Prijava
   

Tipovi rakije

Daju detaljniju informaciju o rakiji na osnovu njenog dejstva na konzumenta, okolnostima pod kojima se pije i njene namene. Treba ih razlikovati od vrste rakije koja određuje sirovinu ili lokaciju nastanka (šljivovica, manastirka itd.). U kombinaciji sa vrstom potpuno i precizno definiše sve karakteristike rakije (domaća šljivovica, kajsija agresivka, mukovača prepečenica itd.). Slede najčešći tipovi:

Domaća – preduslov za ovaj tip je da rakija bude vlasništvo nekog od prisutnih, što kasnije mogu da prihvate i ostali. Poželjno je da rakija bude zaista proizvod onog koji je svojata, mada nije redak slučaj da se rakija kupljena od nekog iz šestog sela u trećem okrugu potura kao domaća. Kvalitet varira, zavisi od prisnosti domaćina sa gostima.

Zozovača – rakija sumnjivog kvaliteta i još sumnjivijeg porekla za koju niko neće da preuzme odgovornost, obično preostala od neke proslave gde ju je vlasnik doneo kao neštu lošiju rakiju koju treba uvaliti i zbrisao. Pije se jer je ima.

Agresivka – rakija dobija ovo ime obično posle prvog konzumiranja, u stanju je da posvađa rođenu braću i zakrvi kumove, može lako da uništi vezu, a redovna upotreba lako načinje i brak. Sa svakom čašicom povećava unutrašnji bes i želju za svađanjem. Jednom kategorisana ovako, pije se sa oprezom i dozom strahopoštovanja.

Žujka – obično karakteristične žute ili mrko-žute boje, ovim nazivom se u prvi plan stavlja njena boja kao merilo kvaliteta. Generalno bolja rakija, mada može biti teška šećeruša ili posoljena nekom hemijom.

Mukovača – piće za mazohiste i namučene, obično ljuta prepečenica ili slična rakija koja proizvodi bolne grimase na licu onog ko je pije i muči dušu i telo. Konzumira se kad je nekom život težak. Pravi prijatelji se solidarišu i delu muku sa onim ko je pije.

Izuvača – samo ime kaže, rakija koja izuva iz patika, cipela, opanaka, sandala, čizmi i štikli. Obično starija i jača rakija koja odmah udara u glavu. Stanje organizma sutradan varira.

Dedovača – naziv za staru i kvalitetnu rakiju koja je gusta skoro kao ulje, lako klizi niz grlo i prijatno greje stomak. Strogo formalno mora da bude pravljena ili poslužena od strane dede. Naziv koji je delimično devalvirao zbog čestog korišćenja za rakije koje ne pripadaju tom tipu.

Travarica – svaka rakija koja ima čudnu boju, neobičan ukus ili ima neku biljčicu u flaši. Idealno za ljubitelje egzotike.

Živadinka – ime dobila po sumnjivoj firmi koja je pravila lošu rakiju. Karakteriše je ne samo odvratan ukus neko i škodljivost sa simptomima lakog trovanja. Sutradan se dobija jedan od mamurluka koji se dugo pamti i često prepričava. Rakija obično dobija ovo ime kada je već dockan.

Metilka – rakija gde dominira ukus čistog alkohola, obično natočena od prvih tura iz kazana. Za iskusne ljubitelje kapljice koje više ne rade drugi tipovi.

Oblogovača – poslednja alternativa, rakija koja se pije kada više nema ničega u kući. Piće koje godinama stoji u nekom ćošku kredenca i koje više ne liči ni na šta, korišćena nekada od strane majke ili bake za obloge.

Komentari

hahahahahha, vidi se da si se bavio detaljnim istrazivanjima, odlicna ekspertiza
pluscina

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Do jaja!

oblogovaca:))))))))))))

ja trenutno koristim oblogovaču, ne pijem, koristim:)))

Za rakiju automatski plus po difoltu.
A sada da pročitam definiciju...

koja strucnost.
svaka cast.

Hvala svim saborcima po čašici, najveća mi je muka kako da umuljam par definicija a da nemaju veze sa alkoholom, da ne ispadne da imam problema...