Prijava

Definitivno jedan od naših najboljih gitarista,svašta bi napravio da je u ono vreme svirao npr u Americi...

Zbog nadolazećeg šunda,kiča i ostalih marsovaca odlučio je da se povuče sa muzičke scene po kojoj gamižu i kurta i murta...Interesuje me stav/mišljenje Vukajlijaša o RM Točku i ovoj njegovoj odluci...

EDIT: Da li bi ga isto tretirali u Americi kao kod nas npr?

Ja mislim da će se svaki čovek, ne na Vuki, nego u Srbiji i okolini, a koji ima bilo kakvo znanje o muzici, složiti da je on bespogovorno naš najbolji gitarista IKADA, a u vrhu i na svetskom nivou. Nema tu šta mnogo da se razmišlja.

A to što se povukao... Ako se povukao. Bolje nego da postupi slično kao Čipi. :)

Свашта би направио у Америци? Боли њега курац за Америку, популарност и паре. Да је хтео отишао би тамо, могао би лаганица да оде, с озбзиром на то да му старији брат тамо живи и ради већ педесетак година.

Ja mislim da će se svaki čovek, ne na Vuki, nego u Srbiji i okolini, a koji ima bilo kakvo znanje o muzici, složiti da je on bespogovorno naš najbolji gitarista IKADA, a u vrhu i na svetskom nivou. Nema tu šta mnogo da se razmišlja.

Амин.

Stvar je u poštovanju...Kako bi ga tretirali da je svirao i radio u Americi a šta mu rade ovde.....

Ako je odlučio da se povuče sa scene, to je u redu...svira za sebe, svoju dušu, kad mu se ćefne....ne svira više...

Šta bi bilo (ne umem ni da zamislim) da je odlučio (daleko bilo, sačuvaj Bože i sl.) da odsvira nešto za neki najnoviji Cecin album, uđe u Farmu,
napravi džingl za neke od predstojećih izbora (novi prašak za veš) ili napravi sopstvenu modnu liniju?!

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2010/01/radomir-mihailovic-tocak-pokretna.html

Ово је линк за скидање свих 6 епозода документарца "Покретна прошлост" који је посвећен Р.М. Точку. Препоручујем вам да скинете ово и одгледате, ту можете веома лепо видети какав је то човек и музичар.

Gledao sam...Čovek je legenda...A našao jeda Djule van goga da priča o njemu...

Ej ово је невјероватно, нисам знао за ову тему а баш сам малочас управо Точку посветио једну дефиницију. И онда кренем да линкујем нешто на теми о омиљеним гитаристима и видим ово. Прије него што било шта прокоментаришем о њему, замолио бих остале чланове да се, ако може, само не копирају приче са других сајтова и форума, као и да се уздржимо од сујетних расправа типа "је ли бољи он или Стефановски" и слично. Хајде да на Вукајлији направимо једну квалитетну причу о овом човјеку. Заслужио је.

Слажем се да је Точак најбољи балкански гитариста, можда и шире. Слушам Точка и Смак, ево, већ тринаесту годину, чини ми се. То је таква музика коју увек изнова откриваш. У једном тренутку ти се нека песма не учини привлачном, а онда ти уђе у главу, па не можеш да је избациш из себе.

Сећам се, још док сам био у средњој, имао сам нападе кад су ми неки делови песама попут ''Перле'', ''Плава песма'', ''Организам блуз (инструментал)'', ''Ремизов валцер'' итд. данима одзвањали у глави, не знам зашто.

Иначе, ово:

Zbog nadolazećeg šunda,kiča i ostalih marsovaca odlučio je da se povuče sa muzičke scene po kojoj gamižu i kurta i murta...Interesuje me stav/mišljenje Vukajlijaša o RM Točku i ovoj njegovoj odluci...

ми се не свиђа. Точак је веома ташт човек. Мислим да је тим потезом (напуштањем сцене) издао рокенрол. Прави рокер (па и блузер, тј. џезер) никада неће издати своју публику само зато што су завладали неки нови трендови. Баш треба супротно да се понаша - да покаже како рокенрол још увек живи. Због таквих као што је он, који су издали публику и завукли се у своје куће (а некада су палили и жарили) данашњи клинци не знају шта је добра свирка. Скидам капу свима који су опстали и остали доследни себи.

Могу људи да кењају да Најда није заслуживао да буде у Смаку, али погледајмо њега сад - цепа човек! Један од ретких који се труде да мало дигну ову мртву сцену. Свирке сваки трећи дан, и то се свира рокенрол, а не неке сплачине. А шта ради Точак? Завукао се у кућу и снима клипове, па их качи на Јутјуб.

Да, Точак је издао публику. И не, не поштујем његову одлуку да се повуче са сцене.

Што се Стефановски није повукао услед најезде кича и шунда? Не да се није повукао, него из године у годину све више одушевљава људе свирком.

Ако је морао да бира између повлачења из јавног живота и комерцијализације свог ауторског рада ради успјеха (опстанка) на музичкој сцени, а морао је, онда ја ипак дубоко поштујем његову одлуку о изолацији. 1996. године група Смак са пјевачем Најдом је у великој дворани новосадског СПЕНС-а искупила једва 600 људи у публици. Много боље није било ни у другим градовима. Точак је човјек који не прави компромисе, и његов одговор на то је био прво "Live Without Audience 2007" a потом и "Егрегор". Два свирачки маестрална албума прошла су у широј јавности такође готово незапажено, чак су их поједини "музички зналци", наши набјеђени критичари жестоко испљували уз опаске попут "боље да није ни излазио из Харема". Након свега тога, убрзо је усљедила и одлука о прекиду активности у јавном животу.
Једноставно, човјек је изгурао до краја оно што је имао да каже у том тренутку, па ко је разумио, разумио је. Да је узео, и с предумишљајем, у складу са захтјевима тржишта, као што су радили други (нпр. Влатко Стефановски у више наврата) и направио албум састављен искључиво од обрада традиционалних нумера одсвиран у свом маниру, то би вјероватно био један од продаванијих албума код нас у новије вријеме.
Што се тиче Најде, колико год био квалитетан вокал и данас ево већ и солидан гитариста, мене је нервирао што је посљедњих година доводио поштоваоце групе Смак у заблуду и дилему најављујући свирке по клубовима Србије ни мање ни више него под именом СМАК. Због тога су остали чланови бенда Смак, укључујући и Точка, најавили и тужбу, не знам да ли су у међувремену одустали.

Уз све ово треба узети у обзир и његово здравствено стање (доживљен блажи срчани удар прије неколико година), што знатно умањује шансе да поново изађе на бину. Наравно да сви прави љубитељи Точка то потајно прижељкују, ја сам први међу њима, али ако се ипак не деси да га опет уживо чујем како свира, поштоваћу.

Да, Точак је издао публику. И не, не поштујем његову одлуку да се повуче са сцене.

Што се Стефановски није повукао услед најезде кича и шунда? Не да се није повукао, него из године у годину све више одушевљава људе свирком.

Ma povukao se kad je bilo najsladje-na vrhuncu...Da se povukao i 90-e i dalje bi bio to sto jeste,moguce je to sto dzimi kaze da ga je malo i ubilo to sto stefanovski kida iz godine u godinu a on snima egregor (instrumental album u sustini-koji nije tako los ali i nije tako SMak) gde ubacuje slobove govore,skat i ostale fore

Cudan je on covek,tera inaat,pricali su mi likovi koji su isli kod njega na casove da je cudan ali da je i ljudina od coveka i perfektan ucitelj,ko prodje njegovu skolu zna da prangija sve...

Za mene licno nije prodao rokenroll prodali su ga oni koji zive na staroj slavi

Што се тиче Најде, колико год био квалитетан вокал и данас ево већ и солидан гитариста, мене је нервирао што је посљедњих година доводио поштоваоце групе Смак у заблуду и дилему најављујући свирке по клубовима Србије ни мање ни више него под именом СМАК.

Ја сам из неких мање-више поузданих извора чуо да је ово био један велики неспоразум. Сећам се, то је било 2006. кад су били најавили велики концерт Смака у СКЦ-у. И ја сам се разочарао кад сам чуо да је то Најда и помислио ''Шта, кој курац сад Најда има да се назива Смаком, без Точка?''. Међутим, Најда је хтео да се то организује као Смак-трибјут свирка, а организатори у Баограду су најавили концерт као СМАК да би привукли више публике, па је онда избило велико срање и неспоразум са Точком и Кепом.

Зељчек, има логике то што кажеш за слабу посећеност, али и сам се сећаш деведесетих. Који рок бендови су тад имали посећеност? Нико није имао.

moguce je to sto dzimi kaze da ga je malo i ubilo to sto stefanovski kida iz godine u godinu a on snima egregor (instrumental album u sustini-koji nije tako los ali i nije tako SMak) gde ubacuje slobove govore,skat i ostale fore

Мени се ипак свиђа тај албум веома. :)

Thunder from the blue sky VST,Jan Akkerman,Damir Imeri...VLatko kida kao nenormalan

A najda se bar kod mene 2007 pojavio sa plakatom Smak (onaj logo njihov znas vec) i Kerber...da bi ga skoro slusao pod imenom Najda SMak ( I gale kerber) a egregor jeste ok album ali smak je po meni vrhunac dostigao 85 sve posle toga je napinjanje i improvizacija.Da je ostalo sve na borisu i toj postavi to bi bilo to...

Inace Kepu sam letos slusao kao bis gosta u jednom bendu iz Kragujevca u kome mu peva cerka (nazalost ne mogu da se setim imena,dobro je i ovoga sto se secam)

A najda se bar kod mene 2007 pojavio sa plakatom Smak (onaj logo njihov znas vec) i Kerber...da bi ga skoro slusao pod imenom Najda SMak ( I gale kerber)

Па, то је сасвим нормална ствар свуда у свету да уз име неког музичара иде и назив пројекта по коме је познат. Кад је Блејз Бејли био у БГ, на плакатима је писало Blaze Bayley ex Iron Maiden. :)

Ma ok je to... ALi stajalo je samo Smak i ja odem kad tamo gale i najda dve gitare i to je to (mada to uopste nije bilo lose)

Ма јебо више тог Најду, дај да се вратимо на причу о човјеку ком је тема и посвећена. Ево једна прича, за љубитеље митова и легенди о најбољем гитаристи:

Мој добар пријатељ је релативно скоро на љетовању у башти једног од будванских кафића угледао Слободана Стојановића Кепу како испија сок ћаскајући са својом супругом. Kао стари велики љубитељ групе Смак, и лик са занимљивим наступом, пришао им је и, на Кепино изненађење што га је неко уопште препознао у толикој гомили, упознао се с њима. Већ након два минута Кепа је са сокића прешао на пиво и кренула је вишечасовна прича, а о чему другом него о блузу, музици и Смаку, и све поред нескривеног ужасавања Кепине супруге која се на првом дану свог љетовања таман била понадала да је бар неко вријеме побјегла далеко од свега тога на сигурно.
Током разговора Кепа је одговорио на разна питања, а једно од њих је било везано и за три нумере групе Смак које је Радомир Михајловић Точак највише волио да свира са својим бендом:

1) Огледало
2) Циганско срце
3) Наравно, Блуз у парку.

Ogledalo je voleo zbog burazera kome je i posvetio... Inače Kepa se nije promenio mnogo,svirao je kao što rekoh bis sa bendom svoje ćerke letos...

Мислиш на Точковог покојног брата, ком је посвећена и "Зашто не волим снег"? Наравно, Кепа је и даље Кепа. Причицу сам искуцао уз велико поштовање према њему. И његовој супрузи, наравно. :)