnu grimasu, po mjestu ranjavanja se počeše kao da ga komarac ujeo i nastavlja se boriti podjednako dobro kao i do tada.
Najpoznatiji primjerak "nedodirljivog" je Rambo (Silverster Stalone) čije ime služi da opiše, tako da kažem čovjeka od akcije, iako ni likovi koje tumače Čak Noris i Stiven Sigal ne zaostaju mnogo za dotičnim.

A: Stivene, sad je ona scena đe ulaziš u onaj hangar i tamo te čeka jedno 50 žutih koje ćeš naravno pobiti. Na kraju, znaš već eksplodira bomba a ti skačeš sa krova dolje na one strunjače kako bi je izbjegao.
B: Da, da. Razumijem.

ulazi u hangar, Jakuze ga primjećuju i obasipaju paljbu po njemu. Stiven ih naravno sve savlada golim rukama i raznim priručnim sredstvima koja nađe usput. Penje se na krov i bomba "eksplodira" dok on skače.

A: Odlično, odlično. Ajde Stivene, dolazi 'vamo sad će ona scena đe praćkom i bilijarskim kuglama obaraš helikopter. Stivene!
C: Zovite hitnu! Promašio Stiven strunjaču!

Komentari

A to si ti Puzle? K'o bi rek'o, lololo

Da nije ovo Puzle?? Nema šanse hohoho +

Đes Lisice na slaganje, ja čekam drugi dio ovoga tvog serijala danas...

Ako po naslovu prepoznam da si ti opalim po plusu pa onda čitam

Triplus

lololololo

Dok nisam ocenio nisam mogao ni da predpostavim ko je autor...

Pa zar sam baš toliko neprepoznatljiv? Moram neki stil da izgradim izgleda :/

Na ove tvoje defke udaram plus i pre nego što pročitam i nikad se ne pokajem.

Ko bi rek'o, još jedna filmska... :) Odakle ih vadiš sunce ti jebem... +

Dobro je Puzli...samo nastavi da im jebeš kevu zapadnjačku...+++

Dodirljivi su oni, ali samo sa vrh pičokama. +

Po naslovu znam ko je autor. Svaka cast samo tako nastavi.

Ova mi je najbolja do sada. Primer je odličan. Stiven kobjasnio kako se skače pored strunjače.
+++

Aahhahaha presmijah se na primjer .. brao+

По чему препознајем Фоксове дефиниције? По овоме:

Još jedna nimalo rijetka pojava u holivudskim akcionim filmovima.

Хехе + :)

Kvalitetno, nema šta +

Ohoho, što su fini komentari i ocijene. Hvala svima ;)

По чему препознајем Фоксове дефиниције? По овоме:

Još jedna nimalo rijetka pojava u holivudskim akcionim filmovima.

Čekao sam da neko primijeti koliko su mi neoriginalni uvodi. Mislim da sam 4 ili 5 puta u ovom serijalu počeo na sličan način :D

Standardno dobra. Jos koliko imas iz ovog serijala da napises

Zahvaljujem ;)
Računam 15 u prvom dijelu pa se onda vraćam onim klasičnim neko vrijeme pa onda još 15.

Đa mi se ovo, samo ispravi to linkovano "vatreniog". :) +

Blagodarim Loksi, poslaću je kod mehaničara ;)