Prijava
   

Seoska kafana Monako

Dragulj ugostiteljstva na našim prostorima. Narodno predanje i legenda kažu da se u radijusu od 12 kilometara od bilo koje geografske tačke na karti bivše Juge nalazi po jedna kafanica imena Monako. Najčešće locirana u centru sela, između mesnog ureda i poljoprivredne apoteke, neretko u sklopu privatne autoperionice-vulkanizerske radnje. Žila kucavica koja održava život palanke, životni univerzitet za one koji se nisu po završetku srednje sa peronskom kartom u džepiću jakne i koferom u ruci zaputili u neki veći grad da uče škole. Jedan svet za sebe, izolovan od spoljašnjeg, i jedino verodostojno ogledalo istog.

Sklad šara između betonskih blokova neizmalterisanih vanjskih zidova narušava prislonjeni bicikl sa okačenom zelenom najlon kesom o kormanu, par žutih cmuraka pur-pene od prozorske izolacije i beli nakrivljeni komad šperploče iznad ulaznih vrata sa capslock natpisom "MONACO", varijabilnog tipa i veličine fonta. Sa desne strane naložena Veso Kreka i kraj nje dva sepeta suvih drva stvaraju toplinu domaćinske atmosfere odmah se ulaza u lokal, a sa leve - kompletan kapacitet lokala: tri stola sa plavo-belim kariranim stolnjacima i 12 drvenih stolica. Dva preparirana fazana, crkveni kalendar sa svecima i zahvalnica za sponzorstvo turnira u malom fudbalu krase zidove obložene izlizanom lamperijom. Dijametralno od televizora sa kojeg fercera prenos Šešeljevog suđenja u Hagu, stoji ofrlje ozidan šank, obložen lakiranom orahovom daskom. Kraj šanka sa strane ulaza u klonju je postavljen frižider Radenske-Tri srca sa domaćim pivom, flaširanom rakijom sumnjivog porekla i kvaliteta, i kanisterčićem medovače preostale od zadušnica.

Za šankom stoji Slađa, seoska konobarica, vd. direktora kafane, samouki psiholog i nezvanična bračna savetnica, a naspram nje podbočen o šank Stevo Roka, četresetogodišnji autolimar, nekada perspektivni centarfor mesnog fudbalskog kluba Proleter. Flaša Jelen piva, kutija Sarajevske Drine sa promotivnim upaljačem Gebi stočne hrane, pepeljara sa logom Laškog piva i skoro popijena mala čašica vinjaka na stolu... Tišinu prekine samo poneko "eh" koje se otme iz grudi čoveka – šta reći više što nije rečeno i što već oni ne znaju...

Neuki formalni čovek korporativnog doba, zaslepljen stereotipima i strahom da ne bude prihvaćen od sapatnika upregnutih pod isti kapitalistički ular, seosku birtiju Monako vidi kao neuglednu rupčagu, mesto okupljanja nepismenog polusveta. Slađa i Stevo Roka, kao i još neko ko je imao muda da istupi iz stada, dobro znaju da neizmalterisani zidovi te iste birtije čuvaju svu mudrost, sve što je potrebno znati o groteskno-apsurdnom čovekovom gmizanju po humusu zemlje crnice.

Psovka i čašica žestine – jedini dostojan izbor čoveka osuđenog na smrt bez prava žalbe.

Komentari

Pa ja ovako ne bih znao da definisem ni sa zavrsenim fakultetom lolo
+++

Zavarao si sa definicijom bez linkova..ipak, ne i mene...ko bi drugi mogao da definiše Monako, jedan jedini, a ipak ponovljivi.

Znao sam ko je autor B) + i *

I naravno, ovo će da se odabere kad tad.

Koliko je ovo kvalitetno napisano. A što je najbitnije, veoma je čitko. +

aj' može plus :D aj' i patrick...

ovo je toliko dobro... mada ima tu i XL... mrtva trka...

Vidi se da znaš znanje.

+++

Kako ovo pročitati, a ne omiljenovati. Ovo je tvoj stil, tvoj fazon, način na koji treba da pišeš. OK, mnogi neće pročitati ovoliku defku, ali znaš taj osećaj kada završiš ovoliku defku i kada je imaš u opusu....do jaja je.
*

Džonatane, ma mrsko mi da pišem, trutina sam ;-)

Idi u kurac!
Pa ko da sam bio tamo dok sa čitao!
Ko dade taj minus, da mu crkne tastatura :)

Пиши неку књигу, јеб'о ти себе. Ово је тачно к'о да сам отворио најбољи роман неког квалитетног писца и прочит'о пар страница.

Diskoteka MONACO Zavidovići, neponovljivo iskustvo sa Majom! USPOMENE USPOMENE! + i *

Ostavljam komentar radi komentara. Izvanredno

U brate mLogo dobro, plusovo i favoritovo
i da se ja pitam ovo b se turilo u odabrane

Krenuh da preskrolujem zato što mi se nije čitala kamara teksta pa snimim zadnju rečenicu i onda do kurca - skroluj na vrh ponovo.

Iskusno, učiteljski.

Poljoprivredna apoteka, vulkanizerska radnja, medovača, Slađa, stočna hrana... sve je tu!

Evo ti plus od formalnog čoveka korporativnog doba :)

Evo ti plus od formalnog čoveka korporativnog doba :)

To znači da na Seosku kafanu Monako gledaš kao na neuglednu rupčagu i mesto okupljanja nepismenog polusveta?! JEL' IMA NEKI PROGLEM SUTIM?! lolo

Konflikt je ogroman u meni. Vidim neuglednu rupčagu, al' volem da budem tamo.

Vidim neuglednu rupčagu, al' volem da budem tamo.

Ima nade još za tebe, u tebi ipak čuči neki mini preldžija dobro iskriven iza uglađeno-menađerske spoljašnjosti ;-)

P.S. Ne daj se dark sajdu da te preobuzme lolo

Arilje bele ćega, ispod Boss odela.

Брате Луксе, ово је објаснило на толико нивоа.... +

Lukse, opet poučavaš
+, *, nema više šta da se da, jedino da obrnem jednu turu u Monaku.

дај једну љуту, да га јебем.
ал да буде урбана ;)

Sladjo, der po jednu za Mileta i ostalu gospodu i upiši na crtu.

a mogo si da budes dingospo, da pijes porto u lizboa i toplu cokoladu od alpskog mleka, da zvaces plasticnu kasicicu, a zimi nosis kaput od kasmira do gleznjeva i rukavice od koze divljeg vepra...
jok, vole to rakijestine puste da loce i sladje zasse da drpa, pa bog...

Šta je bre ovo, Lukse, sve stalo! Ti si ovde ko domaćin, sedni Slađu sa nama, pa lepo za šank i natoči nam čokanjčinu da ne ustaješ svaki čas. I, matere ti, odvrni taj radio, ide "Prođoh Bosnom kroz gradove" od Marinka, donesi i one krnje čašice da porazbijamo, ne valja to da se čuva!

Озбиљно добра дефка.

Ово сам давно оценио, ал сад морам да се јавим и кажем да једног дана има да отворим кафану од 3 иљаде квадрата у сред Београда, типа на Теразијама или Тргу и да је назовем Монако.

dobra, evo i od mene +

Enemy, ja ću ti biti počasni gost!
Ae stavljajte ovo u odabrane!

Скидам капу, велики ауторе! Подсећа ме и на ову једну моју дефку по тону, али си испогађао словима срж, да љушти старински малтер са зидова кафане! *

Jebo si mu kevu.
+

Svaka čast. + i omiljeno

Svaka čast, Lukse. Dobar ti je ovaj tekst:)

Одмах погодих тко је. Свака част.

Е јеси је написа, онако баш!

Frankie Wilde
Е јеси је написа, онако баш!

Mehko i vrcoguzno? :D

Претпостављам да си инспирацију добио из филма "сиви камион црвене боје"!?

C, inspiracija su bili lokal kod Stoje (svaka sličnost sa Sladjom je slučajna lolo) u Pelagićevu, lokal Kod baba Ljubice u Žabaru i birtija u izbegličkom naselju u Lončarima :-D

"Slađa i Stevo Roka, kao i još neko ko je imao muda da istupi iz stada, dobro znaju da neizmalterisani zidovi te iste birtije čuvaju svu mudrost, sve što je potrebno znati o groteskno-apsurdnom čovekovom gmizanju po humusu zemlje crnice.

Psovka i čašica žestine – jedini dostojan izbor čoveka osuđenog na smrt bez prava žalbe."

Koja je ovo pobeda!! +++++++

Svaka čast na stilu pisanja, imaš talenta, piši knjige. Posebno mi se sviđa što je ovakva defka uletela na naslov, da se malo kulturno uzviše polupismeni autori.
Veliki + i * !

Ko se nije u Monaku napio nije nikad ni pio! :)

Svakako glasao za ovu defku. Jedan od Luksovih sjajnijih momenata, mada opet ima on još dosta toga jako dobrog u opusu.

Džoni i kompanijo, da se zahvalim, red je... Odavno nešto nisam pisao, kastim nešto novo otpočeti, nešto drugojačije, imam negde u magli ideje, ali nikako da se nakanim, neka druga tandrkanja koje sprovodim me kreativno iscrpljuju. Moram, majka mu stara, da pitam Glavnog, Bilija i The Profa kakve oni droze troše pa da i ja dobijem motiva i inšpiracije ponovo :D

Suza mi krenula .... Svaka čast.

Jelen pivo i domaća prepečenice ako već pitate gospodaru Lukse.

Ја сам често виђао и "Спортски бифе", само никад нисам знао шта ће реч спортски у склопу биртије где се леше локални алкоди.

Давно оцењена, заслужено овде. Браво!

Prvo sam procitao prvu recenicu, pa zveknuo plusa da vidim jes to ti. Kad ono jesi.

Piši knjigu. Ne troši talenat ođe. A čitava defka ide u moj opis profila.

E, i davno je ocijenjena, čudi me da nisam kom.

Cim sam priocito naslov znao sam da si ti napiso :D
Plus ko onaj sto pop Dragan nosi kad sveti vodicu!

Plus ko onaj sto pop Dragan nosi kad sveti vodicu!

AJDE KOMŠIJA U KVADRO KLUB DA LUPAMO ASTAL KAD PUSTE SIROMAŠAN OTAC BEŠE SIROMAŠNA MOJA MATI, GLEDAMO SVET POPREKO, GRLIMO SE KO MEĐEDI I NAMIGUJEMO CURAMA

HVALA SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE POZDRAV OD LUKSA S FAMELIJOM
http://www.youtube.com/watch?v=mNd38K1Crds

Jarane napisi neke pripovetke ili eseje, talenat je tu a defka je najjaca uu 2013!!!! VIVA

svaka cast brate, svaka cast

попије се више која
ето ђе је снага моја

Druze reci jesi li ti to bio u Banostoru? ovo je majke mi potpuna slika kafane u mom selu, bukvalno se sve poklapa osim imena kafane nasa je "MOL" ali nalazi pored mesne zajednice, enterijer je bas kakav si ga opisao sa sve krekom i ozidanim sankom, vlasnik krganizator turnira u nocnom fudbalu, jedan od stalnih gostiju je bas lik sa nadimkom roko i fudbalski klub sela je Proleter Banostor...pa sta jos da kazem nego svaka cas, u dusu si me nasao !!!

Pored 72 pohvale, ipak moram još jednu lično da uputim svaka čast majstore. Okušaj se u kratkim pričama!

Moj naklon gospodine Luks.

Mnogo dobro napisano. Fantasticni, zivi opisi sa lakocom omogucavaju citaocu da u glavi stvori sliku seoske kafanice :)
Ima jedna "Monako" 100m od moje zgrade *

A nisam bačio komentar mom prezimenjaku i preldžiji ima 200 godina. Odlična stvarno defka. Da se naježiš defka. Vidim da ni Agilaresu nije smetala ;)