Prijava

Predstavnici Organizacije muzičkih autora Srbije smatraju da Unija poslodavaca Srbije pozivom ugostiteljima i zanatlijama da u utorak u svojim objektima isključe muziku, vrše pritisak pred određivanje novih tarifa za naplatu njenog korišćenja.

"Pitanje je došlo pred Komisiju za autorska i srodna prava, koja je jedina nadležna da se utvrde tarife. Sada kreće akcija Unije da se pokažu mišići da bi pokazali koja je njihova moć pritiska", rekao je predsednik Upravnog odbora SOKOJ-a Srđan Hofman na konferenciji za novinare.

UPS je pozvala ugostitelje i zanatlije u 42 grada i opštine Srbije, koji su obvezni da plaćaju nadoknadu za puštanje muzike u svojim objektima, da 25. januara "isključe muzika na ceo dan u znak protesta protiv visokih tarifa SOKOJ-a i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), koje ugrožavaju likvidnost i opstanak brojnih preduzeća".

Kako je navedeno u pozivu, time je upućen "poslednji poziv nadležnim državnim institucijama i Komisiji za autorska i srodna prava da obezbede poštovanje zakona i uvedu red u oblast autorskih i srodnih prava u Srbiji".

Hofman je rekao da SOKOJ ne razume potrebu UPS da se na takav način "stvari radikalizuju", istakavši da je "interesantno da se sukob pojačava u trenutku kad počinju i odvijaju se pregovori" o novim tarifama koje treba da odredi Komisija za autorska i srodna prava.

Hofman je istakao da deo nadoknade ide SOKOJ-u, a deo OFPS-u, i pozvao UPS da "ukoliko imaju problem sa tarifom druge organizacije, neka se obrate njima".

"Očekujemo od Komisije rešenje kolika je nadoknada. Nemojte da prejudiciramo stvari", rekao je pop-folk autor Dragan Brajović-Braja, koji je naveo da je iz razgovora sa nekim članovima UPS-a shvatio da im zapravo smetaju uplatnice koje idu OFPS, kao i zakonska moć SOKOJ-a da zbog neplaćana nadoknade nekom blokira račun.

Isključivanje muzike na ceo dan predstavlja nastavak akcije "Zamrzavanje muzike", koja je organizovana u Beogradu, Novom Sadu i još 34 grada i opštine Srbije 22. decembra prošle godine, u kojoj je učestvovalo 8.500 ugostiteljskih objekata u državi.
ANEM: Zaustaviti samovolju SOKOJ-a

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) apelovala je danas na nadležne da "uvedu red i zaustave samovolju" SOKOJ-a - Organizacije muzičkih autora Srbije i Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

ANEM je saopštio da protestvuje zbog "odsustva bilo kakvog pozitivnog pomaka" u rešavanja spornih odnosa između organizacija za kolektivnu zaštitu autorskog i srodnih prava i elektronskih medija u Srbiji. ANEM navodi da im, kao reprezentativnom udruženju radiodifuznih emitera, Komisija za autorska i srodna prava još uvek nije dostavila "zahtev za dobijanje mišljenja o predlogu tarife na izjašnjenje", čime se odlaže početak efektivne primene Zakona o autorskom i srodnim pravima usvojenog krajem 2009. godine.

"U međuvremenu, OFPS i SOKOJ pokrenuli su ili inicirale pokretanje više desetina sudskih postupaka protiv medija, krajne arbitrarno i bez ikakve analize osnovanosti, po pravilu bez i jednog prethodnog makar telefonskog poziva medijima", kaže ANEM. Kako se navodi, ovih dana desetine direktora stanica u Srbiji saslušavaju se u postupcima za privredni prestup po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, zbog navodnog nedostavljanja košuljica sa spiskovima emitovanih muzičkih numera.

ANEM kaže da je "ove postupke inicirao je OFPS slanjem čitavog niza pritužbi RRA, koje je RRA prosledila Republičkom javnom tužilaštvu".

"OFPS prigovara da se košuljice ne šalju u formatu njihovog obrasca koji su objavili na svom sajtu, iako je tarifom koju je usvojio Upravni odbor OFPS-a, koja je i dalje važeća, propisano da je dostavljanje košljica po obrascima OFPS samo jedan od alternativno predviđenih načina na koji se one mogu dostavljati, ali nikako ne i jedini", kaže se u saopštenju.

ANEM je zatražio od Zavoda za intelektualnu svojinu, kao organa nadležnog da vrši nadzor nad radom kolektivnih organizacija, i od Republičke radiodifuzne agencije preduzimanje najhitnijih mera, "kako bi mediji u Srbiji bili zaštićeni od samovolje OFPS-a".

Zanima me koliko je moguće u Srbiji realizovati ove "ideje" iz članka.

Ne znam šta podrazumevaš pod pojmom 'opše dobro'. Jel to neko spavanje?

Opštenje možda? Akcija nosi naziv

Muzika autora nije opšte dobro

Malo nije realno da se pokrene pitanje autorskog prava u Srbiji....

Sve će se na kraju svesti na to "koliko para toliko muzike"

Sve će se na kraju svesti na to "koliko para toliko muzike"

Na kraju ce se svesti na to da moramo da placamo predplatu na radio.
Imam jednu pesmu za nase cenjene autore:

http://www.youtube.com/watch?v=cvnsZ2jfjYc

:)

Kako bih ja gledao da sam izvodjac:
Ako neko negde pusta moju pesmu, ili svira ili bilo sta, na bih mu uzeo pare, ipak mi je to neka reklama.
Mislim ako mi zine dupe za pare onda ne znam, ali generalno mislim da ne bih.
A ako neko napravi kretensku tehno obradu moje pesme bez moje dozvole tuzio bih ga dok mu gace sa dupeta ne uzmem.

Ovo govorim u slucaju da postanem neko mudo.

PS
Nisam procitao prvi post, ali pretpotstavljam da je nesto na ovu temu.

Nisam procitao prvi post, ali pretpotstavljam da je nesto na ovu temu.

Aхахахаха

Jesam li toliko omasio?