Prijava

Из свега горе наведеног се лако може закључити да нам је просвета голо гомно...

Engleski SADA takođe pričam i pišem napamet, i uglavnom ispravno, ali kada sam bio početnik, učenje gramatike mi je dosta pomoglo da uđem u sistem i da naučim pravilno govoriti i pisati, a kasnije mi je to samo prešlo u rutinu.

Ali ja sam od starta pokušavao da razumijem gramatiku i da znam šta se i zašto koristi, a nisam učio napamet. U gramatici su mi naročito pomogli strani, engleski udžbenici u kojima je gramatika mnogo bolje objašnjena (i to na engleskom) nego u našim udžbenicima na srpskom. Eto možete sad misliti koliko je bolje objašnjena, kad je meni, kao početniku u to doba, bilo jasnije to na engleskom, nego ovo na srpskom u našim udžbenicima.

Ja engleski sada pišem i čitam savršeno, čak i nepoznate reči mogu često da izgovorim kad ih prvi put vidim, ili napišem ako ih čujem prvi put. Počeo sam da ga učim u školi od 5. razreda, i nikad nisam nešto obraćao pažnju na gramatiku, i uvek sam zbog toga nervirao profesore, kod kojih sam opet ima petice i bio jedan od najboljih u odeljenju. Najviše sam naučio engleskog iz igrica, muzike i filmova.

Po meni nije problem što se uče ta vremena teoretski, već način na koji se uče - a on je retardiran. Treba reći neko teoretsko pravilo, kako se šta gradi, od čega se sastoji i za šta se upotrebljava, ali ODMAH to pokazati na primjerima, i još više to uvježbavati u praksi.

Ja sam možda malo old school, ali ja ipak volim da znam u kojim se gramatičkim kategorijama krećem kad učim neki novi jezik, jer bez toga pričam napamet, a bez baš mnogo, mnogo, mnogo prakse, ne može se pričati napamet, a ispravno.

Тачно. Први пут се објасни грађење времена, а након тога се само илуструје, ако треба и са 10 000 примера, док деци не уђе употреба у главу, тако да у сваком тренутку могу спонтано да употребе време без размишљања о томе које је то време. Али јок, код нас све наопако.

Иначе, ако некоме треба добра граматика с вежбањима, број један је ова:

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41EHR70WKXL._SL500_AA300_.jpg

Aко је, пак, неко манијак за подробно учење теорије, онда ово (мож' да се скине и ЦД):

http://www.techtiplib.com/wp-content/uploads/2012/02/511dNlm9AJL.jpg

Ja tad kad sam učio gramatiku nisam imao neko veliko znanje engleskog i nisam imao puno prakse iza sebe, i zbog toga mi je ona pomogla da uđem u sistem, međutim, vjerovatno mi ni to ne bi bilo potrebno da sam imao više iskustva sa prirodnom upotrebom jezika (tipa muzika, filmovi, igrice). Kad je već postojao taj nedostatak iskustva i prakse, onda mi je gramatika pomogla da to lakše savladam i brže uđem u sistem.

S tim da sam ja gramatiku prvi put oubiljno počeo učiti u prvom srednje, a tad sam već znao kako da je učim sistematski, sa razumijevanjem i logično.

U osnovnoj nisam ni imao engleski, al sam išao na neke kurseve, prilično neozbiljno.

A u srednjoj, engleski mi je bio glavni jezik, i onda da bih uopšte imao neku normalnu ocjenu, bio sam primoran da naučim tu gramatiku, al tad mi to nije bilo problem.

Mislim da je glupo da u osnovnoj školi djecu smaraju sa gramatikom, jer većina to slabo konta, a i ne interesuje ih to, takav sam i ja bio u petom-šestom razredu.

E a te dvije knjige što si ti sad preporučio Džimi, o njima možeš naučiti ja mislim samo na filološkom, jer na koji god kurs da sam išao iz engleskog, niko ne spominje onu glavnu temeljnu literaturu, već uvijek preporučuju neka nedovršena, polu-rješenja. Ti kursevi imaju prevashodni cilj samo da ti uzmu što više para, a ako te usput nešto i nauče, to ti je kao bonus.

Mislim da je glupo da u osnovnoj školi djecu smaraju sa gramatikom, jer većina to slabo konta, a i ne interesuje ih to, takav sam i ja bio u petom-šestom razredu.

Хм, ја бих рекао -- од седмог разреда. Активно ''учење'' језика, тј. учење у смислу ''study'', а не ''learn'' (тј. оно које није само acquisition), треба да почне тек од тринаесте-четрнаесте године. Пре тога треба учити само кроз активну употребу, и то почети што раније, ако треба и од треће године живота.

ако треба и од треће године живота.

Бем га ја сам рано барат'о са овим гованцем од језика, и комп ми био на енглеском и гледао филмове без титла и сад кад ми је год неки тест или тако нешто радим по осјећају, и никад не фулам :)

A što se tiče speaking-a, primijetio sam jednu čudnu stvar: što je tema o kojoj treba da se diskutuje (na kursu, npr.) apstraktnija, naučnija i dalja od običnog života, to smo mi bolji i možemo o tim temama svašta da pričamo bez problema, a kada treba pričati najobičnije životne stvari (tj. ono gdje inače koristimo puno slenga, poštapalica, familijarnog govora, idioma, i sl.) tu se pogubimo, utiltamo, zabagujemo, kako oćeš. I da, tu nam fali i dosta riječi!

E a te dvije knjige što si ti sad preporučio Džimi, o njima možeš naučiti ja mislim samo na filološkom, jer na koji god kurs da sam išao iz engleskog, niko ne spominje onu glavnu temeljnu literaturu, već uvijek preporučuju neka nedovršena, polu-rješenja. Ti kursevi imaju prevashodni cilj samo da ti uzmu što više para, a ako te usput nešto i nauče, to ti je kao bonus.

То је скроз тачно. Скоро нико од приватника неће да те упути на неки пут самосталног учења, буквално заступају идеју ''Не можеш да научиш без наставника'', што је пило воду можда до пре 50 година. Не волим тај јеврејлук. Ја сам на пример више пута одбио да држим часове људима који су прешли (upper) intermediate ниво, био сам у фазону ''сад можеш и сам'', а ако треба нешто ново из граматике да се објасни, исцимај ме на фон, објаснићу ти за џ. Са таквим људима бих могао само часове конверзације да имам, све остало могу и сами, наравно, уколико имају довољно жеље. А и часови конверзације су прецењени у последње време, јер можеш да нађеш изворне говорнике док си рек'о пиксла и да с њима комуницираш преко сајта. Пардон, Скајпа, лапсус. :) Интернет је много променио учење (језика).

буквално заступају идеју ''Не можеш да научиш без наставника''

A još je tragičnije što običan narod tu ideju slijepo usvaja, i sad ja kad njima kažem da sam u italijanskom, na primjer, dogurao do solidnog srednjeg nivoa samostalnim učenjem, još misle da sam neki čudak, i da se samo kurčim (ima i toga, al ajd, to je druga tema) i sl. Svi misle da je samostalno učenje jezika neki čudački eksperiment, luda avantura, a jedini pravi i ozbiljan put je, po njima - ići na kurs, il nešto tome slično i postepeno učiti, po planu i programu. Uz nastavnika i stalno keširanje.

док си рек'о пиксла

E sad ovo baš i ne znam kako, i ko bi bio voljan laprdati preko skajpa sa nama.
Jel imaš neki sajt da preporučiš gdje se mogu naći izvorni govornici jezika, al da nije govno? Trebalo bi mi i za italijanski i za engleski.

da li neko ima ideju gde bih mogla da nađem englesko srpski rečnih vojnih termina i fraza? ne treba mi nešto preopširno, samo osnovno. pretražih net uzduž i popreko i slaba vajda..

Jовичићу, па нађеш неки сајт с људима који деле твоја интересовања, а на њему неке рибиџоне милфаче, искористиш то што си млад, леп и паметан, и ето ти за тили час скајп-саговорнице.

da li neko ima ideju gde bih mogla da nađem englesko srpski rečnih vojnih termina i fraza? ne treba mi nešto preopširno, samo osnovno. pretražih net uzduž i popreko i slaba vajda..

Баш ми је колега скоро помињао ово. Постоји један матор и јако обиман речник који нема нигде да се купи, али га неки људи имају, па можда може да се скенира. Заправо, мислим да је то ово:

http://www.kupindo.com/Recnici-i-leksikoni/9768115_ENGLESKI-VOJNI-RECNIK

Слаба вајда за модерне термине, али требало би да покрива традиционалну терминологију.

Imam ja ovaj engleski vojni rečnik, isti ovakav što prodaju na kupindu. Mada ako ti treba samo nekoliko izraza Liblet, javi se na pvt, mogu da ti prevedem.

Чаке, ај ако имаш скенер, скенирај ми 2-3 странице кад будеш имао времена, па ми шибни преко фејса, чисто да видим како је урађен.

E jebiga, pokvaren mi skener, slikaću aparatom pa ću da okačim.

EDIT: Drugi problem je to što ga nemam ovde, ostao je gore u stanu kod podstanara, tako da ću da ga uzmem kad budem išao po račune :)

Важи, није фрка, кад стигнеш. Захваљујем!

Ovaj sa kupinda niposto nije izvadjen iz kontejnera.