Prijava

Drago (tako zovu Tocka) mi je da postoji ova tema

http://vukajlija.com/sumadijski-bluz/206315

Виртуал,

ако знаш, испричај нешто о Точку-Драги, како је и кад добио тај надимак? Ја признајем да до сад нисам знао да га тако зову, иако се то на основу Шумадијског блуза могло наслутити. Кад смо већ код тога, не могу да не испричам једну малу анегдоту од прије 5-6 година:
У новосадском студењаку упознам једног одличног музичара из Чачка, свирао је подједнако добро и гитару и фрулу, одлично пјевао, вјероватно још свашта знао. И поведемо причу о блузу и шумадији, и ја му, пошто волим митове и легенде о музичарима, послије 3-4 пива и ко зна још чега испричам да је у оригиналној студијској верзији заједно са Точком свирао и Драго Млинарец, хрватски кантаутор ("Драго, почињи" - логично зар не?). Човјеку се прича допала и кренуо је да је препричава својим пријатељима. И њима се допало. Значи, то је тај Драго који се годинама појављивао на почетку њихове омиљене блуз нумере, да не кажем химне!
Елем, ту би се све и завршило да баш те јесени у Синагоги послије 30-так година није гостовао управо г-дин Млинарец. Мој чачански другар се одмах наложио и позвао ме да идемо на концерт, не зато што посебно волимо Млинареца, него да га заскочимо иза стејџа и питамо мало о том снимању и детаљима. И стварно се појавимо у првим редовима, концерт био онако, Млинарец више причао а мање свирао и кад се најзад завршило, нас двојица трк за њим - у бекстејџ. Тамо је била гужва, неки новинари чекају Млинареца али ми банемо и одмах све пресјечемо питањем: "Драго, Драго, је ли истина да си ти тај Драго што је свирао са Точком у пјесми "Шумадијски блуз?" Млинарец је стајао запањен на тренутак а онда се почео смијати и признао да нема појма о чему ми причамо, какав црни Точак и он... Отада пазим да не ширим приче без поузданих информација, мада кад год сам касније срео свог шумадијског другара радо смо евоцирали успомене на упад код Млинареца.

Ја сам чуо да Точка приватно зову Раде. :)

Clanovi benda su ga zvali Drago, ali bilo je to odavno.

Ti si Dzimi u pravu uglavnom ga zovu Rade, narocito u poslednje vreme.

Значи, то је тај Драго који се годинама појављивао на почетку њихове омиљене блуз нумере, да не кажем химне!

Koja crna himna Sumadijski bluz, himna Smaka je ulazak u harem a mozda ni to. Bluz je zajebancija (tehnicki) za Tocka. Lep je bluz, ali mi deluje kao da je Tocak reko ajd da im pokazem kako se to radi i da me ne gnjave vise. Hocu da kazem da su njegovi kapaciteti mnogo veci od bluz muzike.

Iskreno volim bluz, ali mislimda je to muzika za "pocetnike", tehnicki je potpuna zajebancija.

Zasto ga zovu tocak, pa ima istetoviran tocak (onaj koji lici na tocak zapreznih kola) na ruci. A sta sve to simbolizuje, nije mesto ovde za tu raspravu.

Ako hocete da vam cika Serb otkrije muziku koju Srbija nije cula (cast izuzecima) predjite na podforum sta trenutno slusam.

Zaboravih za Mlinareca, pa mogao je on Tocku na primer da stimuje gitaru, nosi kofer i slicno.

Anegdota, bas za stimovanje. Rastimovao Tocak gitaru, odnosno nastimovao je po nekom svom sistemu, gde je A tu je G i u tom fazonu i dao talentovanom (ali stvarno talentovanom ) klincu da odsvira nesto. Klinja uzo gitaru (misli da je nastimovana ok, Tockova gitara) i krene, a ono zivi kurac (mislimda je bilo neto od deep purple). Stane klinja kaze ovo bre skroz rastimovano. Uzme Tocak gitaru i opici ulazak u harem bez greske (znao je stim) i kaze klinji ma sve o.k. sa stimom, ajd probaj ponovo. Da ne duzim zajebavo ih pola sata sve redom, svi probaju i kazu rastimovano. Uzme Tocak gitaru i sve izgleda nastimovano. Ima strasnu memoriju. Genije.

Знам за то. То је руски штим. И демонстрирао је то у емисији Роковник. :)

Иначе, не доживљавам Улазак у харем као химну Смака, јер то једноставно није њихова ауторска ствар. Мени су ипак душа Смака ствари као што су ''Перле'', ''Црна дама'', ''Блуз у парку'', ''Ел домо'', ''Плава песма'', ''Махт тема'', ''Биска 2''...

Nista od toga nije tacno,hendrix je umro u godini kada smak tek ulazi u studio,jedino ako nije bio u cacku pred smrt...

dilandog, seres? zato sam i okacio :)
sarkazam na internetu

@Dzimi

Pa to sam i ja hteo da kazem, ko zna sta je njihova himna, sko uopste postoji, pored gomile dobrih stvari. Samo sam hteo da kazem da je Sumadijski bluz manje vise jedan mali izlet i zezanje u stilu to se tako radi i kraj price.

Nije bio ruski stim, bar ne tada, nastimovao/rastimovao je gitaru na samo njemu poznat nacin i svirao normalno. Svaki iole pismeni gitarista zna za rusi stim i lako bi ga provalio.

O шумадијском, и блузу уопште...

Ријеч химна сам употребио јер за блузере и рокере(а посебно кад су из Шумадије као Ж. и његови ортаци које сам се поменуо у свом посту) „Шумадијски блуз“ то и јесте, како насловом, текстом тако и мелодијом, провученом кроз блуз форму.
Не бих се сложио с тим да је блуз музика за почетнике, већ управо обрнуто, то је музика за посвећене гитари. Многи мисле да знају да га свирају, али су само загребли по његовој површини и то може баш да засмета ушима. Да је Радомир Михајловић Точак ту свим нашим гитаристима одржао лекцију, апсолутно се слажем. Јер, као што рече Петар Миладиновић Пера Џо, „офрље свирање блуза може вашу личност учинити умјерено до знатно одвратном“.
Имао сам прилику да засвирам и са једним од наших најталентованијих младих гитариста данас (за њега ће се тек чути, мада више није непознат) чија појава, вјештина и техника оставља без даха. Ипак, на крају је, посматрајући мој „old school“ начин свирања, па још и без трзалице, признао да му „фали блуза који ја имам у прстима“.

O.k. zajcek, malo se razlikujemo u "stilovima" koje preferiramo. Rakoh ja, lep je i dobar bluz, voluim da ga cujem ali nesto sto stvarno volim je dzez rok, rok, smooth jazz, ne znam da li si otvorio link

http://www.youtube.com/watch?v=stI7tSy6IV8

za ovo recimo retko kozna u Srbiji, a ljudi cepaju od sedamdesetih, voleo bih da "vidim" sta je za tebe vrhunska muzika, a ja cu ti pustiti jos nekoliko linkova grupa i autora za koje sigurno nisi cuo. I nije bluz.

jebi ga mislio sam da ce biti samo link, pogresio sam sorry

Do polovine 80-ih smak je bio ok...Posle toga su tekstovi sranje a tocak se zajebavao u stilu cek da vidim kako mi ovo lezi...

Za slusanje mi je prijatniji VST dok Tocka ne mogu da slusam svaki dan....VST je vise sablon a Tocak je uzivo cista improvizacija...

Pocinjem polako da gubim zivce u vezi sa tim povratkom,ne bih voleo da pokvari celokupan utisak na mene i da ga vise ne vidim uzivo....

@sos kao namigivanje na telefonu...kontam ba

O Точковој школи гитаре...

Час је 20 евра и у гитаристичким круговима може се релативно лако доћи до његовог телефона ради договора. Ако неко одавде иде на часове или поуздано зна, мене занима да ли треба обавезно носити сопствену гитару или нешто друго од опреме, или само добру вољу и евенутално неку цугу. Заинтересован сам да одем у некој скоријој будућности, дијелом јер бих сигурно много научио од тог човјека, али више да бих га још по који пут уживо чуо како свира. У једном од задњих датих интервјуа је отприлике и поручио "ко још жели да чује како свирам нек дође код мене кући". Нема ми друге :)

А чекај, је л' код њега уписују људи свих нивоа, или је потребно да си већ неки зналац?

Није неопходно бити напреднији свирач да би се кренуло код Точка на часове, бар је тако било раније. Постоје три нивоа, и први је за почетнике. Уче се Шедоузи, Битлси и слична лаганија музика за гитару. На другом нивоу су ствари попут Биске 2 (Смак), Оh, Well (Fleetwood Mac), You Don' Love Me (The Allman Brothers Band), Македонија (Time)....итд. (Наведох по сјећању, има још доста тога, само сам заборавио).
Трећи ниво је баш за озбиљније гитаристе и ту се уче џез стандарди, понешто од Хендрикса, Р.М.Точкових композиција. Наравно, сваки ниво прати и објашњавање потребне теорије музике да би све било јасније.

Претпостављам да сам негде на нижем другом нивоу. :)

Ма дај Џими, чему малодушност, одмах на трећи ниво или ништа. :) Ја контам да сам ту негдје, пошто сам већину тога са листе за други ниво сам већ поскидао мање-више успјешно.
Да не заборавим напоменут: незаобилазна ствар је Little Wing. Колико сам чуо, то је за многе полазнике његове школе један од домаћих задатака, и ту се треба држати подаље од оне Стиви Реј Вонове верзије, да се не би десило ко што се десило једном типу. Отишао он кући и скидао, скидао, на крају поприлично и скинуо ствар, али не Хендриксову него SRV верзију, дошао опет код Точка на час и овај кад је чуо шта му ученик свира одмах га прекинуо ријечима да то ништа не ваља и да се то тако не свира, дохватио оног свог фендера и одсвирао му „Little Wing“ у препознатљивом точковско-хендриксовском маниру. Лик је послије причао да никада у животу није чуо ништа боље уживо одсвирано на гитари. :)

Za dzez i dzez-rok standarde Berkeley University i kad izadjes ti si car nenadjebivi.

За једног од ранијих Точкових ученика сам чуо да је на крају отишао на Беркли и безмало само покупио диплому. Многи на Берклију би могли од њега доста научити, кад би знали за њега, наравно.

Иначе, да најзад напишем и оно због чега сам се одлучио на нови пост:

Р.М. Точак ће ИМАТИ КРАЋИ НАСТУП УЖИВО сутра у Чачку, поводом обиљежавања 50-годишњице постојања рокенрола у овом срцу Шумадије. Ако неко нешто зна о овоме детаљније, замолио бих да постује, поготово ту мислим на саме Чачане. Ја сам због обавеза спречен да одем и чујем, али двојица мојих пријатеља су се запутили данас тамо само због тога, па би им неки детаљи и информације којих нема на сајту Дома културе у Чачку добро дошле (да ли можда свира и вечерас, хоће ли наступити сам или са неком пратњом итд)

http://www.domkulturecacak.org/node/357

http://www.naslovi.net/2010-10-16/blic/tocak-pokrenuo-moravske-rokere/2048265