Prijava

Као и моја заштита животне средине! Него, мене занима где је отварач теме на крају уп'о? Не знам зашто ме занима, ваљда зато што сам алапача.

hm.. ima li ovde nekog ko studira u inostrastvu?

se i jas mslo da reklamiram svoj fax

ako ste u NS ili okolini predlazem FTN, ako ste spremni da ucite upisite elektro/masinstvo/gradjevinu/saobracaj
ako ne imate i ove leve smerove zastita/menadzment itd.

fakultet ima ubedljivo najjacu saradnju sa studentima, da ne poverujete studenti obozavaju neke od tetkica sa saltera u studenskoj sluzbi, sa asistentima se mozes uvek dogovoriti i spremni su na saradnju, ispiti se mogu prijavljivati preko neta, itd.

ima tu i tamo po neki ludi profesor koji te tera da propisas krv, ali to je valda normalno, ako ispostujes profesoreve uslove lako ces se izboriti sa njim

prosle godine kad su svi faxevi dizali skolarinu jedino je FTN spustio, dekan tom prilikom rece nesto u fazonu "Nama su primanja od skolarine oko 5%, nama to ne znaci mnogo a toj deci znaci"

ima dosta mesta na budzetu na svim smerovima

fan grupa jedne od osoba zahvaljujuci kojoj trecina studenata upise narednu godinu
------------------
e sad ako vam vise leze neke drustvene nauke ne mogu vam puno pomoci :)

Шта год да упишете што не волите/не интересује вас, кајаћете се у 90% случаја. И перспективан и квалитетан факс + моментално запослење, уколико вас материја не интересује биће вам један од већих зајеба у животу.

Ако ти је матори адвокат са канцеларијом а ти решио због тога (принцип "са колена на колено") да упишеш права у опцији један одустаћеш, у опцији два завршићеш преко к. И цео, баш цео живот ћеш имати проблем са сопственим идентитетом, јер ниси оно шта си желео да постанеш. Постао си нешто друго, зарад сигурности си жртвовао сопствено ЈА.

Једна много мудра особа ми је једном рекла

Follow your dreams

samo nemoj da ti se san pretvori u noćnu moru :P

ali ozbiljno, trenutno sam u fazonu razmatranja tih mogućnosti. dakle, šta vi mislite o studiranju u inostranstvu? p.s. mislim na evropu, pre svega italiju ili švajcarsku :)

Ja upisah molekularnu biologiju... Pa sta bude...

Све је то курац. Јеб'о факс. Знате како кажу: "Паметан се 'леба није на'ранио"... ил' тако нешто. Мешалица бато, па зарађуј.

Да ли је неко студирао или студира у Чешкој? Занима ме какви су вам утисци и да ли вреди учити чешки само због тога?

ja sam imao priliku da radim dan i noc sa cesima..pa ovako..moji utisci su....ceski i slovacki jezik su jako slicki kao i srpski (logcno) u sustini kada govore polako, nakon nekog vremena ih mozes skontati bez problema o cemu pricaju...uzrecica im je VOLE, sto im dodje nesto kao nase BRE...stim da oni mnogo vise koriste.. uglavnom je razlika gde mi koristimo G oni imaju neko meko H ...koje je nama malo teze da izgovorimo...fora je da ga ispustis iz grla a ne da ga kazes...tako da je recimo noga-noha...magla-mhla itd.
piju vise nego rusi...sve im se vrti oko toga da se ozderu i deru NARVALEEE...piju do te mere da zaspu stojeci...recimo ovi kada su ostali bez alkohola a prodavnica nije radila...uzeli su medicinski alkohol..zdrobili dve tablete za glavobolju i iscedili limuna (kao limunada) i to pili...kao nacija su..manje vise..bem li ga...gazili ih rusi dugo pa su nesto cudni malo..(picke)....cehinje su malo slobodnije od ceha...tako da nije problem da ih povalis...a i loze se na srbe nesto..o.O...ako vec budes u drustvu ceha i slovaka...ma koliko odvaljena bila...nikad nemoj reci da mislis da su slovaci krivi za raspad cehoslovacke...napale se vise nego mi oko ex -yu....pisem posle dalje sad moram da idem..

ХАхахахаххаха ок ово што си ми до сада написао је врло интересантно! Ја сам кренула на курс, тако да мислим да ми језик неће бити толики проблем...корисно је ово све, али одушевила сам се на ово ''тако да није проблем да их повалиш'' хахахахахахахах ово ће ми верујем бити најбитнија информација, стварно...

u sustini to je ukratko sto sam hteo reci o njima kao jeziku i kulturi...meni su NJAAA...nisu mi nesto preterano interesantni da bi dublje ulazio u to...(ovde ne mislim na cehinje)...a i ne vidim ti bas neku buducnost sa zavrsenim tim...nekako se to moze i bez studiranja savladati...a cini mi se da cesi skoro nece vladati svetom a ni svetska sila nece bas biti...s obzirom da zabranjuju kupovinu alkohola manje vise svuda..pa njihov najveci adut PIVO i tu puca...studiraj neki iz onih G8 zemalja..ako vec oces neku korist...a ne samo znanje..

Изгледа да си погрешно схватио, ја не желим да студирам чешки, далеко од тога...ја желим тамо да завршим немачки, значи ја желим само студирање тамо, пошто ми се пружа прилика за тако нешто ;)

onda pali...i ne okreci se sine

Ок добри човече, колико добро ћаскање..брукаа :)

Браво за Тома Риплија. (е ја исто готивим Мета Дејмона и тај филм :) ) Кренух да пишем одговор за Риплија, па тек онда се сетих да прочитам прве две стране. Браво за Целта. Браво за Борка. И Змио Полументу. И мислим да је ово добра тема.
Black hole: "u 90% slučajeva ćete pogrešiti ako upišete ono što volite."
Том Рипли: "Шта год да упишете што не волите/не интересује вас, кајаћете се у 90% случаја."

Елем, да дам и ја своје мишљење. Слажем се са Риплијем скоро у потпуности. Зашто "скоро"?
Факултети код нас су такви да постоји велика могућност да ти се смучи то што си сад већ волеО, и да почнеш само да отаљаваш. Уџбеници лоши, професори лоши, лоша настава, лоша средства, мито и корупција, јако могу да демотивишу. Или, знам за људе који су завршили медицину са просеком преко 9, и, шта - нема посла. Медицински факс непризнат у свету. Овде можеш да се сликаш. Евентуално рецимо постанеш лекар опште праксе, пишеш оправдања деци која беже из школе. Толико о сновима.

Па опет, ако си сналажљив, или имаш средстава, можеш да отвориш нешто приватно, или, да уз помоћ упознавања и веза или како то већ иде, можда и на поштен начин, будеш у врху управе неке болнице. Или ако си јако квалитетан и упоран и не знам шта, можда заиста постанеш хирург или шта си већ желео.

Дакле, упознај себе. У једној истој ситуацији људи сасвим различито пролазе. Што објективније процени своје способности: колико си паметан, колико си вредан, упоран, сналажљив, који су твоји квалитети, имаш ли јаке везе, да ли си можда способан да их створиш. И упознај своје жеље: колико нешто заиста волиш, а колико су то туђи утицаји; колико је твоја жеља јака, колико си спреман да жртвујеш за то што волиш.

Истовремено слушај и себе и друге. Све је јако индивидуално, оно што се неком свиди не значи да ће се и теби свидети. Неко ће да упише то што воли и да ради неки слабо плаћен посао и да буде срећан. Да ли ћеш и ти бити срећан? Неко ће истим тим бити незадовољан, жалиће што није уписао нешто на чему ће боље зарадити. Опет, оно што је Рипли рекао, неко ће уписати нешто перспективно и имати моментално запослење, и кајати се што траћи живот на нешто што не воли. Али неко ће бити задовољан тиме што је жртвовао нешто што воли зарад сигурности. Утешиће се нпр. тиме што ће у слободно време радити нешто што воли, и биће му драго што нема финансијских проблема. Дакле, уместо оволике писаније, што каже добра стара, хиљаду људи - хиљаду ћуди. Упознај своју.

Što se tiče onog pitanja antropologija/sociologija, prošle godine je rečeno a će ukidati sociologiju, pa sam batalila razmišljanje o tom smeru. Što se tiče antropologije, tu se sve vrti oko jednog profesora, pa ako upadneš u tu ekipu bude ok. Doduše nisam baš sigurna gde s tim možeš da se zaposliš (izuzev na tom odseku).
Što se tiče inostranstva, meni za sad deluje najzanimljivija varijanta osnovne ovde, a master da zapalim negde preko grane...posle se vratim da položim razliku i to je to. Takav sam savet dobila, i ozbiljno ću da ga uzmem u razmatranje.

Да ли неко од вас студира општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком (некима познатије као светска књижњвност)?
Ја бих хтела да упишем, па ме занима има ли 'леба од тога? Није ми лова циљ, и није ми то најпресудније, ја то чисто информативно, да бих знала са чиме ћу се суочити.