Prijava
   

Transsibirska železnica

Najduža pruga na svetu. Prostire se od Sankt Petersburga do Vladivostoka i dalje do glavnog grada Severne Koreje, Pjongjanga. Putovanje od početne do krajnje stanice traje ukupno 9 dana i prolazi kroz čak 7 vremenskih zona. Sagrađena je krajem 19. i početkom 20. veka (tačnije od 1891. do 1913.) i za nju je ondašnja carska Rusija potrošila 1,5 milijardi ondašnjih rubalja. Svi koji su putovali ovom železnicom kažu da je to prava avantura koju svakome preporučuju.

Postoji legenda koja kaže da je sagrađena tako što je Staljin lenjirom povukao liniju na karti SSSR-a od Moskve do Vladivostoka, što nije tačno jer su je sagradili Romanovi i završena je 4 godine pre Oktobarske revolucije. Tačno je, međutim, kako je Staljin rešio problem kašnjenja vozova na ovoj liniji. Problem je bio što, iako je u to vreme normalnim režimom vožnje sa ondašnjim lokomotivama vozu trebalo 14 dana od početne do poslednje stanice, vozovi su putovali i po 20 dana. Razlog su bili železničari koji nisu baš revnosno radili svoj posao i voleli su da posede sa svojim priajteljima na usputnim stanicama, popričaju, pojedu, popiju... Staljin je to znao i kada ih je 1949. pitao u čemu je problem (praveći se glup) rekli su da je pruga stara, mašine dotrajale itd. On im je naredio da se pruga obnovi, nabave nove lokomotive i kompozicije, što je i urađeno do jeseni 1950. Međutim, već prvi put, voz je zakasnio 3 dana. Staljin je na tu vest naredio da se pohapse svi koji imaju veze sa prugom, od mašinovođe i skretničara do ministra saobraćaja, odvedu u zatvor i streljaju, što je i urađeno (paz' da njemu prigovoriš nešto). Kada je sledeći voz trebalo da stigne u Moskvu, Staljin je otišao na stanicu da ga sačeka. Trebalo je, po redu vožnje, da dođe tog dana u 13:00 časova. Došao je tog dana, u 12:48.

Trebalo bi i mi koga, kojekude da streljamo...

Komentari

Yeah, treba i nama jedan Staljin. Nasi vozovi kasne po 5 sati.

Negde sam procitao da se od Beograda do Nisa pre sto godina putovalo pola krace nego sad, a tad su 3 puta stajali da uzimaju vodu. wtf?

Treba, naravno...kako da ne treba +

Kada sam putovao od moske do Peterburga,voz je trebalo da krene u 00 i 11 minuta...i krenuo je na vreme,u sekund,a stigao je 15 minuta ranije na odrediste.Bio sam potpuno zapanjen,posto koriste iste lokomotive i vagone kao i mi,samo su naravno, u daleko boljem stanju.Rusija je velika zemlja i zeleznica je zila kucavica i kao takva je neophodna za funkcionisanje .Metro u Moskvi i Peterburgu,toliko je precizan,da se sat mozr stelovati po njima,sto ne treba da cudi,ako se ima u vidu da moskovski metro ,dnevno prezeze izmedju 4 i 6 miliona ljudi!
+

Staljin je bio veliki covek samo malo da je bio Bolji !!!!

Highway to hell! +! :)

Japanska škola, dobro svako zna onu priču da su toliko precizni da im železničari izvrše harakiri ako im voz kasni...