Prijava
   

Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine. Grad pun minareta koji bodu nebo, zelenih trotoara i crnih šamija. Sarajevo Čolino, Kusturičino, Bregino, Neletovo...Grad običan, bez multikulturalnosti, bez duše - pomislićete vi.

E, nekada je Sarajevo imalo najčistiju dušu. Tu, u kotlini često prekrivenoj gustom maglom, raslo je najljepše cvijeće. Cvijeće se tri korjena. Vazduh je mirisao na razdraganost i vedrinu. Miljacka, vječna rijeka, tekla je smjerno i gordo, razdvajajući obale. Ipak, čini mi se, više nego išta drugo, spajala je ljude...Planine su ga okruživale i čuvale od svega što mu prijeti.

Sarajevo je imalo svoju raju - ljude koji su mu upumpavali dušu. Ljude raznih nacija, vjerskih opredjeljenja, ljude čestite i gostoprimljive. Imalo je Sarajevo Begovu džamiju gdje se skupljala omladina, slaveći mladost i život. Imalo je Baščaršiju koja je uvijek bila ispunjena mirisima ćevapa i baklava. Imalo je onaj čudan običaj da se uvijek kuva fildžan viška, ako neko nepozvan navrati. Imalo je najljepšu muziku, najbolje umjetnike.

Imalo je Sarajevo svoj plamen, neukaljan, olimpijski...

Došao je nesrećni rat i uništio ono najbolje u Sarajevu. Svečani olimpijski plamen koji je gorio iznad Sarajeva, zamijenio je drugi, ružniji i razorniji.

Danas sarajevo nije Sarajevo. Izrasli su minareti da paraju umorno nebo, zazelenili se trotoari i ulice promijenile imena. Došli su neki drugi ljudi, iz raznih djelova Bosne, iz Sandžaka, sa Kosova. Došli neki čak i iz Pakistana. Izvorna, sarajevska raja razbježala se na sve strane, nepovratno i zauvijek, svako noseći sa sobom najljepši komad duše Sarajeva...

Komentari

Odlicna. Provejava duh Zabranjenog pušenja kroz defku.

Некако ми ово већ много прежвакана тема, а има и доста патетике у тексту... Неки танак плус од мене.

Од мене плус, јер се даје леп опис онога што је било пре и муџахединског легла белосвестких фанатика које је данас. Ракетни полигон. Неко скоро рече да Сарајево има више џамија него Техеран. У то сумњам, али не сумњам да би радо надмашили исти. Тек ће се говорити о Сарајеву, само да замукну политиканти који још увек премећу причу о ``опсади`` Сарајева и ``србоћетнићком`` походу на исто.

Druže moj sve si upravu, al nije to samo slučaj sa Sarajevom.... I u ostalim dijelovima cjelokupne bivše Juge su onu staru raju, veselo društov pred zadrugom, klince u zabavnim salonima, vesele tete u prodavnicama koje smo znali cijeli život zamijenili potpuni stranci koji su stigli tu iz svih mogućih pravaca. Nema tu više onog drugarstva, zezancija, opuštenosti, sve je otiušlo u 3 lepe PM, ostalo nam je od svega samo da se gledamo jesmo li isti po vjeri, naciji, jel nam tata il koji rođak ministar, predsjednik stranke, direktor firme ....

@ Granjka .... Nebih se baš složio da je Sarajevo mudžahedinsko leglo, ima tu još uvijek veliki broj poštenog i finog naroda svih nacija i vjerskih uvjerenja, a te šupljake vezane za rat prosipaju oni isti ratni profiteri kojih ima na svim stranama, i kojima nije dovoljno što im i deseto koljeno u familiji može živjet kao Tito, već zavadi i dalje... daj još ...

U svakom slučaju + za defku

Svaka čast druže. Navrati nam ponekad.

svaki veći grad ovako završi :( +++

Jel Saraj'vo gdje je nekad bilo? +