Језичке недоумице

1. Ilija ili ili ja?

:)))

2. хахахахааа! објаснио..

3. Etimologija reči ''polako''?
    Ja sam siguran da znam, ali mi treba potvrda...

4. Ne znamo! Reci nam!

5. Jupi!
    Ok... ovako, to je jedan arhaizam, da ga tako nazovem. Primer komparacije iz starih vremena:
    Dobar - Podobar - Najdobar
    Lako - Polako - Najlako

Primer:
    Ej, polako bre!
    Lakše malo!

6. Super, zanimljivo!

A zadržao se tome trag i danas: "Polakše malo!"

7. Kod Makedonaca i Bugara se polako kaže ''polesno'', a -lako i -lesno imaju potpuno isto značenje, dok je po- tipični prefiks za drugi stepen komparacije prideva kod njih (iako je polako - prilog, i oni mogu da se stepenuju, a princip je isti kao kod prideva, iz primera gore).

8. Prilog, ali nastao od pridjeva srednjeg roda, kao i mnogo drugih (brzo, teško, puno, blabla...)

9. Snajper (ili snajperist) - osoba koja drži snajpersku pušku.
    Pr. Gađao ga je snajperom. - pogrešno
    Gađao ga je snajperskom puškom. - ispravno

10. Jesi li siguran?
    Snajper znači i jedno (puška) i drugo (strijelac, snajperista), samo se ovo drugo značenje kod nas manje, ili nimalo, upotrebljava.

11. Ja mislim da je snajper samo puska, strelac je samo snajperista. Zasto se mora reci snajperska puska, to jest zasto snajper nije pravilno?

12. Ja mislim da je snajper samo puska, strelac je samo snajperista.

Управо тако. У контрасту са енглсеким језиком, може се рећи да се ради о лажним паровима. Преводиоци врло често праве грешку кад преводе са енглеског. Sniper је ''снајпериста'', а не ''снајпер''.

Сувишно је рећи ''снајперска пушка''.

13. Kakav sam genije, kao da sam filolog!:)

14. Da li je opravdano danas reći: streljanje, ustreljen je, i sl. ako se radi o vatrenom oružju?

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.