Prijava

Желео бих да чујем ваша мишљења. Ја сам одлучио, али хоћу да у случају неуспеха имам алтернативу. Који позив има перспективу?

Неки ми натурају екологију, па би упућени могли дубље да ме информишу о томе...

Super tema. :)
I šta predlažete od prirodnjačkih.

1. Ako imate u porodici nekog ko je završio "s kolena na koleno" fakultet, tipa pravni, stomatološki...i pritom ima advokatsku kancelariju ili stomatološku kliniku, nemojte razmišljati, to upišite.
2. Ako imate neku vezu, studirajte nešto gde vam ta veza može naći posao. Veza mora biti jaka, baš jaka.
3. Ako nemate vezu, a sramota vas je da studirate neko lađenje jaja, onda upišite neki faks čija se diploma lako nostrifikuje u inostranstvu i čim završite faks, palite preko.
4. Ako baš volite Srbiju, upišite neki lelemud faks, tipa Viša poslovna, Singiduduk, menadžment, marketing, biznis u menadžmentu, menadžment u marketingu i sve te kombinacije, imaćete mnooogo vremena da završite kurseve iz bar 2 strana jezika, onda usavršite gomilu nekih kompjuterskih programa i to je do jaja.

Sve u svemu, u 90% slučajeva ćete pogrešiti ako upišete ono što volite.

Hvala.
Ja imam 9 doktora u porodici, i možda vezu, i volim medicinu, ali sam opet jako neodlučna.

Medicinu samo ko ima ozbiljnu vezu, u suprotnom, nek vam je Bog u pomoć. :)

-Visoka elektrotehnička,na koju dolaze propaliteti sa ETF-a.

-Viša uzaludna (poslovna) je dobar izbor za one koji ne žele da uče.

:( Ne znam više, mozak me boli.

Ја бих увек препоручио ТОФ.

Elektrotehnička je teška,ako nisi išla u srednju elektrotehničku.
Poslovna je lakša (samo se tako priča) i nalazi se blizu Fast Food-a :D

'Фала, Блеки! Надам се да ће да помогне.

Хтео бих да чујем и шта мислите о Факултету политичких наука (и подсећање за горенаведену екологију).

Poslovna mi je na 50m. :))) Čuvena blačka... No, navikla sam ja ipak da se malo više mučim.

Хтео бих да чујем и шта мислите о Факултету политичких наука

Мој рођени брат је завршио ФПН као студент генерације са просеком изнад 9.80, као и специјалистичке (мастер) након основних и још увек је незапослен.

FON nije loš,malo je teži prijemni.

Ali za sve mazohiste,prava stvar je ETF.

Џимбо, убијаш ми сваку наду. Ти си беше лингвиста? Шта можеш о језицима да кажеш?

Ја сам на инжењерству заштите животне средине, на техничком факсу и задовољна сам. Перспективан, занимљиви смер, хумано занимање, а и инжерство је у предности у односу на екологе, ако ћеш већ да се бавиш овим. Већина смерова ове врсте се скоро појавила, па те не малтретирају пуно, имам пуно слободног времена за учење неког страног језика или тако неко усавршавање, што је црња навео.

Programeri su prilično deficitarni, ako to pomaže u odluci..:)

Шта да ти кажем... Није лоше да студираш језик ако отприлике имаш сређене варијанте за посао. Знам људе који су завршили енглески, који се разваљују од кинте јер су се увалили у преводилачке агенције или неке бољестојеће приватне школе (код прве варијанте се нарочито млате паре). С друге стране, знам оне који годинама не могу да нађу посао, па раде ван струке. Немој да се примаш на приче ''Сви знају енглески, шта ће ти то?''. Није истина. Не знаш га кад завршиш факс, а камоли пре тога. Што се тиче других језика који се код нас уче и по школама, слична је ситуација, гужва за запошљавање, али има људи који су одмах добили посао након дипломирања на некој ''егзотичној'' катедри, попут катедре за арапски, кинески итд. Ако те то занима. Мислим да је паметно уписати руски, мало га људи уписује и чак може да се упадне у другом уписном року, а биће велика потражња код нас за руским наредних година. На мањим катедрама су коректнији и свашта организују за студенте, екскурзије и тако то. На великим катедрама попут англистике углавном третирају студенте као стоку, али може човек и с тим да се избори. У суштини је добро студират језик ако се од старта ангажујеш и ако почнеш да тражиш неке послиће већ за време студија.

Ја морам у свему да се сложим са Блек холом и да додам: и ако упишеш оно што волиш не значи да се нећеш сморити, напротив, факултет може да ти убије сав ентузијазам и огади ти живот. Боље је бити практичан по том питању. Чим имаш дилему, значи да немаш снажну наклоност ка некој науци, можда неке симпатије а то се врло лако да превазићи зарад бољег сутра. У свакој се науци може наћи нешто симпатично, тако да је најбоље да упишеш нешто што ће ти осигурати будућност, ако је могуће.

Што се тиче ФПН-а, конкретно политикологије, тренутно не могу да се сетим ни једног радног места за које је та струка непоходна, увек би имао конкуренцију у виду милион незапослених правника, док правнику ти нећеш моћи да будеш конкуренција у 99,9% случајева. Уосталом, слична је ситуација и са осталим смеровима на ФПН.

Екологија би као требало да буде перспективна, мада и то је сад постало доста модерно, као ономад менаџмент. Ено га Сингидунум, основао Факултет за примењену екологију, заправо, већина тих приватних је видела перспективу у заштити животне средине и решила да је сасече у корену, што може испасти проблем, не само за тебе и Милицу већ и за саму животну средину :)
Јеби га, само веза и породични бизнис имају перспективу у нашој земљи, ако то немаш, шта год уписао, зајебаћаш се. :) Е да, и полицијска академија. Они су обавези да те запосле кад завршиш.

А Ивани бих од срца препоручила молекуралну биологију, идеална прилика за бекство одавде у неки лепши свет.

ЕДИТ: тек сад видим да ти уствари знаш шта хоћеш :) Пардон.

Ја сам читав живот размишљао дал да упишем Права, Историју или ФПН...на крају отишао на Права, није лоше, мени је интересантно тамо. Небитно колико сам ја добар, тј. лош студент, ал стварно ми је занимљиво. То је што се тиче градива, а што се тиче факултета као факултета, не мислим баш много лепих ствари о њему.
Већина мојих колега се исто тако размишљала између ФПН и Правног...

А један мој добар друг и једна другарица су уписали прошле год ФПН, и искрено, немам појма шта се дешава на том факсу, кад их питаш они само искулирају. Ова другарица изгледа да ће да рокне годину, а овај ортак (обрати пажњу сад) штурнуо на Богословију :).

Што се тиче језика, не бих ти препоручивао да их уписујеш ако већ немаш неку везу преко које би могао да се запослиш кад завршиш...Знам доста људи који су имали огромне планове са тим факултетом, и да штурну преко и да се убаце у дипломатију као преводиоци...А ево сад раде по трафикама по крају...размисли добро.