Prijava
   

Sreća

Reč koja se u 99% slučajeva koristi u pogrešnom značenju. Naime, sreća predstavlja trenutno psihičko stanje u kom čovek može da se nađe, ako je recimo kresnuo dobru ribu posle 6 meseci, položio ispit posle sedam gekanja i slično, a nikako ne može da bude povod tim događajima. Sreća je posledica nekih događaja, a ne uzrok istih. Tako da je izuzetno glupo reći da je neko povalio nešto ili položio ispit, samo zato što je srećan. To se može pripisati znanju, šarmu, inteligenciji, i naravno sticaju okolnosti. Sreća ili nesreća proističu iz toga. Najjadniji su određeni sportisti i sportski komentatori koji nas stalno ubeđuju kako Federer ima sreće i češće pogađa linije nego ostali, kako Partizan nema sreće u izvlačenju grupa u bilo kom sportu i slično. Majku mu, a da nije možda stvar u tome da je Federer tata svog sporta i precizniji od ostalih, te stoga i češće pogađa linije? Ma jok, on je samo miljenik sreće, kao što je Partizan "nemiljenik". Osećaj sreće mora da se zasluži.

Komentari

Sreća...to su izmislili lenjivci ili nesposobnjakovići da bi mogli kasnije da optuže nesreću za svoj neuspeh, tj. Black_hole,svaka ti je mijestu !!!

slažem se sa poentom definicije, mada nepomenuću da riječ sreća u srpskom jeziku pokriva 2 različita pojma -
1. sreća kao splet srećnih okolnosti, stanje u kome se nekom dešavaju povoljne stvari pukim slučajem - Englezi za to koriste riječ "luck"
2. sreća kao psihičko stanje zadovoljstva, ispunjenosti, pozitivnih osjećanja i sl. - Englezi za to koriste drugu riječ - happiness.