Prijava
   

Hrvati

Hrvati su narod južnoslovenskog porekla.Pripadaju slovenskoj grupi naroda,koji pak pripadaju jednoj većoj ,indo-evropskoj masi naroda poznatijoj i kao arijevska.Postoje mnoge teorije o poreklu Hrvata.Neki tvrde da su slovenskog porekla,dok drugi tvrde da su oni slovenizovan narod(iranska teorija o poreklu Hrvata).U svakom slučaju jedno je sigurno,Hrvati su u 7. veku zajedno sa Srbima došli na Balkan i naselili ga.Hrvati su naselili predeleo oko Velebita,Zagorje,Istru,Delove Dalmacije.U neznatnom broju su se nalazili i u Liki.Takođe Hrvati su bili većina na mnogim Dalmatinskim ostrvima severno od Cetine(reke).Kroz vekove Hrvati su se širili,pokatoličavanjem Srba,i tako uvećavali svoje brojno stanje i teritorijalnu rasprostranjenost.Pogrešno je misliti kako su Slavonci Hrvati(to su pokatoličeni Srbi ,Šokci), kao i stanovnici Dubrovnika,koji su oduvek govorili za sebe da su Sloveni ili Srbi.Takođe je postojao dugo vreme u Dubrovniku srpski list "Dubrovnik".Hrvati su svoju državu izgubili kada su pali pod Mađarsku vlast.Hrvati su se hrabro držali protiv turske najezde,šta više jako su se žrtvovali zajedno sa Srbima starosedeocima http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2007/latinica/165.html
.navešću i delove pisma hrvatskog plemstva koje je bilo upućeno caru-vitezu Maksimilijanu 1493. godine posle Krbavske bitke:
"Preko 70 godina se opiremo strašnom neprijatelju,izlažući svoj život i blago...Ako padne Hrvatska lako će neprijate iz nje napadati sve hrišćanske zemlje....Svaki dan žrtvujemo čast,imetak i život....Gradovi i kuće su nam prazni,podložnoci i kmetovi odvdeni,imanje nam oteto,porobljeno i spaljeno.....".Ipak i pored odličnih odnosa i saradnje Srba i Hrvata tenzija vekovima raste.Problem je u tome što su srbi (oni prebegli od Turaka i oni koji su bili več tu)imali privilegije u Habzburškoj monarhiji,na šta su neki(manjina) Hrvati bili ljubomorni i šta su smatrali za nepravedno.Tada počinju masovna pokatoličavanja Srba i njihova ubijanja.Ova pojava dostiže vrhunac 1941-1945 kod pripadnika ustaškog pokreta.Današnji Hrvati su većinom Srbi katoličke veroispovesti.

Komentari

Svaka čast za širenje istinitih informacija bez nacionalnog pljuvanja na ovu temu...

A Srbi su imali povlastice jer su ratovali za Austrougarsku... svim Hrvatima bih toplo preporučila da pročitaju Seobe M. Crnjanskog, rađene po istorijskim podacima... Neće nam zavideti toliko :(

Postoji izuzetno mnogo reči arhaizama koje se koriste samo na jugu Srbije u Zagorju i Prigorju.
Mislim da je tu dosta kumovala nasa crkva koja i danas ne priznaje Srbe katolike (npr Ivu Andrića) a znam lično neke katoličke porodice, ovde, koje tradicionalno drze slavu????????
Bravo Vule žao mi je imam samo jedan glas.
Ponekad mislim: Isti narod podeljen istom religijom zakrvljen zbog istog mentaliteta.

USTASE!!! ja bih slusao *lepu nasu* samo zato sto je komponovao SRBIN.A to za pokatolicenje srba si totalno upravu za njih je NIKOLA TESLA USTASA jer je ziveo na prostoru lepe njihove a otac mu pravoslavni svestenik i kad pitas nekog u AMERICI sta je NIKOLA TESLA SRBIN ILI USTASA? bice ovo drugo po njima.

moze li neko biti juzni sloven a da nije srbin??

Nema sanse. Po hrvatskoj, istoj ovakvoj "historiografiji", svi juznosloveni su "a priori" Hrvati.
Strasno je na sta danasnji tinejdzeri i bubuljicari trose svoju energiju.

Regovah se samo da iskomentarišem ovo ovde :D

1. Slava, kao porodični praznik koji se slavi u čast sveca zaštitnika porodice i doma nije ekskluzivno pravo Srba. Top je paganski običaj koji je (za)ostao ukorenjen u narodu, a koji je crkva prihvatila kako bi se više približila narodu.

Samim tim, činjenica da ogromna većina porodica koje imaju i slave slavu jesu srpske, ne znači da su svi koji imaju ili slave slavu Srbi u ovom ili onom obliku. Kao što se tako nesrećno iskristalisalo kroz istoriju da su svi Srbi pravoslavci, a svi Hrvati katolici.

2. Nikola Tesla je uvek govorio "ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom". Hrvati ne mogu da spore da je bio Srbin, ali ni Srbi izgleda ne mogu da prežale što 1/1 Srbin nije došao da se igra na Đerdapu, nego je otišao u daleku Ameriku :D Vi koji ste rođeni u Srbiji kao da ne možete da razumete da neki drugi Srbi (opet ne svi, ali ne ni tako mali broj njih), koji nisu rođeni u Srbiji, Srbiju ne doživljavaju kao obećanu zemlju, kolevku, domovinu... Za njih je to jednostavno zemlja u kojoj živi jako puno drugih Srba.

3. "Lijepa naša Domovino" je napisao Josip Runjanin, za koga kažu da je poreklom bio Srbin, njegovi se valjda doselili iz Loznice, iako se on rodio u Vinkovcima...taj isti Josip Runjanin je bio austrougarski oficir, kasnije član Hrvatskog sabora i kome je u to vreme, kada je Ilirski pokret cvetao, činjenica da je bio srpskog roda bila važna koliko i meni činjenica da sam jutros doručkovao štrudlu. Bilo pa prošlo..desilo se..da nije bilo štrudle, jeo bih možda paštetu..i opet se najeo.

4. Ivo Andrić od oca Hrvata i majke Srpkinje, "vatreni pobornik integralnog jugoslavenstva" kako kaže SH Wikipedia (a nije da to neko treba crtati), se, kako tamo dalje piše, veći deo života izjašnjavao kao Srbin, a neki opet kažu da se pred kraj života kajao zbog "odbacivanja" (čitaj zapostavljanja ili negiranja) svog hrvatskog nasleđa. Iz kojih razloga se on izjašnjavao kao Srbin (možda se vodio onom logikom "Kad si u Rimu, radi kako rade Rimljani", kako god, činjenica je da je u SFRJ, u civilizovanim društvenim krugovima, bilo apsolutno svejedno kako se neko izjašnjava), ali jedno je sigurno..Andrić na umu nije imao Kosovski boj, Obiliće ili neke druge stvari, koje, na žalost, većina Srba danas poistovećuje sa pojmom "biti Srbin".

5. Imam još mnogo toga da vam pričam, ali je problem što ljudi ne žele da slušaju. Kažem li isto ovo Hrvatu, on će mi početi govoriti o srpskoj agresiji, kažem li ovo Srbinu, on će početi od Kosova 1389., a završiti na istom mestu 2008. Sredina je, a istina je uvek na sredini, uvek između dve vatre...i nikad nije dobra ni jednima, ni drugima.

srbi i hrvati samo zajedno se mogu oduprijeti islamu koji uzime sve veći zamah na ovim područjima...

Pa vygr, nisi baš upravu...
1.Navedi mi koji to narodi još slave slave osim Srba? Ja znam da neki albanci katolici u severnoj Albaniji slave slave, ali to je zato što dosta tih albanaca ima srpske krvi...To naravno ne znači da su oni Srbi, ali jednostavno, ostao im je običaj od srpskih predaka. Čak ima i predanje(koje zastupaju Vasojevići) po kome su braća Vase(pretka Vasojevića), Kras i Ot, preci današnjih albanskih plemena Krasnića i Hota. To čak ni oni ne priči(Šiptari). Goranci isto drže slave iako su muslimani, a za Gorance se zna da su Srbi muslimani.Ali i da uzmemo da ovi narodi nisu Srpkog porekla, opet je slava obeležje samo srpskoga naroda, jer SVI Srbi pravoslavci slave slavu, a jedini narodi koji isto imaju slave su oni koji su vekovima živeli sa Srbima(usput su i manji, tako da je nemoguće da su Srbi od njih preuzeli taj običaj).Kada kažeš da je poštovanje kućnog sveca ostalo ukorenjeno u narodu iz paganskih vremena, misliš veorovatno na slovenske narode, što Albanci definitivno nisu. Ako su došli sa Kavkaza, skoro je nemoguće da imaju isti religijski koncept svetaca kao i sloveni (pa i kada uzmemo da su i jedni i drugi indoevropljani(ili arijevci) ), a ako su pak Iliri(što nisu a tvrde da jesu), onda opet nemaju skoro nikakve veze sa Slovenima. Kažeš da je crkva prihvatia slave kako bi se približila narodu. Pa što to nisu uradile druge crkve, nego samo srpska? Ako je samo srpska crkva to dozvolila, kako je onda moguće da Albanci rimokatolci imaju slave iako nikad nisu bili pravoslavni? Objasni mi to.

2.Tesla nikada nije govorio da se ponosi Hrvatskom domovinom i srpskim rodom. To je obična komunistička izmišljotina koja je trebala da prikaže Teslu kao "pravog Jugoslovena". On čak nije ni rođen u Hrvatskoj, već u Vojnoj Krajini, koja tada, kada je on rođen, nije imala nikakve veze sa Hrvatskom osim zajedničke granice, zato što je bila pod direktno upravom Beča. A i koji je to Srbin ikada bio ponosan i na srpski rod, i na Hrvatsku domovinu, pogotovo u predelu Krajine, gde su Srbi zbog pogodnosti koje su imali braneći Habzburge, uspeli da očuvaju jak srpski nacionalni identitet.
Otišao je u Ameriku jer je tada pola sveta išlo u Ameriku, perspektivnu zemlju punu mogućnosti. Srbija je tada još uvek bila nerazvijena država, veličina kao što je on ne bi imala uslove za rad u Srbiji. Uzgred Tesla je i bio u BG-u ali su političari odbili da mu daju stipendiju ili šta već(taj deo priče ne znam tačno).
Ne znam koje ti to Srbe znaš koji su ponosi na srpski rod, a ravnodušni su prema Srbiji(pošto pretpostavljam da si Teslu svrstao u te Srbe).A i pitaj malo Srbe po Republici Srpskoj šta misle o Srbiji. Pa na radiju Trebinje se samo puštaju srbijanska kola!!! Oni više vole Srbiju nego što je vole mnogi Srbijanci(i to neračunajući LDP Srbe i družinu).Uostalom, to je rekao i Milorad Dodik na mitingu u Beogradu.
Zašto su ulice Banja Luke pune kada Srbija osvoji neku medalju? Verovatno zato što oni "Srbiju ne doživljavaju kao obećanu zemlju, kolevku, domovinu" da te citiram. Prekodrinski srbi su hteli da se udjedine sa braćom iz Srbije baš zato što su ravnodušni prema njima. Onoliki narod se sklonio u Srbiju posle i za vreme rata baš zato što nisu voleli Srbiju ili nisu imali neko osećanje prema njoj. To za Srbe preko Drine si se izlupetao najstrašnije, iako ja ne sumnjam da ima i takvih kakve si ti naveo...Ne doživljavaju svi tamošnji Srbi Srbiju kao klevku, ali to doživljava ogromna većina...

3.Da li znaš ko je napisao delo "Rado ide Srbin u vojnike"...pa Josip Runjanin!A to što je tebi nacionalni identitet isto što i doručak(ne, ne može da se navodi ni kao primer), neću ni komentarisati. Jeste Runjanin rođen u Vinkovcima, ali je koliko ja znam, išao u školu u Sremskim Karlovcima i umro u Novom Sadu. To što je podržavao Ilirizam ne mora da znači da nije bio nacionalno osvešćen, pa i Vuk Karadžić je podržavao Ilirizam, a verovatno znaš za njegovo delo "Srbi, svi i svuda".

4. Ivo Andrić se osećao Srbinom, pisao je na srpskoj ekavici, živeo je i umro u Beogradu. Dobre vikipedije mogu da budu relavantan izbor, ali da mi navodiš srpskohrvatsku, na kojoj je moj ortak napisao da je narodni heroj, i gde taj članak tamo stoji već mesecima, je stvarno besmisleno. Ionako je SH wiki projugoslovenska...tako da je usput što je u rasulu i pristrasna. Gde to piše da se on pred kraj života kajao zbog potisnutog hrvatstva?Znam gde, na HR wiki, koja je isto nepristrasna u PM. Takođe, nigde te tvrdnje nisu referencirane. Pročitaj "Na Drini ćuprija" pa ćeš da vidiš da je npr, on "bošnjake" smatrao za muslimane srpskog porekla. Pa reci onda da li je Srbin ili nije. Ako se kajao, što nije umro u Zagrebu, ili bar u Travniku...?

Imam i ja dosta toga da pričam, ovo su samo neke kratke teze, a te tvoje priče da je istina u sredini okači mačku o rep. Zamisli da sad Nemci, koji su pobili 6 mil Jevreja, kažu da su Jevreji pobili isto toliko Švaba. Neko ko ne zna šta se desilo, i kaže "istina je uvek u sredini" zaključiće, kako su i Nemci i Jevreji naneli jedni drugima podjednako zla...što je naravno glupost, kao i kada Hrvati pričaju o Srbima kao agresorima i zločincima(iako je zločina bilo i na srpkoj strani, ali ne mogu da se mere sa Hrvatskim).

A ti "Brada" , ko ti daje za pravo da tako pričaš? Šta sereš tu, i gledaš sa visine, mnogo si mi ti zreo, moš' misliti. Šta tebe boli k**** na šta ja i ostali trošimo svoje vreme, bolje da trošim na to nego da budem arogantni kreten ko ti. Sad si ti mnogo pametan što si obrusio nekom mlađem od sebe, svaka ti čast, divim ti se. Umesto lepo da učestvuješ u raspravi ti odmah nipodaštavaš druge sagovornike...verovatno tako povećavaš svoje samopoštovanje, šta ja znam.

Prvo i prvo, to sto me nazivas kretenom, govori dovoljno o tvom diskursu i tvojoj argumentaciji. Ti, ako si rodjen 91.( bubuljicar si, imas 17 godina, i ja sam bio bubuljicar sa sedamnaest godina), moras shvatiti da ovdje ima puno starijih ljudi od tebe, koji su licno prezivjeli svo sranje inspirasano ovakvim pricama. Kad odrastes, shvatices da ovdje istoriju pise ko hoce, i da je istorija vreca govana. To sto si procitao nekakav "istorijski pamflet" koji govori kako su Srbi najveci narod na kugli zemaljskoj, te ne cini kompetentnim da pricas o tome.
Dakle, ne dajem komentar na tvoju licnost (izvini ako te vrijedja to sto si "tinejdzer i bubuljicar", ne znam te,ali imam pravo reci da je ovaj tekst jedno obicno sovinisticko smeće.

ne obraćaj pažnju na provokacije vule... samo nastavi sa dobrim radom

++++++

Vule91 zaboravio si da dododas da im je glavni dogadjaj u banana drzavi gay pride.

Ja sam moj diskurs i argumentaciju pokazao pre dva posta...a ti samo provociras i nipodastavas....

бла бла трућ
боли ме курац одакле су, па нек' су пали с Марса