Prijava

Најновија дефиниција о Вуку Бранковићу подстакла ме је да покренем ово питање.
Да ли мислите да је Вук био издајник? Ако јесте, да ли постоје конкретни докази за ту тврдњу? Да ли је само био опрезан или, једноставно, реалан- видевши да ситуација није сјајна, решио је да не гине улудо.

Ne,mislim da je on napustio bitku tek kada je poraz bio siguran,verovatno posle ranjavanja i zarobljavanja kneza Lazara,i onda povukao svoju vojsku da bi mogao da bije drugu bitku i spreci prodor Turaka.Kasnije je jedimo on nastavio borbu protiv Turaka.Nema logike da je hteo da bitka bude izgubljena,a kukavica nije bio,tako da je ipak u pitanju strateska akcija kojom je mislio da produzi otpor i porazi Turke.Da je pak hteo daknez Lazar umre,to bi se svejdno desilo i zbog toga sigurno ne bi rizikovao takvu nitku.
Inace dobra tema.

Цитираћу овде свој коментар са дефиниције:

Има једна верзија приче где је Вук Бранковић требао да доведе појачање за срБску војску, па је кренуо пречицом, али је упао у неку мочвару и сви су се заглавили, па нису ни стигли у бој.

Ево како сам ја учио из историје, Вук није био издајник. Он је чак остао до 1391. (чини ми се) да брани Скопље од Турака. А како је мени причала моја професорка из српског, народ је морао да нађе неки разлог зашто су Срби изгубили, јер је било немогуће да Србија буде поражена, па је због тога Вук окривљен као кривац, јер је он преживео бој.

А ја чуо да су закаснили зато што се Вуле наљутио на Мару, јербо му је испекла кајгану, а тражио је јаје на око. Д рест из хистори.

Kako zvanična istorija po Vladimiru Ćoroviću kaže:
Vuk Branković nije izdajnik, čak je i rodonačelnik zadnje srpske vladarske dinastije, koja je dala otprilike 5 despota i jednog pa kao episkopa, a valjda su ga i posvetili. Čak se i neka budala u 17.om veku ili 18.om izdavala za legitimnog naslednika ove svete loze...

P.S. Kolko je tačno ono - pali se ko seljak na politiku! Nema teme ovde, na koju bar smajli nisam stavio :)

народ је морао да нађе неки разлог зашто су Срби изгубили, јер је било немогуће да Србија буде поражена

Типично срБска посла. Ми ништа не можемо да изгубимо, а и ако изгубимо, то је дело завереника. Мислим да је цар Душан Силни додатно распалио ту нарочиту српску ратоборност и инат тиме што је својевремено проширио државу до Грчке.

ГМ- Ахахахахахаха... Могуће је и да га је Мара одрукала некоме јер јој се замерио на вечери. :)

Brate, a jel mogu ja na ovoj temi da pišem i o Vuku Karadžiću kao izdajniku...mislim istroija nam je puna s Vuci :)

Е, брате Влајко, мислим да негде већ постоји тема о њему, ако сам добро видео, немој овде.
Или отвори нову тему.

Ma znam da postoji, ja iz fazona, ja sam je čak otvorio :) mislim tu drugu temu :)

Ne.Samo nije bio glup ko kurac što u srpskoj istoriji najčešće nije bio naročito cenjen atribut.

Вук је издајник. Али Драшковић.

Stane Dolancov mali. :)

Ту причу да је Вук издајник је можда раширила књегиња Милица да би заштитила своју породицу од његовог утицаја после Лазареве смрти - наравно причица је преживела у народу који није знао ко је све кога издао па су све свалили на Вука јер је једини остао жив.

Сад тако сам прочитао на Викији, ил' негде другде...

Realno, Vuk je verovatno postupio pametno što se povukao. Jeste da je navukao na sebe titulu da je teška pička i da nije "faca" što nije ostao da izgine "u društvu". Nešto kao, da se u današnje vreme skupi grupica od 20 navijača iz jednog kraja grada i ode na drugi kraj gde ih ima 200, da se obračunaju. Verovatno je u toj grupici 5-6 "pički" koje "nemaju muda" da idu na fajt (doniju najveće batine u životu).

Mislim da se Vuk držao one stare: "Heroji su mrtvi". E sad, Srpska istorija se menja kao vremenska prognoza, tako da je sve moguće.

Ekstra tema :)

Ova naša istorija će da rehabilituje svakakve likove, dok naša epska poezija treba ako ne rehabilituje Vuka, da se ukine totalno, ionako je zamlaćivanje narosa, po principu, mi smo svi Srbi Rambo i Zoro u isto vreme :)

Нема ту шта да се рехабилитује. Свако ко сматра да је народна епска поезија првокласан историјски извор је зрео за Ковин

Свако ко сматра да је народна епска поезија првокласан историјски извор је зрео за Ковин

Aferim! Normalno! hteo sam i poster jedan s Milošem obilićem da stavim ili sa Kosovskim porazom a dole komentar: Miloš Obilić/Kosovski poraz ne mora ni da postoji da bi se Srbi palili na njega :)

Не треба ни отписивати у потпуности такве изворе (где има дима, мож' да буде и ватре), али треба бити вррррло опрезан.