Prijava
   

Trasiranje

Krčenje puta ka vrhu, gonjen buržoaskim poreklom ili bolesnom, kompleksaškom ambicijom.
Po nepisanim pravilima, bogatstvo i ugled u društvu se stiču generacijama, od sirotinje do aristokratije put je dug, treba biti strpljiv, evolucija traje. Za neverovati je da je i kod nas nekada bilo tako.
Ali mi pamtimo samo ove današnje tajkune i(li) mafijaše. Kod njih je trasiranje brzo i efikasno, bez skrupula. Doduše, ne stignu da ošaluju trasirano, uruši se put iza, napred kad-tad dođu do provalije, a natrag ne može.

Čukundeda je od nadnice kupio parče šume na Romanijskim vrletima, da bi pradeda isekao balvane i terao za Beograd kao građu, pa je otvorio stolarsku radnju i sklepao udžericu negde na periferiji, čak tamo na Dedinju. Deda se školovao u Prvoj muškoj gimnaziji, pa u Pešti, Kraljevina ga posla na Sorbonu, te postade pomoćnik ministra u Vladi. A onda dođe '45-ta i osorni skojevski komesar sa Durmitora, ''oslobodilac'' Beograda, proglasi dedu za kulaka i petokolonaša, strelja po kratkom postupku i useli se u njegovu kuću.
Otac je proveo život noseći teško breme izdajnika, lišen većine građanskih prava, a njegov sin danas jedva sastavlja kraj s krajem.
Komesarovi potomci osnivaju klanove po Surčinu i Jakovu i imaju dosta uticaja u današnjoj ''demokratskoj'' vlasti. Trasiraju. Do daljnjeg...

Komentari

prvi primer odlican +

Одлично и реално, поготово први пример. +

Ја бих пола ових са натјецања мирне душе турио на насловну. +

Други пример изопштен из дефиниције услед сугерисања афирмисаних аутора и зарад давања озбиљнијег тона овом историјском четвртфиналном дуелу - прим. аут.

Mile ubija sa defkama i kada slavi. Nema kod njega zajebavanja +

vidi što ga je promenio.. Ili mene opet fata Alchajmer?

Алекс Андрос

Ја бих пола ових са натјецања мирне душе турио на насловну. +

Sto jes jes +

Sad si uzo trofej Bubreže, Bubreže..... ;P

kad od ovakvog lika izgubiš i to ti dođe ko pobeda ;P

bravo +++

Obe su vrhunske defke, ali su mi više legla poređenja u ovoj definiciji. Ne volim pominjanje Velje Ilića ni u negativnom kontekstu. +

dobra, fino objasnjen izraz, bas kako treba, dobra razrada, dobar primjer.

Добро ти је легла ова тема, баш за тебе. Одлично дефинисано.