Prijava
   

Štreberi

Pogrdan naziv za sve one koji vredno uče i žele da steknu što više znanja koje će im koristiti u obavljanju svog posla.
U našoj zemlji je verujem posebno naglašena netrpeljivost prema štreberima. Zašto? Verovatno zato što je oduvek bilo lakše kritikovati uspešne nego se potruditi da se postane uspešan.
Štreberima se mnogo šta zamera, da su snishodljivi, kukavice, da nemaju karakter i čvrst stav, kao da svi koji nisu štreberi nemaju nijednu manu.
Snishodljivost možemo zvati i kulturan razgovor, kukavičluk možemo nazvati i odsustvom agektivo-agresivnog ponašanja, nedostatak karaktera možemo zvati i tolerancijom, a nemanje čvrstog stava možemo nazvati otvorenošću za nove ideje.
Dakle, u čemu je poenta. Svaka situacija, događaj, a naročito neka osoba mogu se posmatrati na najmanje dva načina. Pozitivan i negativan.
Upućujem apel svima na veće međusobno razumevanje koje će nas dovesi do nekog srećnijeg vremena.
Hvala svima vama koji ste se složili sa mojim rečima.

Komentari

Plus Nešo, mada ti je to malo politička definicija.
Nisu štreberi oni koji vredno uče nego oni koji samo uče i ničim se drugim ne bave, šlihtaju se profesorima, imaju loš dan ako dobiju 8 a ne 10 i sl.
A ko je dobar ili odličan učenik/student, a uz to je i normalan lik i ima dobar društveni život, on nije štreber.

Štrebanje je bubanje napamet ili pretjerana opsjednutost školom, a nije isto biti uspješan u školi/faksu i biti štreber.

Slažem se da treba stvari gledati pozitivno i imati razumijevanja za sve. Ja lično ni na šta ne gledam negativno što ne prouzrokuje direktnu štetu meni ili nekom drugom.
Tek ako neko sakati mene, ili društvo uopšte ili nekog trećeg, onda ga počnem pljuvati, a što se tiče svih ostalih stvari koje nisu po mom ukusu, nastojim biti tolerantan.

Slažem se sa Jovičićem, i samo ću još dodati: ne gleda se tako na štrebere samo U NAŠOJ ZEMLJI!!!

Jesu li vam poznate reči "Geak", "Nerd"?

Dosta više tih ružnih kvalifikacija na naš račun od strane nas samih!

Inače, +

Zahvaljujem na komentarima. Pošao sam od predpostavke da se dans u školam sve generalizuje. Sin mi je odličan učenik i za ostale je štreber iako je po nekom realnom razmišljanju on slobodouman i zezator visoke klase.
Dakle kada se realno sgledaju stvari vi ste u pravu, ali kad se gledaju kroz prizmu generalizacije ja sam u pravu.
Svejedno, ja vam želim sve najbolje.

+
u pravu ste obojica naravno, al tebi Neso plus :)

Danas se ono što je pozitivno nazove imenom koje ima negativnu konotaciju. Sad svi treba da ubeđujemo svoju decu da je najlakše da uče. Teško je objasniti nekome ko ne može da sagleda posledice svog ponašanja da je učenje jedino isplativo. Ispada da imaš samo izbor između dobrog i lošeg, ali su uloge zamenjene (štreber ispade majcrnja kategorija).
Veoma mi se dopada tvoja definicija.

Moja deca nisu odlični đaci, ali se trudim da im ulijem u glavice da učenje nije mana.
http://vukajlija.com/streber/102527
http://vukajlija.com/funkcionalno-obrazovanje-u-skolama/102890