Prijava
   

Šturmi

Kolektivni nadimak za plemena Lužičkih Srba koji odvajkada naseljavaju područja Istočne Nemačke, na samoj granici sa Poljskom. Iako su vekovima asimilacije poprimili veroispovest i mnoge odlike svojih germanskih komšija, uspeli su da očuvaju specifičnu kulturu i običaje. Između njih i Južnih Srba, kako nas nazivaju, mogu da se uoče mnoge razlike, ali u inat vremenu i dalje ih krase odlike kojima se svaki pravi Srbin ponosi, ko god i gde god da je.
Sam nadimak stekli su u vojnoj službi kod svojih germanskih vojskovođa u retkim prilikama kada bi im toliko zagustilo da nisu žalili odvojiti onu čuvenu dvojicu da vuku i trojicu da tuku koliko je od davnina zahtevao svaki naš regrut.

- Vaclave, oni kurajberi preko se kanda solidno ukopaše.
- Tako izgleda, gospodine Generalmajore.
- Tu će grdno da se gine, može biti.
- Sva je prilika, gospodine Generalmajore.
- A i kiša će da udari, ko će sad vojsku izagnat' iz šatora u ovaj kal, leptijebem. Mislim da je vreme za naše tajno oružje.
- Tajno oružje, gospodine Generalmajore? Šta da poručim oficirima?
- A? Njima ništa, nego reci ti kuvaru da odvalja jedno šes' buradi šnapsa onim ludacima na desnom krilu a onda se zavali i gledaj kako šturmaju.

Komentari

Ахахахаах Грујане, који си ти лудак! :Д+++

samo snaps srbina spasava.
a jel im glavni grad Sturm? ako nije, to da se osvoji, cas....

Ti baš baš pišeš, nema zajebavanja +++

Pišem, pišem, masnu i sočnu konstrukciju na istorijske činjenice a la Kolin Mekalou :)

Ccc, samo jebeni Mile i Turgenjev jebeno budni u sitne sate, a ovaj potonji, sasvim moguće i jebeno pod gasom... u čemu, naravno, nema ništa loše. Tito je naš a podrumče je švapsko.

Zaslužio si nešto, skontaj po brojevima na profilu ;-)

Baš mi je drago zbog ove definicije, potpuno zasluženo.

odlicna,ma ko za neki scenario da si klepao +

Valja napomenuti da ima naznaka da je čuveni vojvoda od Lauenburga Otto fon Bizmark bio poreklom Lužički srbin, a svi znamo veličinu jednog Ota fon Bizmarka.
Nije zgoreg pomenuti i čuvene Ljutiće, velike ratnike i velikog župana Dervana koji je zaslužan za srpski dolazak na Balkan i njegove naslednike Miloduha i Dragovita. Ne bi trebalo zaboraviti ni Jana Čušku i njegov ustanak 1794. Danas je ponos Lužičkih srba mladi pevač Bil Kaulic iz Tokio hotela a nije na odmet pomenuti i čuvenog bacača koplja Jana Železnog koji je lužički srbin poreklom. Svaka čast na definiciji. Bog ti dobro dao.

Прејако си одрадио овај дијалог, много ми се свиђа стил.
А дефиниција је и генерално добра +

Hvala kolegama na komplimentima, hvala moderatorima na odabiru, hvala اسکندر بزرگ-u na poučnoj dopuni.

...
Khm, u slučaju da sam dobio odabranu iz sažaljenja zbog one u tri lepe depresivne što sam danas napisao pa obrisao jer nije imalo svrhe... ne bojte se, sve je u redu, neće gruja još da se besi :)

Nema na čemu crnigrujo.

Pazi kad sam znao da je Ciklonština odabrao :)