Prijava
   

Lapot

Lapot je drevni srpski ritual javnog ubijanja starih i iznemoglih - preteča slešer filmova, samo sa pravim žrtvama. Da su imali kameru i snimali, zvalo bi se snaf. Tako napuni baba 80 godina, nema više vajde od nje, samo sedi i jede sira, ništa ne može da radi, izlapela, nervira ukućane. Onda ukućani postignu dogovor da je izmasakriraju i jednog dana joj kažu: ''Baba, idemo u varoš!'' A u varoši se sjatili brđani sa kopačima, sekirama, satarama, kocima i toljagama. Ponesu i ukućani svako po nož, sekiricu, šilo, iglu za pletenje, ko ima martinke ponese martinke, ko nema - može i truperke, sukaljku i sve čime možeš dobro da opaučiš (da je postojala kompanija ACME, verovatno bi kupili specijalnu palicu za prebijanje baba). Kad stignu u varoš, posade babu na stolicu, izljube se s njom srpski triput, a onda udri, šutiraj, mazgaj, bodi, seci sekirom ruke noge, vrši liposukciju, deri kožu, krv pljušti na sve strane, i sve tako dok ne naprave od babe kašu.

Onda svi odu kući srećni i zadovoljni, a naročito babini ukućani.

Severni narodi su imali drugačiju verziju. Stave babu/dedu na santu leda i samo gurnu santu u smeru otvorenog mora. I dan-danas nalaze konzervirane babe i dede koje plutaju po ledenim morima.

- Dete, pomeri se da prođem!
- Beži, bre, babo, da ti sad ne priredim lapot!
-------------------
- Gde si, baba, što si se snuždila, k'o na lapot da si krenula!

Komentari

+ za ceremonijal znam, al za izraz nisam čuo...svaka ti čast :)

"čim napune 60 godina, s kopač u glavu!" :) je čest izraz...

Е, копач! Украшћу ти то.
Благодарим!

slobodno, nema na čemu...

Bas si me odusevio ovom definicijom. Mada, imas reklama kao na Pinku.

А мора мало. :))
Захваљујем!

Tako i treba babi kad je naučila da jede sira; bolje bi joj bilo da se navukla na toblerone...
+++

Ne znam zašto, ali ni najmanje me ne čudi...
Ono što je najbizarnije je što se sve radilo na najmorbidniji i najsuroviji način. Sećam se i kamenovanja i tako nekih stvari o kojima sam čitala, posebno za žene...Ako ništa, bar živimo u malo normalnijem svetu.

И то је дискутабилно. То што има закона који забрањују овакве ствари не значи да људи то не би радили кад не би постојале забране.

Такође, ово са пребијањем на мртво је забележено само у Србији. У Грчкој су једноставно тровали старце, а на Далеком истоку су их остављали да умру од глади у планини. Ма, најгори смо.

Zbog ovakvih definicija volim ovaj sajt... svaki dan čo'ek nauči nešto novo...
Prvo sam mislio da je u pitanju neka sprdnja a onda...
http://en.wikipedia.org/wiki/Lapot_(senicide)
Neverovatno...
+++

Ми радили то из културологије. А помиње се и из социологије у средњој ако се не варам. :)

Kakva crna sprdnja,Minze?Hvala bogu da sam procitao ovaj tekst,odlican je,inace za izraz sam cuo odavno,ali sam mislio da je to nasa verzija eutanazije,ali evo kako se ispostavilo,nisam bio u pravu.

kod nas za dede na jugu imaju laksu varijantu - puste kokosku na auto put i kazu "uvati deko kokosku"...+

''kod nas za dede na jugu imaju laksu varijantu - puste kokosku na auto put i kazu "uvati deko kokosku"...+''

Хаха! Па, кад закон забрањује убиство, исценирај несрећан случај. :))

to su reci iz neke predstave, mislim da je Profesionalac, ali nisam siguran...nisam siguran ni da to stvarno rade, ali je smesno...:)

znam da je u nekim krajevima oko Morave bio obicaj da odnese, ali bukvalno, na ledjima, covek caleta ili majku do reke i baci ih...i kad im kaze "ajde nosim te na kupanje" to je to...

Pa sta je vise sa ovom pretragom?Kad sam video tvoju definiciju,bila je jedina na sajtu,sad mi izbacuje da je vec bilo definisano pre dve godine :(

http://vukajlija.com/lapot/23117

Da, čitao sam neku priču o tome kako se polako odustalo od tog običaja...
Uzme lik malj i povede ćaleta, omatorelog, na poljanju. I kaže mu ćale:
-E, ovde sam i ja svog oca ubio.
Pa pokupi lik ćaleta i vrati ga kući... jer je shvatio da je on sledeći. :D

A ja sam čuo da u nekim selima zakucaju potkovicu na močugu, pa namame dedu da vidi konja u štali. Ovaj kako zakorači, zavale ga posred čela, pa kad ih panduri pitaju: šta to bi? kažu: Ništa, udario ga konj. Svašta...

Креативно, нема шта. :))

Sunce ti...u nekim krajevima su se priređivale gozbe, te su najstariji ukućani gurani pod sto i šutirani do smrti. Intenzitet udarca je bio proporcionalan ljubavi i naklonosti, koje je šutač gajio ka žrtvi...Kakav smo narod...

" te su najstariji ukućani gurani pod sto i šutirani do smrti"
- hahahah ovo mi je najbolje do sada!
A što se tiče kult urologije u istočnoj Srbiji je bilo tako da su starca odveli u šumu, glavu na panj, a na glavu leba (verovatno neki poseban type kolača za slavu) i onda meljem smrskaju glavu uz reči: "ne ubivam te ja tato, nego lebac!" objasne starcu da je to zbog nemaštine i gladi... +

Što niko ne pominje lopot maljem? Brzo, efikasno, i bez mučenja... Reko bi čovek, gospodska smrt?
''Ne ubijam te ja, nego ovaj 'leba''!

koliko ja znam lapot je nesto popur eutanazije, ja sam bar cuo da se to radilo tako sto se starima (parazitima) stavljala pogaca na glavu pa sekirom po pogaci a ujedno i po glavi, a posle kazu „ubio ga hleb“.

Па, јесте нешто попут еутаназије.
А што се тиче тога с хлебом, Јуродиви је написао идентичну ствар пар постова изнад. :)

Само седи и једе сира, ау

pu, jebem ti, šta sve pročitah u ovim komentarima, jebem ti život....

Едукативна и дефиниција и коментари. +++

citat Едукативна и дефиниција и коментари. tatic
moye od ovoga ladno knjiga da se napiše, +++

Sada se to radi mnogo humanije. Roditelji se ostavljaju u staračkim domovima kada više ne znaju za sebe i tamo umiru posle par meseci...
A bilo bi do jaja otići u starački dom čim odeš u penziju i živiš k'o u hotelu, kuvaju ti, kupaju te, menjaju posteljinu, mašala!

Da, da, da sve češće pominjana reč, tj. običaj i na ovom saitu. sig

Jebote, nisam znao da se ovo radilo/radi...

ja sam bar cuo da se to radilo tako sto se starima (parazitima) stavljala pogaca na glavu pa sekirom po pogaci

Tata, ako pobaca izdrzi vracamo te kuci.

Detaljčić:
Imali su mini goybu. Daće, Za čelo stola živ deda, a tanjir mu prevrnut, kolač u kolaču sveća, jedu mu za dušu žito. Onda ga najodgovorniji povede u štalu da škakolje jogunastog ždrepca od pozadi. Gili gili i ode deda.

Imali smo sličnu inicijativu za programere koji napune 45 godina starosti. Ture laptop na glavu i onda desktopom po laptopu. Nesreća na poslu, našli smo ga vako. Međutim bilo nam žao opreme. Samo dobiju otkaz živi, pa rade u trefici do 65 kada mogu u penziju.

ХАХАХАХАХА ДРАГИШААААА!!! ЈЕБЕНО НАЈЈАЧИ ПОСТ У ЗАДЊЕ ВРЕМЕ, ИДЕМ ДА ОКАЧИМ НА ФОРУМ ХАХАХАХ

Samo dobiju otkaz živi

Ahahhhahaaa

Užasnut i fascniran u isto vreme +

Za pogacu sam znao, ali da je bilo bas ovoliko bizarno nisam mogao ni da zamislim

Па сад, не знам за источну Србију, чуо сам да црногорци раде то са погачама и маљем ако жена не роди мушко или ако јој муж умре, тако нешто. Барбаризам.

Za tekst plusara.
E, sad, koliko sam skontao, lapot se na ovaj način nije mnogo sprovodio (ako je uopšte i postojao kao takav).
Ovo za udaranje maljem preko pogače važi za Crnu Goru, ali ako je tačno ono iz filma "Lepota poroka", nije se izvodio na starima već na nevernim ženama...

Ja sam čuo za "moderniju" verziju lapota gde izlapele babe i dede puštaju na autoput noću, a s obzirom da nam je o tome pričala žena koja se bavi etnologijom, verujem da ima istine. Isto ima i ono da se ljudima na samrti daje da piju vodu kako bi se brže ugušili.

Eh, ti stari ljudi, samo nešto zanovetaju, traže macole preko pogače.

kod mene čovek za majku plaća dom 5 god. pre neki dan sedeli i on te pare preračuna u stan...

Jebemga u dupe baš, đuture s tim stanom, kad mu žao para što je sam ne čuva.

većina tako. baba 95 god., ko komad nameštaja leži. kad je gotova, ja je čupam infuzijom. moram.

Jezivo je to kada ti ne daju da umreš ili se nađeš negde između života i smrti usled šloga ili slično pa ni tamo, ni vamo. Okrutna je starost, društvo da ne pominjemo...

a šta da radim? po zakonu ne smem da pustim da umre. a ono nije život. lapot rulz.

A znam, kozmo, to je taj neki limbo i za jedne i za druge...

jebi ga, ako ne dam lek, isto odgovaram ko da sam je udavila jastukom. krivično. jebeni zakon...

ALI SAMO SEDI I JEDE SIRA HAHAHAHAHAHAH

Postoje predanja i sa kanibalističkom praksom nakon ubijanja, uz obrazloženje većeg prava porodice na telo pokojnika od crva u zemlji..

Definicija objasnila, ali dragisic kobjasnio +

Nije svuda bilo baš tako, mnogo češće su stari sami odlazili od kuće da umru. U mom kraju je lapot bilo ako mogu da kažem "malo civilitovaniji" (ja sam iz Valjeva a porodica mi je poreklom iz Gacka u Hercegovini). Kad otac ostari i onemoća sin bi za njega umesio jednu veliku pogaču, odveo bi ga u šumu i zajedno bi se pomolili. Posle toga sin stavlja pogaču ocu na glavu i kaže "Ne ubijam te ja nego ovaj hleb ovde." i udari jednom ušicama od sekire po pogači.
Jeste to tužno i strašno ali treba shvatiti kako su ljudi tada bedno živeli, šta da rade neki mučenici koji su živeli na planini u nekoj zabiti posle sušnog leta i jake zime?

Vučiću, idemo u varoš...

- Deko, idemo da lomimo pogaču
- Ali još nije Sveti Jovan
- Ali će zato uskoro Sveti Petar

Ovo za Crnogorce i pogače i nevjernu ženu je čista laž, jedino gdje se to spominje je film "Lepota poroka". Od tad svi misle da smo planinski varvari koji nevjerne žene kažnjavaju macolama.
A ovo za lapot do sad nisam znao. Sve su prilike da je to na jugoistoku Srbije preuzeto od Vlaha/Bugara nego da je autentičan srpski običaj

i onda desktopom po laptopu

To je stvarno skup sport. Možda pre "prčkao je nešto po reku, pa mu se peč kabl slučajno obmotao oko vrata triput".

http://www.nin.co.rs/2000-05/18/12726.html
Јесте, лапот.
И дивови.
И мали тролови са пуфнастим гаћама.
И плави јастог...

Ovde je baš krvoločno opisano...mislim da ima i varijanta slična eskimskoj, koja doduše nije ništa humanija, ako nije i nehumanija - naime onemoćala osoba se odvede daleko od kuće i tu se jednostavno ostavi.
Igraju se ćorave bake, sa ćoravom bakom ili dekom, da se tako neduhovito izrazim.

Ispravka, nije opisano krvoločno već kao krvoločan ritual, oprosti Džimi.