Prijava
   

Zatra

Južnjački raritet-izraz za veoma nezgodnog čoveka, onog koji je prek i naopak, zao, podmukao, nakaradan. Pre će se zavaditi s čovekom no popiti čašicu rakije. Pogan, i među da pređe i tuđu šumu da poseče, al' ne daj bože da mu nečije živinče uđe u polje. Aj što otima, psuje i kune no rad i da se pobije pa i ubije. Što kažu stari :Rčin-čovek, dženabet:
Sam izraz potekao od glagola zatiranje, ugnjetavanje, uništavanje drugog.

- Deda evo ja rešio da se vratim poljoprivredi, da nam ne propada ova zemlja za džaba.
- E tako se valja sine, da ne bude sve pusto i u korov.
- Ja i mali Pešić oćemo da se ujedinimo i sadimo malinu, dole u ''Padini''.
- Au nemoj tako, nemoj samo s njima, nije dobro...
- Pa šta je sad bilo?
- Mani ih se sine. Znam ja sve njegove, i dedu seoskog kmeta i oca i strica. Zatre... nikako s njima. Takvi su ti oni svi od kraja. (deda inače krajem naziva početak)
- Dobro, dobro. Nego jesi uzimao lekove od jutros?

Komentari

Bogami, krenule i definicije!
A nijedna o Vučiću, Šaviji i mađaronima... Pa čak ni o Beogradu na vodi!
Bravo, momci, zna se!

Lepo, lepo, ali neće ovaj "što kažu stari" tip definicija ovaj sajt učiniti opet popularnim. Fali onog uticaja koji je Dudarim imao na svako kreativno pisanje na srpskom Internetu. Predaleko smo otišli od toga. Fali urbanog govora, zajebancije, neozbiljnog, a opet smislenog i zanimljivog pisanja.

Plus sam dao, da se razumemo, mesto je ovoj definiciji u rečniku, ali imao sam potrebu da napišem ovo.

Ako se Vuka ikada izvuče iz ove krize, Kvejku, Insejnliju i još nekolicini treba izdeliti ordenje što su održali front +++

Малину, кажеш? Јел семе домаће ил из Лазарета?
+++

Priznajem da nisam čuo izraz, iako sam sa ćaletove strane i ja južnjak, ali znam iz iskustva da dole tih lokalizama ima kol'ko voliš. Lepo si objasnio o čemu se radi i to je to, plus.
@Aganlija, ne bih sad da počinjem onu priču da je sav urbani sleng već definisan, pošto sam siguran da se još izraza može iskopati, ali to bi trebalo da iskopavaju oni koji te izraze imaju priliku da slušaju svakodnevno. I nemoj da misliš da je ovo na tvoj račun, pošto se ti trudiš koliko možeš. Fali dosta autora i to je najveći prolem.Recimo sad mi pada na pamet onaj Hiphoza, čovek možda nije neki pisac, ali je zato umeo da pronađe izraz i odradi ga kratko i jasno (mada je umeo i da zasere totalno). Da ne pominjem neke jače autore.

Hiphoza, Cortez, Predražinjo, Dog, Džoni, Motika, Filozofinjo, pa i Prof... mnogo je njih koji bi mogli da ovo ožive, pa samo dvojica-trojica sa spiska da su tu i aktivni.

A urbane izraze, novonastale, mogu da slušaju i oni koji žive van Beograda, nije to rezervisano samo za nas odavde, iz Munzea i okoline.

Tačno, ali ne toliko često, složićeš se. Meni ponekad padne na pamet neki za koji ne mogu da se setim da sam ga video ovde, ali kad odem u pretragu vidim da jeste definisan. I što je najgore, čami sa nekim šnj skorom.

Meni ponekad padne na pamet neki za koji ne mogu da se setim da sam ga video ovde, ali kad odem u pretragu vidim da jeste definisan. I što je najgore, čami sa nekim šnj skorom.

Лепо речено.

Bile nekad nedelje slenga...

Pa i sad kad bi neko hteo da to odradi, samo među defkama iz poslednjih godinu dana se može naći masa dobrog slenga za naslov.

Baš to, ali si pomenuo i kvaku. Šta je, tu je.

Da, dok se kvaka ne ukloni možemo samo da mlatimo ovako na prazno.

Nisam očekivao dobar skor ovoj defki baš zbog zastarelosti termina... pozitivno sam iznenađen.

Fali urbanog govora, zajebancije, neozbiljnog, a opet smislenog i zanimljivog pisanja.

Ovde je sve rečeno, mada naći dobar urbani sleng i dobro ga definisati trenutno nije baš lako.
I što reče Klinki postoji dosta osakaćenih izraza, moglo bi se to redefinisati, al' je pitanje kako bi to bilo protumačeno, verovatno kao plagijat... pa se to ne isplati.

Pade mi na pamet da se mogu organizovati "Dani redefinisanja" gde bi modovi prikupili loše (ali zaista loše i neprecizno, a ne da se rukovode dužinom, tj. kratkoćom definicije) definisan sleng i ponudili ga za redefinisanje. Tj. da se takmičenje organizuje, jelte.

Odlična ideja, samo kad bi oni imali malo volje da se pokrenu...

Siguran sam da postoji dobra volja.

Onda super, ostaje samo da sačekamo realizaciju :)

Ovo jedino Džoni da organizuje, nema ko drugi.

Nisam čuo ovaj izraz ne pamtim... +

Jeiga, Džoni se u poslednje vreme pojavljuje retko do nikad.