Prijava

Ostavi veliki prasak po strani on nema direktne veze sa nastankom Zemlje, mada ima veze sa nastankom svega u Vasioni. Veliki prasak je bio pre 13.8 milijardi godina, Zemlja je nastala pre 4,7 milijardi godina.

Da Mars je potpuno hladan, cak i u svom centru. Zemlja se nije potpuno ohladila tokom 4,7 milijardi godina koliko postoji bas zbog fisione reakcije u njenom “srcu” koja je izvor sve te toplote.

Ostavljam ga po strani. Recimo da se fizika dobrim delom graniči sa filozofijom, te da ne ume sve da objasni šta ljudski mozak može da smisli. Preterujemo da ćemo ikada moći shvatiti kako je nastalo sve i da li iz ničega može da nastane nešto. Smatram da su uvek neke lančane reakcije u pitanju tj, uzročno-posledične veze. Zbog toga je možda nemoguće gledati u prošlost i otkriti početak svega, jer se u međuvremenu sve izmenjalo. Ali sad stvarno offtopikujem i mislim da treba da se otvori jedna ovakva tema, ako već nema.

samo da nastavim..
zaposlila bih ga tamo, da mi kuva kafu :D

@Cepam Atome u pravu si, citao sam da je na Marsu bilo vulkana (ima jedan od 30 km u visinu), ali da odavno nema vulkanske aktivnosti i da je Mars potpuno hladan.

Inace na Marsu je najvislja vulkanska kupa u suncevom sistemu.

Sve je to lepo, ali kod nas će da se ide na hidroelektrane jer imamo dobar potencijal u tome, izgradiće Đerdap trojku, onaj sistem na Ibru i ko zna koliko još će da postave hidroelektrani...
Nuklearku bi bilo najbolje staviti u Vojvodini ako će već da se pravi...

Apsolutno za pod sulovom da znaju gde ce otpad, toliko.

Сматрам да је греота зидате те куле вавилонске поред толико река. Лепши су ми некако њихови вртови око река. Који ће нам курац то? Ово наши не могу да се изборе лако ни са овим "обичним" електранама када нешто оде у клинац, а да им дам да играју кликера неутронима и "уранијем што зрачи".

ЕДИТ:
Отпад у Дунав где и све остало. Таман да загреје воду за Ђердап и повећа кинетичку енергију :Д

ja sam za nuklearke,a price o katastrofama.. ostavite za neka holivudska ostvarenja.. a price kako je nuklearna energija stetna.. ostavite za trece oko.. neko je spomenuo i solarne ploce itd.. kada vec govorimo o nekim izvorima energije u buducnosti ja sam vise za iskoristavanje geotermalne energije na primer.. ali to je sve za sad naucna fantastika za nasu malu zemlju

Treba napraviti ogroman tocak i staviti 50tak hrckova. To je potencijal.

Pacijent

Treba napraviti ogroman tocak i staviti 50tak hrckova. To je potencijal.

Ben Linus

Treba napraviti ogroman tocak i staviti 50tak hrckova. To je potencijal.

Ben Linus

hahaha, to je stvarno rekao Ben Linus, jako duhovita scena.

Pa svi ste u pravu, ali kao sto rekoh od NE u Srbiji nema nista dok politicari to ne odobre. Mislim na politicare koji drze tehnologiju i noac.

Ja sam "Za".

Pa čim imamo Bugare toliko blizu, što bi se i mi femkali. A i ako eksplodira, nema veze, mi smo zemlja puna osiromašenog uranijuma, imuni smo na sve.

Jedino bi hteo na ovo da odreagujem:

Cepam atome: @Remac, molim te nemoj me ispravljati sa netacnim informacijama. Elektrana se zove Krško!

Cepam Atome, ovaj fazon je iz Top liste nadrealista, to je Remac upotrebio. Normalno da čovek zna kako se zove slovenačka NE. ;)

Stvarno to covek rekao, za hrckove? NIsam imala pojma xD

У потпуности подржаавам сваки пројект грађења нуклеарних електрана. Било да су фисионе или фузионе (у будућности) под условом да се нађе ваљан начин да се одлаже отпад.

samo je skupo resiti se istog, sto znaci da bi morali neki rudnici da se koriste iskljucivo za to.

Ако си мислио да се неки рудници користе за затрпавање нуклеарног отпада, онда, не видим зашто је то различито од Трепче или Обреновца или Угљевика у Босни, или Тузли?

Тамо се отварају басени само како би се затрпала јаловина. Ја знам да се ствари компликују кад је реч о нуклеарном отпаду, али ако поредимо загађења од термоелетрана и загађења од нуклеарки, много више загађују термоелектране. Бар на дужи рок.

Такође, да поменем да ни хидроелектране нису тако пријатељски настројене према природи, и често униште цео водени екосистем.

И за крај питање: Због чега је ЕУ захтевала од Бугарске да затвори своје нуклеарке?

Чуо сам разне теорије завере, да је због новца а не због екологије што је било званично објашњење?

a ko bi to vozio, moliću lepo? Ja sam također za NE, međutim, postoji veliki problem dovoljnog broja stručnjaka-tehničkog kadra. Ipak, nije to samo termoelktrana, a svaka greška bi mogla biti kobna, u pravom smislu riječi. Vjerujem da niko racionalan, odnosno-tehnički obrazovan ili dovoljno informisan, nema ništa protiv NE, ali postoje bar dva velika pitanja: izvori finansiranja i HR, odnosno kadrovski potencijal kojim raspolažemo.

Fukušima prevazišla Černobilj!
Sada je situacija u rukama pedesetek kamikaza koji se bore da umanje isticanje radioaktivnog goriva.

Nemci će tek za nekoliko decenija moći da dobiaju veći deo svoje energije od obnovljivih izvora - uglavnom vetra. U pitanju su parkovi vetrenjača na Baltiku. Dakle, jedna Nemačka koja je već pokupila sav kajmak od nuklearki - još ne može da ih se odrekne. Tu treba naglasiti i da Nemačka ima brutalno velika nalazišta uglja u Rurskoj oblasti. Da toga nema, verovatno bi i imala osamdesetak nuklearki poput Francuske.

Zato mislim da je utopija da Srbija može da živi od Đerdapa ili energije Sunca. Da je moguće, najpre bi Nemci živeli na Sunce jer je svest građana Nemačke na mnogo višem nivou u ekološkom smislu pa je i pritisak na Vladu mnogo veći.

Zato mi se čini da je nuklearni korak neophodan, a opet malo realan, osim ako se ne uključi u projekat u Belenama. Sami da rade - em je skupo, em traje minimum 15-20 godina.

Jes more. Jutros proglasili 7. stepen kad je cepnuo novi potres po sred Fukušime.

Kada sam rekla "Jok more" mislila sam kao odgovor na pitanje, naslov teme :)))