Prijava

Хрвати су скоро иста говна као Срби. :) То је једина истина.

+1

... ти изгледа не знаш да разликујеш генерализацију од научног односно статистичког истраживања...

Ne znam, objasni mi.

Pa naučno je da ih uzmeš bar stotinak, proučiš, pa donosiš zaključke. Ali ako hoćeš o njima da zaključuješ kao o osobama, onda treba da uzmeš i da proučavaš i posmatraš sto Hrvata kao osobe, a ne kao protivnike u jednom od proteklih ratova.

хвала Валдемору; што би пеки реко мрзи ме да ти објашњавам али ево укратко, статистика је научна дисциплина која се бави доношењем закључака на основу теорије узорака која је прилично развијена; баш зато што постоји проблем испитивања сваког примерка популације, на основу неких параметара узима се узорак за који се сматра да је одговарајући, узорак се испитује и доносе се закључци о целој популацији, са одређеним степеном грешке. Генерализацијом се углавном назива појава кад кажеш, на пример: ја знам Перу и Жику, они су Хрвати и смешни су, дакле сви Хрвати су смешни.

Al kad ti kažeš: Neki tamo Hrvati su proterali mog prijatelja Miku i Žiku, a ubili mog prijatelja Tiku, i znači Hrvati su loši i zli? To bi bio suprotan primer.

па да, али још кад се то деси пре не знам колико година, и кад чујеш да је и Слоба туко Шиптатре по Косову, и ако чујеш такође да и тамо има добрих спортиста и научника и нормалних људи, онда схватиш да је генерализација рећи да су Хрвати лоши и зли и да нам нису браћа (јер смо и ми онда лоши и зли). Генерализација из неког разлога више захвата лоше примере, тј. из разлога беса и националне мржње, и то јесте пример такође, није супротан пример, чему супротан..?

Teorija uzoraka...hm
Gde je granica, tj. koliko uzoraka je dovoljno za donošenje zaključka?

на основу неких параметара узима се узорак за који се сматра да је одговарајући

Kako znati koji su parametri bitni, i ko je kompetentan da ih određuje?
Predrasude, generalizacija i ostali zajebani termini se koriste kad nam ne odgovara nečije mišljenje ili hoćemo da ispadnemo kul.

јесте, теорија узорака; па логично, што већи узорак - то боље односно мања вероватноћа грешке тј. већа поузданост. Има ваљда на нету нешто о томе, потражи мало.. ако не нађеш даћу ти моју књугу из статистике.. ;) ко је компетентан - онај ко је стручњак за статистику илити статистичар, параметри који су битни - зависи од тога шта испитујеш.. Начин на који бираш узорак и доносиш закључке зависе и од расподеле популације, е те расподеле не знам баш најбоље, јебига.. Имаш нормалну, па стандардизовану, пуасонову фишерову бла бла.

Predrasude, generalizacija i ostali zajebani termini se koriste kad nam ne odgovara nečije mišljenje ili hoćemo da ispadnemo kul.

е па сад, ово је вероватно такође једна генерализација :)) могуће је да неки људи те термине не разумеју а користе их да би испали кул, али то свакако не важи за све, и ја нисам од тих..

хРВАТИ ''НАРОД'' ЧИЈИ ЈЕ НАЈВЕЋИ КУЛТУРНИ ДОМЕН ЈАСЕНОВАЦ!

Непријатан си. Искључи капс лок.

Ma isključio sam ga ja do kraja. :)

Џими

Хрвати су скоро иста говна као Срби. :) То је једина истина.

Џими, а да банујеш ти мало себе. Овим си увредио једно 90% људи овде. Ако ништа друго кроз историју се види ко су већа говна, кад си већ то потегао.

Što se tiče Hrvata, nemam ništa protiv njih. Imam samo protiv hrvatskih ekstremnih nacionalista, a pod time podrazumevam one koji mrze Srbe.

такође, такође не подносим српске екстремне националисте као ни уругвајске и камбоџанске..

Ja se nesto ne zalicem sa tim pomirenjem braca Hrvati i to, imam jednog ortaka iz zagreba sa kojim se dopisujem ponekad, teca mi je ziveo do 91. u Hrvatskoj, doso je ovde jebes li ga sto da l' je proteran da l' nije ne znam, njemu su Hrvati i Srbi nasi, on uvek kaze oni nasi tamo za Hrvate i ovo nasi ovde za Srbe, navija za Partizan , pravoslavac je, mada cenim da je vise Srbin nego Hrvat , ali opet jos ne slavi slavu tako da je komplikovano.

Nemam ništa protiv Hrvata, ja delim ljude na dobre i loše, protiv sam generalizacija. Ima loših Srba, Hrvata, Albanaca itd. ali takođe ima i normalnih. Protiv sam bilo kakve nacionalne mržnje. E sad, što ima ljudi sa zatrovanim mozgom na obe strane, to je druga priča. Za tu mržnju su krive razne gluposti, koje se moraju prevazići. Mislim da je Tadić uradio dobru stvar sa onim izvinjenjem, ali to je tek početak. Ako želimo da živimo bolje, mir i dobri odnosi trebaju da nam budu vrhovni cilj.

mir i dobri odnosi trebaju da nam budu vrhovni cilj

Da, ali ako obe strane tako postupaju a to ovde nije slučaj. Znaš li t bre da je Hrvatska etnički najčistija zemljau Evropi, kako su se poneli prema nama u II sv ratu, kao i ovom poslednjem. Oni su sada branioci domovinskog rata ili tako neki kurac, izuzetno su ponosni na svoju zemlju i tako dalje...neminovno je da ćemo ponovo zaratovati i sa njima i sa šiptarima a smatramda je jednini način da neratujemo taj da se neikada ni ne mirimo. Trabala im je kinta pa su zakuvali rata, sada su kintu potrošili pa hoće da se mirimo, jer im opet treba kinta...

Srbin u Hrvatskoj je diskriminsan do jaja, u svojoj zemlji je postao nacionalna manjina, Hrvati imaju daleko bolji položaj u Srbiji nego naši kod njih, i ako bi neko trebo da msili o ovome o čemu mi mislimo onda su to upravo Hrvati i njihovo rukovodstvo

Protiv sam bilo kakve nacionalne mržnje.

Koja je razlika između:
Hm, Hrvat, kako bi mu ja pokazao!
i
Hm, loš čovek, kako bi mu ja pokazao!
Ja ne vidim nikakvu razliku...