Prijava
 1.    

  Pantelino

  Iako na prvi pogled zvuči smiješno, i iako pomalo asocira na "Čokolino", u pitanju je ozbiljna stvar. Pantelino je krsna slava grada (opštine) Bijeljina. Na stranu to što Krsnu slavu prema crkvenim pravilima može slaviti samo neka porodica, na stranu to što u zadnje vrijeme pomodarstvo koje se sastoji u redovnom upražnjavanju vjerskih svetkovina biva sve zapostavljenije, najjači utisak u ovom slučaju ostavlja ipak sama riječ "PANTELINO"

  Tokom "veselih devedesetih", nekome iz vrha gradske uprave u Bijeljini je palo na pamet da bi taj grad mogao imati i "krsnu slavu". Odabran je Sveti Pantelija, iliti Pantelijevdan. Pošto to "Pantelijevdan" zvuči nekako arhaično iliti seljački, moralo se pristupiti pronalaženju adekvatnijeg imena. I, inspiracija je pronađena kod komšija Hrvata.
  Pošto oni Dan zaljubljenih nazivaju Valentinovo, i Pantelijevdan se može nazvati, je li, "Pantelino".

  Inače, televizja BN svake godine na Pantelino emituje neki specijalni program, a na bijeljinskom Gradskom trgu tog dana gostuju najeminentniji estradni umjetnici svih srpskih zemalja.

  - Hej, da li vaš grad ima nekog sveca, zaštitnika?
  - Ima, naravno! To je Pantelino!
  - To neki Italijan , a?
  - Nije Italijan, nego SRBIN! Pantelija! Samo što si ti seljak, pa nisi naviko na savremene, evropske, tendencije kada je u pitanju rad lokalne samouprave!