Prijava

Roman znači. Dakle podrazumeva se da su pročitali.. Pa isti đavo, kreneš o autoru, odredite tip romana, prvo puštaš njih da pogađaju, pa ti kažeš.. Zatim stil, umetnički postupci koji su korišćeni (dijalog, monolog bla bla), takođe i od koliko se poglavlja sastoji, koje celine se naziru u radnji, da li se događaji pripovedaju hronološkim redom ili je prisutna retrospekcija.. Onda simbolika naslova, zatim neko ugrubo ispriča radnju, pitaš ih kakav utisak je na njih ostavila priča (to obavezno), ostatak vremena se kreće od početka i pripovedaju se događaji i simbolika i značenje itd. E sad, pošto se to radi par časova, ti za jedan nećeš stići, ali na kraju se pita koja je poruka romana.

A da li ćeš ti stvarno održati taj čas, ili samo treba da pišeš o tome kako bi?

edit: ja tek sad pročitah da ti treba za roman koji niko od đaka nije pročitao. Pa to je sranje, tako se nigde ne radi. Elem, plan je isti, osim što ove delove gde oni pričaju, pričaš ti. I obavezno pričitaj neku interpretaciju.

fala nebitna, iskoristicu dosta toga.
pazi, to nije cas u skoli, vec na faksu, treba svojoj grupi da odrzim cas, ali na isti nacin kako bi ga odrzao djacima u srednjoj. nosi pun kurac bodova pa moram da se iscimam dobro. pola sata minimum.

e sad, niko od njih to nije citao, jer i ostali imaju zadatak da odrze svoje casove za svoje romane, kontam da je jasnije sad.

"Децо, јесте ли гледали последњег Бетмена? Сећате се оне сцене кад комесар Гордон држи слово над Брусовим гробом, и каже нешто као: "ово дело је боље од иједног које сам учинио, овај мир је бољи од иједног за који сам знао?". Е, то је последња реченица из романа "Прича о два града", најтиражније ауторске књиге свих времена, са 200 милиона продатих примерака."
У целој тој причи онако успутно поменеш и Ен Хатавеј, и онда су твоји...

hahah betmen, a? do jaja :D

Па знаш како Седе, ту смо да се помажемо, саће отац Лаки да ти да савет, по моделу како он то ради. Дођеш, видиш дал има нека добра пичка, изведеш је на таблу чисто да провериш да ли је у фулу, онако из свих углова. Онда им даш неки тестић и у оцени те коју си мерко напишеш "је ли то анђео слетио хехе, ЈА АРЧИМ! ЛОЛО!!1". Ако на то не падне и не оде на генге у вц онда је фригидна феминисткиња проклета.

Profesori u srednjim školama moraju imati pismene pripreme za čas, ne moraš to da znaš, ali možda bi sakupio malo poena više, svaki čas, pa i taj srpskog jezika i književnosti, mora imati uvodni dio časa, glavni dio i završni u kome se iznosi zaključak. Takođe, danas se više nego ranije forsira interaktivno učenje, pa uključi par studenata da odgovore na par kratkih pitanja. U uvodnom dijelu, počinješ sa ponavljanjem književnog pravca kome pripada taj pisac, zatim prelaziš na biografiju pisca, značajna djela...Ne treba više od 10 min.da traje taj uvodni dio. U glavnom dijelu, sve o djelu, radnja, likovi, jezik pisca, stilske figure, a u završnom izvlačite ideje, moralne pouke, obavezno zadaješ domaći zadatak, nešto istraživačkog tipa vezano za to djelo.
I ne zaboravi naslov na tabli da napišeš, datum, par teza, neki citat i slično ako imaš vremena :)
Nemoj prekoračiti vrijeme od 45 minuta.

zahvaljujem medvjedicu i nebitnoj, otprilike sam sklopio nesto sto ce dizgleda ovako:
prvo kratko o knjizevnosti viktorijanskog doba, pa kratko biografija dikensa, pa njegov stil pisanja. to mu dodje kao uvod.
onda prelazak na roman, prvo stil i ton pisanja u romanu, naracija i to, onda neki bekgraund o romanu (cime je inspirisan, na sta se odnosi, drustvene prilike i to), onda fabula romana koja obuhvata znacenje naslova, znacenje prvog citata koji je onako upecatljiv, i na kraju prepricano radnja ukratko. onda ide 5 likova, pa motivi i simboli i zakljucak (zakljucak u kome sam pomenuo scenu iz betmena).

то лаки ПЕДАГОГИЈО