Prijava
   

Znanje i tradicija

Drvo na kojem, po našim marketinškim ekspertima, raste većina proizvoda tržišnog veka dužeg od godinu dana. To drvo je veoma čudna biljka a uto čudnija jer su znanje i tradicija dva međusobno isključiva pojma, jer, vaistinu, dobro je da raja ne zna zbog čega tačno nešto radi. Određena količina mistike ionako samo pridaje veći značaj operaciji a kad bi znali pravi razlog većina se najverovatnije ne bi ni cimala.

- Tata, tata?
- Reci sine.
- Znaš li zašto svakog vaskrsa moramo da farbamo jaja?
- Otkud ti sad to?
- Pa gledam kako se mama namuči svaki put, kupuje jaja, traži ljuske od luka po komšiluku, šalje nas da beremo travu i lišće a ljuti se kad jaja popucaju i jer kineska farba ništa ne valja. Mislim da mora da postoji neki jako dobar razlog za sve to, pitao sam učiteljicu posle škole i nije znala da mi kaže.
- Sine, nemoj da daviš učiteljicu posle škole, mora da ide da... pomogne nešto čika direktoru. I da ti ja kažem nešto sine, ne bi da vršim pritisak ali probaj da budeš neki direktor, nemaš pojma što je to lep posao.
- Pitao sam i komšija Veljsona, ni on nije znao.
- Njega već slobodno možeš da daviš, ionako je češomud.
- Pa dobro tata znaš li ti onda zašto farbamo jaja?
- Vidiš, sine to ne može tako lako da se objasni, jaje ti simbolizuje život, a to pitanje ti je mnogo nezgodno, mogu samo da ti kažem da je odgovor četrdeset i dva i da će ti možda biti jasno šta to znači kad porasteš.
- Znači, tata, ni ti ne znaš tačno zbog čega farbamo jaja?
- Znam, tradicija je u pitanju, ćuti i skupljaj.
...
- Tata...
- Šta je sad?
- A znaš li zašto poklanjamo mami cveće za osmi mart, da li je i to tradicija?
- To sine već nije tradicija, kad je tradicija u pitanju postoji mogućnost da onaj kome je to palo na um i nije bio tako blesav i time što poštuješ tradiciju ti ustvari poštuješ njega, dok je, vidiš, onaj koji je poklonio prvi cvet za osmi mart bez trunke sumnje jedna neopevana budala.

Komentari

Fino, baš fino sročeno

Zanimljivo, mada ima nekih dobrih spojeva kada znanje potvrdi tradiciju. :) Inače... Broj mog stana je 42, i Molderovog takođe! xD

Broj mog stana je 42, i Molderovog takođe! xD

Koincidencija? Aj don tink sou.

Koincidencija? Aj don tink sou.

Hahahahaha, JA SAM MOLDER SAMO MI VANZEMALJCI PROMENILI POL, GRUJANE! :)