Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Pa kad su na drzavnom vrhu uvijek bili mejmuni, napravili su velik propust jer nisu uspjeli uključiti sve narode ravnomjerno u političke i društvene procese što je i dovelo do udaljavanja drugih naroda. Da je Kraljevina (prvenstveno) jednako ravnopravno tretirala druge vjerovatno bi se smanjile tenzije i zelje za odvajanjem koje su uslijedile decenijama poslije, a zajednički identitet bi bio doosta snažniji. Uostalom, taj nedostatak dugoročne vizije i inkluzije pokazuje koliko je bilo kratkovidno tadasnje rukovodstvo kada nije razmišljalo o dugoročnoj stabilnosti zajedničke nam države.
Pa kad je kraljevina bila engleski projekat od starta
koje su isto zapadno potaknute i drže šapu ovde dan danas.
pogledati pod g šmit načelnik protektorata lol
sve države ex yu su otvorene kolonije, sve ostalo je femkanje i jeftin nacionalizam
E jebes mu mater napisao komentar i izbrisah
zdrav seljak srbin ratnik da je imao pravo nekog glasa i referenduma nikad sa kroatarima i ostalima ne bi pravio državu izgrađenu na svojoj krvi. Posebno se ne bi odreko identiteta i pristao da bude pajsad južni sloven. Teža debilština košto reko plaćamo dan danas to kao narod.
a pomenuo si i kosovo kako je garantovano da budeo deo srb. Vidim u praksi kako to funkcionise lol
Inace srbi su bili konstitutivni i u nekim drugim republikama....al koga boli kurac sad za pravo
Falio mi je pepsi vcrs da me podupre iskustvom iz EXYU.
Nego
mora da ubacis i turski element da bi ga podigao lol
pricam za ww1 lol
Joj daj zajebi me s tom pricom o srpskom seljaku, srpski seljak bi ti bio danas pod ćaci šatorom kao što vjerovatno i jeste. Ne treba nama seljak da odlucuje o sudbini drzave od 20 mil stanovnika, gdje je bila intelektualna elita da bolje promisli i odluči? Seljak radi na njivi i isto bi ratovao i za srbiju i za mongoliju da je mongolski seljak ali nije njegovo da se pita o sprovođenju državni reformi.
Baš zato što dajemo seljacima vlast u ruke i dopuštamo da se svaki opanak popapuči i glumi neku inteligenciju i elitu, zato nam i jeste ovako.
opet si prezubčio demokratiju jbt, ako je većina zemlje seljačka valda je normala da se onda nekog kurca pitaju posebno ako su istovremeno bili i ratnici po difoltu i ginuli za gracku žgadiju koju su istovremeno i ranili
ti si moj pliduu ideološki baš ono za centralističko gazdovanje po diktatu elitističke manjine. Baš ono što gledamo širom evropskih nazovimo dEmoKraTijA.
Dok je pringlsa i kolice sve lepo je.
Ne dodjem ni ja tebi na selo da ti glumim ratara i pricam ti kako da vodis svoje gazdinstvo, seljak to zna najbolje. Isto tako, neko ko je politički obrazovan (što mislim da političari u komunističkoj jugoslaviji jesu bili) mogao je promišjenije postupati i donositi odluke koje ne bi državu i narod odveli u provaliju podjela. I dan danas imamo od sportista do konobare na jakim pozicijama odnosni nekompetencija je nagrađena i nije nam divno zbog toga.
pa majku mu jebem nisu seljaci bili na vlasti 90ih nego baš te komunjare u koje se kuneš. Da su se seldžuci pitali rata ne bi ni bilo bukv.
Odnosno da su se seldžuci (normani) nekog kurca pitali.
Nije stvar da obrazovani treba da vode politiku, stvar je da je ne odrode od naroda, demokratija u malom bukv volja većine a ne u ime većine.
Pa pitaju se i više nego što misliš ali donose loše odluke. Jel misliš da bi te bolje vodio neko manje politički obrazovan? Ne bi. Problem nastaje sto i taj seljak tapšući po ramenu dovede na lokalu nekog svog hohstaplera sto mu valjao nesto u selu pa taj iz sela hop hop do visoke pozicije i tu nastaje krah. Politika je krupan zalogaj, Evropa se cak muči sa kompetentnin ali neiskusnim političarima a kamoli mi što u nekompentetnim i ne vidimo problem dok nas dobro ne nagaze.
c, politički parlametnatarni sistem od čerespete ne ide po vertikali od dole ka gore već od gore na dole. Kada bi bilo obrnuto sve bi bilo ok.
Dakle kakve centrala traži takvi na lokalu isplivaju. U principu 100% gamad.
Evo ja sam donekle obrazovan pa na iducim izborima ne bih znao za koga da glasam.
Niko mi ne ulijeva povjerenje, niko mi ne djeluje kao politički odgovoran i nemam blage veze kome bih dao glas.
Neki fini seljak iz okoline bugojna, on zna.
U tome je problem.
hahah kakav si ti kristal jbt
Neki fini seljak iz okoline bugojna, on zna
evo ako ti to znaš a recimo ne zna (ZNA) onaj koji se proklamuje za obrazovanu političku elitu, pa kako prihvata odluke tih seoskih majmuna da mu život i kvalitetne političke namere kvare na konto pogubnog opšteg interesa. Vrv prepošten neki bajica koji poštuje demokracka prava pa šta da se radi lol
E pa vidiš, ja ne znam za koga da glasam upravo zato što seljak zna. Ja gledam društvo kao cjelinu, a ne ko mi je lično valjao. Seljak zna koga mu je korisno podržati za njega samog, ali ja ne biram pojedinca koji mi valja, nego ono što je najbolje za cijelo društvo. To je razlika između gledanja sitnog interesa i stvarnog odgovornog odlučivanja koje onda dovodi do odgovornijih ljudi na visokim pozicijama. Ta nas muka handri decenijama.
Nisi razumeo odnosno nisam vrv dobro objasnio ono prethodno. Pitanje je kako eminentna obrazovana gracka politicka elita za koju se po difoltu glasa dozvoljava sebi da je kojekakvi majmuni sa lokala ruše u tom smislu tako što vrše odabir goreg.
Tom logikom ispada da demokratija zapravo funkcioniše.
A činjenica jeste da su izborni uslovi takvi da na njih mogu samo da izađu ljudi sistema koji suštinski uvek održavaju istu oligarhiju na vlasti tj sebe.