Prijava
   

Školski psiholog

Kažu da je psihologija egzaktna nauka, no meni ipak nije jasno kako nekom detetu može pomoći osoba koja ni sebi nije u stanju da pomogne. Počev od garderobe, koja je po svemu sudeći nabavljena iskakanjem sa trećeg sprata i proletanjem kroz komšinicin okačen veš, do životnih stavova, stečenih verovatno padom na glavu prilikom istog skoka.
Prvi susret sa psihologom usledi prilikom procene kako će se deca razvijati, u kom kolektivu će se najbolje uklopiti i iznad svega kakav učitelj im najbolje odgovara, kako bi se sastavilo odeljenje. I tu uglavnom useru motku do srži, doduše, dobrim delom jer roditelji već znaju kog učitelja bi želeli i slično. Tako se desi da u jednom odeljenju (kakvo je moje bilo) bude 10ak buržuja, 3-4 socijalna slučaja, 2-3 štrebera i učiteljica koja mnogo voli poklone (ako me razumete). Do osmog razreda su se posle svi iščuđavali zašto je odeljenje tako delikventno.
Zatim, psiholog je tu da prati razvoj ličnosti i inteligencije, što se postiže, jelte, vrlo korisnim savremenim testovima, poput "izaberi kuglicu od ove tri", "imaš romb, da li bi u njega ubacio piramidu ili krug" i "da li prilikom izrade ovog testa osećam bol u genitalijama" (istinit primer). Psiholog je takođe tu da reši konflikte među učenicima kada nastavnici više nemaju živaca. Tako je recimo izveden zaključak da sam ja podjednako odgovoran zato što sam sedeo u klupi i pisao dok me je stolicom sa drugog kraja učionice gađao drug (danas inače odličan poznavalac beogradskih policijskih stanica).

Psiholog: Imaš li ti braću i sestre?
Pera: Imam.
Psiholog: I voliš li ih?
Pera: Naravno, pobogu...
Psiholog: Sigurno me ne lažeš? Da li ih, iskreno, onako duboko u sebi, mrziš?
Pera: Pobogu, ženo, razbio sam loptom prozor zato što sam smotan, ne zato što sam psihopata!

Komentari

trpaj psihologe!
dobra defka i primer, skroz istinit

Hvala, hvala. Znam da ih ima ovde, jednom su mi kolektivno ishejtovali jednu defku, ali za sada izgleda nisu aktivni.

Једном приликом сам се жестоко потукао у школи као шестак. Одведу мене код школског психолога. Седим ја и ћутим. И она мене пита Знаш ли зашто си овде?
- Зато што сам нормалан?
- Па како се шутање другог ђака може назвати нормалним?
- Па нормално је да га шутам кад он мени први псује мајку... +++

Dobro, jeste dobro pitanje, ali veruj mi da znam i za ekstremnije.
Kad me ne bude mrzelo, pisaću i o školskom lekaru, ta sorta zaslužuje poseban osvrt.

Реци чики Ааааа
- Ааааа
- Акнем ти га...лололо...
- Тако неки пример, школско лекар педофил...

Uf...
Ova krava iz moje škole je bila čuvena po terapiji "ne dajte nipošto lekove, samo čaj", i to čak i kada deca imaju temperaturu 40. Mojoj sestri pukla bubna opna posle njenog tretmana.
Jedna drugarica je nekoliko godina kasnije umrla kada je opet išla kod nje (iz njene srednje su svi išli kod nje), zato što joj je 5-6 puta govorila da joj nije ništa, a onda joj samo rekla da ide u bolnicu. Tamo su joj pronašli tešku bolest, ali je bilo kasno.