Prijava

Ajde, kažite koja je dobra svrha religije, da bih mog'o da vam se poserem na mišljenje i odem na spavanje miran. :)

Uteha. (slovima: tačka)

Moj stav je preekstreman da bi ga u potpunosti iznio ovdje, ali onaj dio stava koji nije toliko ekstreman glasi da se zalažem za vjersku toleranciju i da svako ima pravo da vjeruje u šta god hoće ili da ne vjeruje ni u šta i da nikoga ne treba silom tjerati ni da vjeruje u nešto ni da ne vjeruje.

Iznesi Jovičiću ako hoćeš, ionako ga svi znamo otprilike.

Jovičić je jedan mlad čovek... čiji su stavovi prema religiji eksteemni.

ajde onda ti reci ako znaš gamby

Религија не значи везивање за цркву него везивање за веру, Бога.

Црква је институција.....религија то није.

Овде грешиш али кад не желиш да сазнаш нема везе, остани у незнању. Религија и црква не могу једно без другог, док вера нема веза са тим.

И не није везивање у том смислу речи, већ у смислу спутавања. Не можеш да дајеш синониме у српском за стране речи који немај утај синоним...

Овде грешиш али кад не желиш да сазнаш нема везе, остани у незнању. Религија и црква не могу једно без другог, док вера нема веза са тим.

Upravo tako.

Хришћанство је религија...заснована на вери у једног Бога.....постојале су многе секте које су се одвојиле од цркве и независно без те институције проповедале хришћанство...које је опет религија јелте...тако да нам историја показује да религија и те како може без цркве....

Ти мени хоћеш да кажеш да сатанизам нпр. није религија? Свака секта је најчешће и религија, а то што није призната то је друга ствар. Како је хришћанство почело мајке ти? Није било секта?
Да не помињем да је по дефиницији свака религија или вера која није твоја заправо секта.

Немој да лупаш сад, кад морам овако бахато да кажем. Ко што сам

... ко што сам реко, вера и религија нису исто и више не објашњавам а ти веруј како волиш.

Ништа ти од мог поста ниси скапирао....ал ко га јебе....:Д

Naravno da vera i religija nisu isto. Daleko od toga...
A crkva i religija... e to je već drugo.
Ako su same po sebi institucionalno povezane, onda naravno da se mogu poistovetiti.
Prmer katolička crkva i katolička religija.
Papa je bezgrešno stvorenje na zemlji, koje upravlja tim jednim velikim aparatom, i obrće ogrone svote novca. A o globalnom (i istoijskom) uticaju na druge svere života da i ne govorim.

АЛи бре љууууди!!!! Хришћанска религија нигде не спомиње папу!!! Папа је човек који је фалсификатом себе довео на трон и он нема никакве везе са хришћанском религијом!

Ствар је у томе што са римокатоличком црквом све може тако сликовито да се представи за разлику од других религија, где треба напрегнути који вијугу.

"АЛи бре љууууди!!!! Хришћанска религија нигде не спомиње папу!!! Папа је човек који је фалсификатом себе довео на трон и он нема никакве везе са хришћанском религијом!"

Amin

Društveni parazit, razume se.

јао бре шта се ово дешава!? ја напишем нешто и кликнем да се пошаље, и оно нестане... јеботе...
елем, ај опет, да кажем шта је добра сврха по мом мишљењу, па ви серите - сврха је да људи не убијају једни друге и да се не самоубијају услед разноразних грозота и недаћа животних, и да не падају у бедаке и депресије ако схвате да многе ствари човек не зна и не може да објасни, да никад никад никад нису сами, ако згреше да попричају мало с попом да се исповеде, ако им се нешто ружно деси да знају да све то бога види и да ће казнити зле а наградити тебе ако си добар био, тра-ла-ла, што рече медикус - пружа утеху. Код нас постоје и славе, њихово постојање објашњавам тако што је зима дуга и досадна, нема да се обрађује земља, па да се људови забаве и провеселе, и поједу то што су за зиму направили. Слично обајшњавам и све остале религијске појаве, обреде и учења, ако неког занима - изволите

Slave su tu iz Stare vere, i nemaju puno veze sa zimom, jer i leti imaš slave!
A zašto ih ima malo manje, to je iz čisto praktičnih razloga...

мого их је више зими! и који су то практични разлози, а нису ови моји наведени?

Практични разлози са славе зими су никакви. То је трошење хране у периоду оскудице. Славе су код нас биле од пре Христа и свака слава је била у част једном од божанстава који чувају огњиште. Да би ти богови касније били покрштени како би се хришћанство уденуло у српски задрт мозак.
У то доба су зиме биле јебена појава где се преживљавало на основу залиха, лова и слабијег клања стоке зарад искоришћења што више млека и сличног. Свако клање (не рачунам свиње и живину) је било удар за породицу и село.

Не мора да буде да сам у праву али моје мишљење је тако. Нисам ово извлачио из некија прашњавија списа па да могу да га подупрем цитатима.