Prijava

Е сад овако....као једном студенту историје јако ми смета што користиш википедију, јер као што знаш то уређује ко стигне, па се мало огради према тим изворима...:Д

Slažem se, to je istina za neke dnevnopolitičke i nacionalističke teme...
Ali pobogu!?
nađem na vikipediji objašnjenje šta je stolica, i pozovem se na to, i neko mi kaže: ne! To je sa vikipedije ne priznajem to, stolica nema nogare i mesto za dupe, već ima šoferšajbnu!
Apsurdan ti je komentar...
Uostalom, voleo bih da vidim kako tvojim izvorima (koje kao istoričar, ne sumnjam da imaš), pobijaš moje!

ДА медикусе, али шта се десило после тох путовања...Кинези су се само затворили. После тога ништа.

Kao prvo, ja sam pobio gledište da druge civilizacije nisu imale velika putovanja i otkrića novih svetova.

A desilo se to da su naišli na Evropljane, i rešili da pobegnu od bede, kao što sam i napisao!
Rešil ida ne čačkaju mečku, al' im mečka sam došla!

A šta je sa Markom Polom koji je još i prije ovoga uspostavio kontakt sa Kinezima i obišao Kinu?

Ne slazem se gospodine Kaname Tosen. Evo sta Macor kaze na to a podrzava ga celi Goten 13 izdajice :) ( ko ne gleda Bleach nek ne pokusava da shvati) :
Arapi i Kinezi su narodi koji su samostalno razvijali odredjena znanja bez ili sa veoma malo stranog uticaja. Inace te istocne despotije su imale zavidno znanje o nekim oblastima. Oni samo nisu znali da to pravilno primene. Isti je slucaj sa Rimljanima. Oni su radili sa brojevima i snagom ali ne bas puno sa tenhikom i razvojem nauke. Najbolje izume su koristili za luksuz a ne za nesto prakticnije. Osnova antike je bila misica coveka i zivotinje. Robovlasnistvo je usporavalo na neki nacin taj razoj. Anticki posedi su samo dodavali broj robova sto dovodi do kontra efekta. Kradjom izuma su zapadni varvari izgradili svoje drzave u prvom redu Engleska koja je i izvrsila industrijsku revoluciju. Dok je London imao 1811. godine oko 100. 000 stanovnika Rim je u vreme principata i najveceg uspona bio milionski grad a za njim nisu zaostajali ni istocni centri. Uvek se razvoj kretao s istoka na zapad. Tek se otkricm Amerike to menja jer svetska trgovina se seli sa Sredozemlja na Atlantik. Zato je i Venecija propala. Istocni vladari su vise bili zabrinuti za svoj hedonizan nego za drustveni napredak. Ociti primeri su opet u Kini, Persiji, Mesopotamiji, Egiptu. A antika je vise uzela od Fenicana i Egipcana nego sto je samo stvorila nesto. Srednji vek nije bio mracan nego samo jos jedan korak u evolutivnom razvoju. Kako cemo mi izgledati ljudima za nekih 600 godina? Kao divljaci koji su sve vezivali zicama, ubijali jedni druge 24/7 i vozili se po zemlji umesto da lete ko svi normalni ljudi. A kako izgleda mracni srednji vek iz ove pozicije? Manijakalno versko ubijanje i putovanje konjima koji seru na sve strane i zivot u kulama od hladnog kamena. A to je samo povrsinska analiza. Za 500 godina ispadnes glupa a i da ne znas. Ko crnogorci pre samo 100 godina kad se onima koji odbiju da idu u vojsku oduzimala puska i vezivala zenska kecelja. Da ne pricam o nekim drugim odredbama za vreme Karadjordja kad je postojala kazna mrtva siba. Lik trci sest puta kroz 600 momaka dok ga oni udaraju sibama. Niko nikad nije preziveo. A bio je i tocak. Vezu te za tocak od kola i dok ne lipsas. Sve sto je bilo ponovice se samo u drugom kontekstu.

Ео рецимо Астеци...они су били веома крволочна религија....Шпанци су њих освојили уз помоћ њихових суседа који су били огорчени на тиране Астеке. Јер Астеци су константно ратовали а заробљенике су жртвовали. Шпанска војска је чинила једва 15 посто од целокупне војске која је покорила Астеке. :Д

У Инка царству је беснео грађански рат.....онако, мирољубив братоубилачки грађански ратић. Што је помогло Шпанцима да их освоје.

Ако историју сматраш за науку која је попут столице...непромењива и једноставна немој да се бавиш њоме. :Д

Kao prvo Evropa nije samo zapadne Evropa, već i Vizantija.

Cijela Vizantija spada u Evropsku civilizaciju, a ona je većim dijelom srednjeg vijeka cvjetala.

Evropa je i grčko i rimsko naslijeđe. Sve je to Evropa.

Evropa ima i hrišćansko naslijeđe, koje je zajedno sa antičkom filozofijom dovelo do velikog razvoja filozofije i teologije, a tu je i reformacija koja je utabala put kapitalizmu i industrijskoj revoluciji.

Skup svega toga je doveo do toga da je Evropa kroz svu svoju istoriju bila najjača i najdominantnija civilizacija.

A šta je sa Markom Polom koji je još i prije ovoga uspostavio kontakt sa Kinezima i obišao Kinu?

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_geography

Kao što sam naglasio Džen He je samo primer...

Па не баш кроз целу...после " Светског рата Европа све више слаби...за пар год. Европа ће бити сила 2 реда.

"Па не баш кроз целу...после " Светског рата Европа све више слаби...за пар год. Европа ће бити сила 2 реда. "

E tu si u pravu, ali sam se više osvrtao na prošlost no na sadašnjust.

Па да...мада успон Европе почиње у неком 11 веку...врхунац достиже у неком 19..а после тога креће нагли пад.

To sam i ja rekao, najmračniji period srednjeg vijeka je od 476. pa do cirka 1000. osim u Vizantiji.

Ако историју сматраш за науку која је попут столице...непромењива и једноставна немој да се бавиш њоме. :Д

Pogrešno si me interpretirao prijatelju!
Moja metafora o stolici se odnosila na tvoj komentar da vikipedija nije dobar izvor za objašnjenje o viljušci!

To sam i ja rekao, najmračniji period srednjeg vijeka je od 476. pa do cirka 1000. osim u Vizantiji.

Pa to se u orginalu i smatra ranim srednjim vekom - mračim srednjim vekom.

I opet, tvrdim da su Evropljani, srednji vek, merili svojim standardima, i da se stoga može odnositi samo na Jevropu!
Druge civilizacije su u to doba doživljavale svoj procvat, čije je svetlo bacalo odraz i na mrak evropskog srednjeg veka!

:Д Сори медикусе...некад знам да будем мајмун. :Д

Е мачкице твој коментар нисам ни видео...мали забод. :Д Ео рецимо пример алфабета.... Грци су га преузели од Феничана...и додали му самогласнике...тако су га унапредили. Рецимо, један од примера како су Грци преузимали и унапређивали.

" Kradjom izuma su zapadni varvari izgradili svoje drzave u prvom redu Engleska koja je i izvrsila industrijsku revoluciju." јесте и ја имам неке податке који указују на то да су Маори користили парну машину још давне 497 год. пре драгог нам Христа.

"Druge civilizacije su u to doba doživljavale svoj procvat, čije je svetlo bacalo odraz i na mrak evropskog srednjeg veka!" ово потписујем. :Д

Мада опет додао бих, да ни мрачни век, није био баш сад толико мрачан....рецимо у једној бици у Немачкој погинуо је само један човек....и било је сличних примера. Рецимо побољшање земљорадње...развој трговине....није баш да је све црно у тим год. после пада Западног Римског царства

Izvinite sto cu sad malo da offtopicim, ali jel' je jos neko ovde, osim mene, uhvatio sebe kako zali sto nije rodjen u srednjem veku? Tamo negde izmedju 1000. - 1100. ?

Rat je bio institucija u to vreme, nemože da se poredi makar u zapadnoj Evropi. Plemići su se ubijali otrvom ne na bojnom polju, dok su u borbi bili vredniji živi zbog otkupa. E sad Evropa kao kolevka napretka i civilizacije? Bull shit I say. Matematika nasleđe Mesopotamije i Arapa koje su stari Grci samo malo prežvakala i dodali malo. Kina koja je koristila barut mnogo pre Evropljana kao i njihovih automatskih samostrela. E sada me to podseti, zašto je Vizantija izgubila forumulu za grčku vatru?

Izvinite sto cu sad malo da offtopicim, ali jel' je jos neko ovde, osim mene, uhvatio sebe kako zali sto nije rodjen u srednjem veku? Tamo negde izmedju 1000. - 1100. ?

То није средњи век брате :Д
Средњи век почиње касније колико ја знам, мада све зависи од извора, али је 11. век прерано да се прича о средњем веку.