Prijava
   

hrvati

Narod koji nas toliko voli da naše ljude prihvataju i smatraju ih svojima. ...Tesla...Andrić...Meštrović....

Komentari

btw-ko najviše svojata bregovića?
za def.+

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Šteta što može samo jedan.

Meštrović:
"...Meštrović je rođen u mestu Vrpolje u Slavoniji, ali je svoje detinjstvo proveo u selu Otavice, kod Drniša u Dalmaciji, odakle su mu bili roditelji (oba mesta su u to vreme pripadala Austro-Ugarskoj). Kao dete, Meštrović je slušao epsku poeziju, narodne pesme i istorijske balade, dok je čuvao ovce. Rođen je u seoskoj katoličkoj porodici, a njegova religioznost oblikovala se pod uticajem pučke religioznosti, Biblije i kasnog Tolstoja..."

Andrić:

"...Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika, Bosna i Hercegovina. Knjige rođenih kažu da mu je otac bio Antun Andrić, podvornik, a mati Katarina Andrić, iz porodice Pejić. Odrastao je u rimokatoličkoj porodici (Аndrić sе, ipак, naјvеći diо svоg živота izјаšnjаvао као Srbin)."

Tesla:

...Nije imao gde, otac mu je bio pravoslavni pop, pa je jedino mogao i da bude Srbin.:-)

A Meštrović jeste Hrvat, Andrić u principu nije hteo da bude ni Srbin ni Hrvat(pametan je to čovek bio)! :-)
mada je Andrić dosta svog života proveo po franjevačkim manastirima i bio kršten kao katolik, a to u ovim našim Balkanskim prilikama odmah znači i nacionalnost....
On i Meša Selimović(Meša jednim svojim pismom SANU) su probali da nešto tu promene i uvedu "čudo" da Srbin može i sme da bude Srbin, čak i kada nije pravoslavan...i kao što vidite, nije im uspelo.:-)

Mestrovic i Andric i jesu bili Hrvati...

Mesterović - Hrvat
Andrić - Hrvat iz Bosne
Tesla - Srbin iz Smiljana (Gospić)