Prijava
   

Avatar

U hinduizmu, Avatari su otelotvorenja ili inkarnacije boga Visnua koje su se pojavljivale u trenucima kad je citavo Postojanje bilo ugrozeno.
To su bili, ovim redom:

1. Matsja, avatar dzinovske ribe koja je spasila poslednjeg coveka od potopa.

2. Kurma, avatar dzinovske kornjace koja je bogovima izronila napitak besmrtnosti iz necega sto bi se moglo opisati kao mitski praokean.

3.Varaha, avatar dzinovskog vepra (Visnu je izgleda bio neki megaloman) koji je sprecio da demon Hiranjaksa potopi Zemlju u najvece dubine okeana. Navodno, bitka je trajala hiljadama godina. Svaka mu cast!

4. Narasimha, avatar coveka-lava, dakle, genetski modifikovanog cudovista. Prica sa njim je mnogo zanimljiva: posto je Varaha ubio Hiranjaksu, njegov brat, Hiranjaksipu (u daljem tekstu Hiki, iz razumljivih razloga) je popizdeo i resio da pobije sve Visnuove vernike. Medjutim, posle mnogo peripetija o kojima ne bih da pisem sad, ispostavi se da je Hikijev sin, Prahlada, takodje Visnuov sledbenik. Besan, Hiki pokusa da ga ubije, ali mu to ne uspeva, zato sto je Prahlada zasticen energetskim poljem koje se generise iz njegove odanosti Visnuu. Kad je to video, Hiki razjareno uzivknu:
"Ok, ako je Visnu toliko zajeban, sto ne dodje licno da ti pomogne, je li?"
Na sta je Prahlada odgovorio:
"On je u stubovima, i u najmanjoj travci."
Kad je to cuo, Hiki je besno odvalio jedan od obliznjih stubova sa maljem.
U tom trenutku se pojavio Narasimha i pojeo ga.
Razocaravajuce brz svrsetak price, zar ne?

5. Vamana, avatar patuljka (hmm, dakle, Visnu se samo lozi na ekstreme u velicinama). Jednom je neki demonski kralj preoteo vlast od Indre, cara svih bogova. Tada se Visnu otelotvorio u patuljceta i zamolio demona da mu da zemlje koliko obuhvati u tri koraka. Arogantni skot mu je to dozvolio i tada je Vamana taaaaaaako raskoracio, da je u svoja tri koraka obuhvatio citav Univerzum.
I tako je vratio vlast bogovima.

6. Parasurama, avatar bramana-ratnika (bramani su svestenicka kasta u Hinduizmu) i kao takav, bio je neka vrsta Indijskog samuraja. Imao pik na ksatrije (pripadnici ratnicke kaste)

7. Rama, avatar face! Lik je ucinio jako puno stvari za zivota, izmedju ostalog, ubio je nepobedivog demona Ravanu (za dalje informacije o ovom preteci svih urbanih heroja danasnjice procitati Ramajanu)

8. Krisnu, avatar svalera. Takodje cinio razne podvige za zivota.

9. Buda, avatar... pa Bude. Nazalost, hinduisti su tu ispali netolerantni prema drugoj religiji, pa kazu da je Buda u stvari bio Visnu koji je zeleo da odvrati nevernike od prave vere.

10. Kalkin, avatar baje na belom konju, poznat jos i kao Unistitelj. On ce se pojaviti kad Brama kaze da mu je dosta zajebancije sa Postojanjem.

Komentari

ja sam cula za Kalki, bez n... (br 10.)
+ za defku :)

Paz stvarno...
Ali neki ga zovu i Kalkin, a meni tako zvuci gotivnije ;)

Čuo za Budu i Kalkina, onaj što je opkoračio tri sveta sam znao osim da je bio patuljak... za ove ostale sada čujem

Plus za tebe! Zaslužuješ.