Prijava

Не, не ради се о Гранд продукцији. Ради се о далеко озбиљнијем усеру.

Да ли вам је којим случајем позната прича о Србима који, док су још под Турцима и Швабама, сањају не само о својој већ и о слободи потлачене "јужнословенске браће"?

А она, кад се та несрећна идеја већ реализовала, о Србима који су рекли историјско НЕ Хитлеру и тако (можда први пут у историји) спасли свет од некога/нечега? (све по цену од милион и по мртвих)

А да ли вам се чини негде познато оно о Хрватима који су Хрвати, Словенцима који су Словенци и Србима који су Југословени, ето зарад добра ОПШЕ СТВАРИ (заједничке нације&државе)?

Јесте и чули о Србима који су и 1991 комунисти јер, баш тад(!?), имају свету мисији спашавања угњетаваних радних народа широм света од класног тлачитеља?

А кад су почели ратови деведесетих, сигуран сам да сте о нашем народу слушали као о "брани ширењу ислама у Европу и католичанства и НАТО-а на Исток" томе и слично?

Старији се сигурно сећају прича за време рата у Босни како 3. светски рат само што није избио и то у епском сукобу православља (које је тад, буди речено тек почело да дише од стаљинистичких и титоистичких машинерија) предвођеног Русијом против свег зла овог света предвођеног западним земљама. Те приче су ревитализоване и током агресије НАТО пакта 1999.

Шта мислите, да ли су ово само случајне, спорадичне кафанске баљезгарије или је написано само један СИМПТОМ колективне болести? Ја бих рекао да јесте - и то СИНДРОМА СРПСКЕ ГРАНДОМАНИЈЕ.

И не, колико год да те ствари могу да насмеју човека ово нема шаљив карактер. Сматрам да је тај синдром no 1. узрок наше државне, националне, културне и сваке друге пропасти и чињенице да ћемо за 50-60 година имати улогу америчких Индијанаца затворених у резервате док ће овом земљом газити, нажалост, много организованији, културнији, свеснији и паметнији народи.

Шта мислите ви? Постоји ли нешто као СИНДРОМ СРПСКЕ ГРАНДОМАНИЈЕ или лупетам?

Да заборавих да кежам: саставни део ССГ-а је стопостотно запостављање себе и сопствених виталних интереса док се обавља описано јурење ветрењача.

Па, ви'ш , наша нај - грандоманија је у томе што мислимо да смо толико специфични. Ипак смо премали народ да бисмо били толико различити од других.
Имамо специфичан геополитички и цивилизацијски положај који је час повољан, час зајебан. Тренутно је никакав.
И опет, премали смо да би неки наши хирови утицали на нашу судбину колико на њу утичу кретања великих сила.

Postoji sindrom, ko sto Šeki rece nekom prilikom u Hagu "Nije trebalo biti toliko ubijanja, htjeli smo da ih ubjedimo da su srbi"...

A to da ce apokalipsa da pobije sve osim pravoslavaca je posebna prica...

Fora je u tome što smo mi uvek prkosili sili. Ko god je u toku istorije vladao svetom mi smo mu išli uz dlaku, za razliku od Hrvata i Bugara koji su uvek bili niz dlaku moćnicima. Pa kada se situacija lomi u drugu stranu, Bugarin skida s' vlasti one prethodne a dovodi ove koji sarađuju sa budućim vladarom sveta. Inat je zaista srpska karakteristika br. 1.

(можда први пут у историји) спасли свет од некога/нечега? (све по цену од милион и по мртвих)

Prvi put su Srbi spasili svet 1389. na Gazimestanu. Orobili su se da bi Evropa bila bezbedna, a Otomansku imperiju poprilično uzdrmali.
Nažalost, to danas niko ne ceni.

Ovako, imamo mi nekog golmana na Farskim ostrvima, čovek brani u njihovoj ligi. Čitam ja u Sportu njegov intervju, kao jedva čeka da dođu Srbi na Farska zbog kvalifikacija. Između ostalog, onaj novinar ga pita neke gluposti, i ovaj kao nešto pomenu: Farani imaju jako talentovanog devetnaestogodišnjaka, hteo sam da ga preporučim Zvezdi ili Partizanu, ali ovi naši su toliki grandomani da ne veruju da nešto odavde ima kvalitet. I tako, mali treba da igra sad za Premijerligaša, zvali ga na probu... (nažalost nisam zapamtio ime, iako je ovaj golman reko...zapamtite to ime)...

Od Farana smo bolji ajde, ali uglavnom smo veliki grandomani što se svega tiče, a najbliži susedi nas smatraju isto ko i mi njih ciganima, onda smeju nam se zbog gubitka i smanjivanja teritorije, onda pominju kako naše ribe puše Bugarima kad odu na more, i ostalo. Mislim i ovo je mož tačno, al nije neka pravilnost.

Ali je najgore naše podsmejavanje tim istim Bugarima, Rumunima, Grcima, Hrvatima, Crnogorcima, Makedoncima (koji su po meni Srbi) i slično.

Onda kod nas je Srbin onaj koji je trenutno naš, a ako dođe Radnički Pirot u goste zovemo ih Bugarima, ako dođe Spartak zovemo ih Mađarima, ako ode Dinamo Vranje negde na gostovanje zovu ih Šiptarima, i slično...

Ma bolesan narod, mnogo...kad smo mi dozvolili da nam stranci ovde za neke pare sjebu svaki festival i dopuštamo im sve ovde, onda je sve otišlo u kurac. To je možda i suprotno od grandomanije.

A znamo i one priče: Niko nema takav roštilj, takav vazduh kao što je naš i slična sranja.

Kompleksan smo mi narod...