Prijava
   

Vuk samotnjak

Svako od nas pomalo u određenom kreativnom periodu svog života. Vjerovatno su mnoge definicije na ovom sajtu nastale kao proizvod mašte Vuka-jlija samotnjaka.
'

Inače, u dirljivoj sagi istoimenog naslova, Slavko Štimac se kao naturščik prvi put pojavljuje na filmu, glumeći 12-godišnjeg pastira Ranka koji u gustoj šumi nabasa na velikog vuka uhvaćenog u klopku, oslobodi ga i sprijatelji se s njim a potom shvati da se zapravo radi o velikom njemačkom ovčaru zaostalom iza Švaba u tek okončanom ratu. Psu daje domaće ime Mile zbog pločice na vratu sa natpisom Hund Military. Drama počinje kad seljaci, misleći da je riječ o krvoločnom vuku koji im davi ovce po torovima, krenu organizovati bjesomučne potjere za nedužnom životinjom, pa Ranko čini sve što je u njegovoj moći da bi spasio svog psećeg prijatelja. Film je često puštan u nedeljnim prijepodnevima bivše SFRJ, ostavljajući snažan utisan na djevojčice i dječake tog vremena, a valja napomenuti da je dobio i nekoliko međunarodnih nagrada. Zato ne čudi što je po njemu i naš poznati roker Mile Kitić nazvao jednu od svojih najboljih stvari („...a ja kao vuk bežim od pastira...“).

Za samog Slavka Štimca i ovu ulogu vezana je i jedna kasnija priča:

Prije desetak godina Cane iz Partibrejkersa ga je na nekoj beogradskoj žurci u klozetu zatekao „prebijenog“, kako povraća i baulja po podu i u svom stilu mu dobacio:
-Šta je Slavko, tražiš vučjaka?

Komentari

Slavko Štimac, Mile Kitić i Cane Partibrejkers u istoj definiciji.. +