Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Partizanka, jel ovo classic albums? Ako jeste, jel ima link za celu emisiju, a ne ovi isečci?

2. Ne mogu da nadjem upravo tražim link....

3. Pa zato i pitam, gledao sam nekoliko tih ClassicAlbums, ali nikad nisam naisao na Black Sabbath.

4. http://www.moviesplanet.com/movies/365497/classic-albums-black-sabbath-paranoid/watch

Probaj ovde, al treba plug inove za chrome da instaliras.....mene mrzi da se bakcem sa time....

5. Ma necu ni ja da instaliram to, nikad mi ne radi taj plug-in, probao sam jedno 10 puta.

6. Мурис се вратио у великом стилу. :) Добра ствар, а да не помињем колико ми је прелеп овај телекастер:

http://www.youtube.com/watch?v=CxoCYuS5ttY

7. @Džimi,
    znači pošto sam naučio A minor pentatonic, a root je u onoj poziciji na petom pragu... Raspored (prstored) je isti i za npr F minor pentatonic, samo što u tom slučaju tu sliku koju si okačio, tj ta pozicija, umesto na petom pragu krećem na prvom? Jel sam dobro razumeo?

8. @Džimi,
    znači pošto sam naučio A minor pentatonic, a root je u onoj poziciji na petom pragu... Raspored (prstored) je isti i za npr F minor pentatonic, samo što u tom slučaju tu sliku koju si okačio, tj ta pozicija, umesto na petom pragu krećem na prvom? Jel sam dobro razumeo?

Тако је. На првом или на тринаестом.

9. Ahaaaaa... Pa to je super vest ! :D Mislim za mene kao početnika u tim solo vodama :)
    A kad dođem do onog što mi je npr u A minor pentatonic poslednja pozicija (najbliža rezonantnoj kutiji) a krećem od F-a npr., onda kada dođem do onog što je kod A minor pent. krajnja pozicija, šta dalje furam? Pretpostavljam ono što mi je bila prva ranije?
    Ako me razumeš? :/

10. Нисам те најбоље сконтао. Кад дођеш до последњег тона у тој позицији, пребацујеш се на следећу позицију, наравно, ако тако желиш. Има људи што само шарају по једној позицији, на 4-5 прага.

Ја овде управо то радим:

http://www.youtube.com/watch?v=7g9xiaztGMI

Зато кажем да је ствар скроз школска.

Иначе, ово су ти позиције за пентатонику:

http://www.everydaychristianity.com/images/G_minor_pentatonic_scale.gif

Цепаш ову на слици 4 (то је она од малопре), па се прешалтујеш на суседну и тако.

11. E sad, kada bih npr. hteo da idem po vratu još "udesno" (da se laički izrazim, jer nisam siguran za pravi izraz :D) posle ove 5. slike tj. pozicije, tada bih vrteo šta? Prvu poziciju opet?

12. Да. Упореди прву и последњу слику. Тонови скроз лево на првој су исти као они скроз десно на последњој. Значи, ту се надовезују једна на другу.

13. E to, da.

Hvala ti puno, legendo.

14. Мурис се вратио у великом стилу. :) Добра ствар, а да не помињем колико ми је прелеп овај телекастер:

Мурис је легенда! Ова је мало превише народњачки за мој укус, ал' свака му дала.
    Не знам да л' си га слушао уживо, нарочито на том телићу кад свира.. Баш јебада.
    А ни онај ортак његов, Емир, није за бацити.

EDIT: Кад је био у НС-у пре пар месеци, скоро је све свирао на том телекастеру, много ми је лепши звук него на оном његовом МК каст'м чуду.

15. Džimi (ili bilo ko ko zna),
    jel postoji još neka skala koja je na foru ove pentatonic, u smislu da kad naučiš jedan prstored na taj način možeš da pratiš sve akorde, samo pomeraš početak po vratu, u zavisnosti od toga iz kog tona se kreće?

16. Imas onu kao bluz skalu samo dodas na A zici 6. prag i na G zici jos 8. i to je to. Mnogo dobra skala.

EDIT: Ovo se odnosi na pentatonik u 5 poziciji.

17. Не знам да л' си га слушао уживо, нарочито на том телићу кад свира.. Баш јебада.
    А ни онај ортак његов, Емир, није за бацити.

Требало је да одем, на крају не одох и зајебах се. Будала. :/

Imas onu kao bluz skalu samo dodas na A zici 6. prag i na G zici jos 8. i to je to. Mnogo dobra skala.

Тако је. То би био тај тон дис између де и е (у А мол пентатоници). :)

18. Jebote, Bocek, na sta si spao da te ja ucim, a ja zesci noob :)

19. Haha :) Jbg, ja ok sviram ovo što znam, al poenta je što osim akorda, razlaganja i od skoro minor pentatonic skale ne znam ništa više da radim :)
    Nemam puno vremena za gitaru, a u svom bendu sam ritam gitarista, tako da maltene sve vreme koje imam trošim na vežbanje za bend, tako da nemam prostora, vremena, a iskreno (još uvek) ni živaca da ulazim u neku veću teorijsku priču i onda kad ovako neke stvari pitam to uglavnom jesu stvari koje i noob-ovi znaju :D

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.