Prijava

Ulaganje u ove naše hidrocentrale bi značilo ponovnu izgradnju. Đerdap ima 40 godina, Perućac ima isto tako itd... Mi imamo solidan hidroenergetski potencijal, ali koga zabole za to? Misliš da će država da se otvori i da da neke pare za to. Hoće, boli je tuki

Nisam znao da nuklearne nicu same iz zemlje? Valjda samo treba dobro zalivati, i one niknu?

remac rodiće se možda neki kuronja iz srbije ali sigurno ga neće napraviti u srbiji, jer svako gleda samo svoje interese... to može da uspe u zemljama kao što su nemačka ili francuska, a najmanja nuklearka košta oko 5 milijardi, to ti je 5 telekom srbije. :) niko neće da ulaže u zemlju kao što je srbija, pogledaj prvo sebe, da li bi uložio ovde pare da imaš, gde će svako da te jebe, ili negde gde ćeš te pare 10 puta da obrneš za kratko vreme. :)

Ja bi za materu Srbiju sve dao, nemoj to da dovodis u pitanje. Nije sve u parama, ima nesto i u kurcenju

haha, dobro lako je nama da kažemo da bi dali novac koji nemamo za svoju zemlju. pare menjaju čoveka, uuzmi i to u obzir. :)

izvinjavam se ljudi, al malo iscitah temu i vecu gomilu laika koji pricaju o necemu sto ne znaju odavno nisam video :)
posto sam i ja isto laik (al manji od vas verujte), necu nista da pricam kako ne bi i ja nekome izgledao blesavo.

dobro kelte, reci da sam glup, necu se uvrijediti, niti tebe vrijedjati, vremenom sam skontao da sam stvarno glup, tako da ti mozes da budes jos jedan covjek koji ce to da mi potvrdi.

eh, laik je i neiskusan jebač pa ipak ubode pravu rupu...

nisi bre glup remac :)

Chris je to objasnila jos na 4. postu na temi http://vukajlija.com/forum/teme/15348-nuklearke-u-srbiji-da-ili-ne?strana=1#post_717109

Cena energije u Srbiji bi bila znacajno niza kad bi se racionalizovala javna preduzeca u ovom "strujnom" kolu, apsolutno ne bi bilo potrebe ni za kakvim nuklearnim elektranama. Stanje u njima je naravno sramno, kao i u svim porama ovog drustva.

Ne znam šta mi je trebalo da dođem ovde.
Nuklearke su sranje, ali što da ne, imamo fantastične uslove za to.
Nismo u položaju kao i Japan, nismo izloženi pretnjama cinamija, jakih vetrova i tih gluposti i definitivno treba da se prave nuklearke

I da, nuklearna energija se javila još davno u pičku materinu, u biblijskim gradovima Sodom i Gomor, nađeni su ostaci nuklearne energije. Tako barem kaže emisija i istraživanja o Hitleru i nuklearnoj energiji koju je odjednom, bez poznatog razloga, prestao da koristi u pokušaju da napravi bobmu.

Zasto su nuklearke sranje? Zato sto dodje do topljenja reaktora zato sto neko steka pare i ne ulaze u bezbedonosne sisteme?

Ne znam gde sam gledao, Kinezi su napravili jednan od najbezbednijih reaktora. Ne koristi klasicne sipke uranijijuma ili cega vec vec novi neki sistem, da ga hebes.. Moram malo izguglati da vidim o cemu se tu radi. Kazu da bolje iskoriscuje nuklearno gorivo, tako da je i otpad "cistiji"..

Napravi pod zemljom ako hoćeš bezbedno.

Nuklearke u srbiji, da.
Automatski manja cena enegije, o otpadu bi razmisljali tek za 30 godina, ali to bi verovatno vratili tamo odakle smo uvezli (Rusija), kao sto smo uradili sa istrosenim gorivom iz reaktora u Vinci. Posle 30 godina zvali rusi i rekli:Je li bre mamu vam jebem ocete vi to da vracate ili da vam uvedemo sankcije, mi se pokenjali, amerika sa evropom dala pare, rusi odneli gorivo.

Da nemamo strucan kadar to je apsolutna izmisljotina, tehnicare imamo, doktore nauka imamo, mladi strucan kadar imamo, samo bi trebala doobuka u trajanju od minimum 2 godine i voila. imamo struje i za izvoz.

Trebamo da ispunimo 4 uslova:
1)Da imamo para za takav projekat
2)Da nuklearka bude sazidana tik pored neke reke (Dunav pozeljan)
3)Da ne bude pored nekog grada ili veceg naselja (Cernobil sistem)
4) Da bude reaktor hladne fisije koji radi na mnogo manjim temperaturama od klasicnih.

Sve je ovo izvodljivo, samo je pitanje oko dobijanja dozvole, jer se posle Fukusime sve sjebalo i evropa je stavila veto na izgradnju novih elektrana(ne racunaju se one koje su vec u izgradnji).

kurac izvodljivo, mi bre ne možemo da se rešimo ovog običnog đubra na deponijama, a kamoli radioaktivnog

Mogu da se kladim sa tobom u sta oces da je izvodljivo.

Koji ce nam to kurac?

+ manja cena struje
-sve ostalo sto ide

Japanci prave nuklearke jer nemaju reke kojima bi mogli da pokreću hidrocentrale, a ulaganje u termocentrale ili elektrane na vazdušni pogon je neizvodljivo, prvo jer nemaju uslova, drugo što ta energija ne bi mogla da pokrije ni deo potreba Japana. Mi imao dve termoelektrane i nekoliko hidroelektrana, pa zimi uvozimo struju. Problem bi bio otpad.
U svakom slučaju, pre bih ulagao u otvaranje elektrana na vazdušni pogon, obnovljiv, stalan izvor energije, bez otpada i velikih troškova održavanja, očuvanja ekologije, bezbednosti i sl.

Razvijene zapadnoevropske zemlje poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije imaju na desetine pa i stotine nukleranih centrala.

Доста је стара тема, али ево већ данас Аустија и Немачка су угасиле скоро све нуклеарне електране, Француска по том питању мало забушава. Јебига Европа, док стигне до нас већ је демоде. А и који ће нам курац, ионако смо бомбардовани уранијумом.