Prijava
   

Feljton Večernjih novosti

Vjerovatno se velika većina vas sjeća onih dnevnih novina koje su svoju najveću popularnost imale devedesetih godina prošlog vijeka, u doba Slobine "represije" i cvjetanja "nezavisnog novinarstva", a koje su danas djelimično potisnute štancanjem polutabloidnih, senzacionalističkih Kurira, Informera i ostalog smeća. One novine koje, čak i da odvojite čitav bogovjetni dan pažljivo iščitavajući svaki članak, nećete stići da pročitate jer osim standardnih vijesti koje bi trebalo da pročitate svugdje, tu imate i hrpu drugih tekstova tipa - "kako se završilo jubilarno deseto međumjesno takmičenje šahista u Borićevim salašima", "na ibarskoj magistrali u poslednjih 24 sata pregaženo je 20 mačaka", "seljaci u Prštilovićima primjetili svemirski brod"...Da, pogađate, u pitanju su Večernje novosti.

Ipak, od stvih strana postojala je jedna koju bi obično preskakali čak i najažurniji i najvrijedniji zaljubljenici u navedene novine - feljton. Obično se tu objavljuje neka knjiga ili odlomak iz iste, u dijelovima, svaki dan po jedan. U šurnaest nastavaka. Neko random proseravanje Dobrice Ćosića o Srbima i njihovim vječnim dilemama, težnjama, manama, greškama, nove činjenice o Draži i ravnogorskom pokretu, život Tita i žene mu Jovanke iz hiljadu različitih uglova, razne teorije zavjere, masonski uticaj na društveno - političku scenu, o srpskim kraljevima za koje znaju samo izabrani istoričari i Jovan Deretić. Jednostavno, stvari za koje bi većina smatrala da je potpuno nepotrebno njihovo poznavanje, a kamoli razumijevanje

Feljton, čije je izvorna namjena da se piše o društveno-političkim temama, mora da bude pisan živo i duhovito, u Večernjim novostima je strana koju obično svi(skoro svi, da budem precizniji), zaobilaze u širokom luka. Pobogu, šta je duhovito u razglabanju Vuka Draškovića o svim pokušajima atentata na njega?

"Život i stradanje Jovanke Broz"
"Velika kneginja Ljubica",
"Rusija, daleko i blizu",
"Služio sam kneza Miloša",
"Srpske Engleskinje",
"Car Konstantin 13. apostol",
"Titova španska enigma",
"Žene preke naravi",
"Draža, smrt duža od života"...

Komentari

Dobar, dobar +++ Meni sve dokurčilo, natakarim đozluke pa čitam Politiku. ;-)

Имам ја и Политици да пишем, само да се наканим ;)

Ohoho

Odlično pisanje +

Odlično zapažanje i još bolji opis. Realno, koga boli kurac za te feljtone:D
+++

Jedino što sam voleo da čitam u Novostima su bile one Priče za veče, u dva stupca na levoj stranici, negde pri sredini novina. Naravno, prestali su sa tom praksom, valjda im je to bio nepotrebni trošak.
+++