Prijava

Pošto pišem neki istraživački rad na temu nasilja u našim školama, a nemam vremena da sprovodim anketu među učenicima i nastavnicima, pomoglo bi mi vaše mišljenje o ovoj temi. Zanima me šta mislite o sledećim pitanjima:

1. Koji su glavni uzroci povećanog nasilja u školama (vaše lično iskustvo i mišljenje)?
2. U kolikoj meri i kako mediji utiču na ponašanje učenika (različite emisije, filmovi, sadržaji sa Interneta, itd)?
3. Da li su neki učenici skloniji agresivnom ponašanju (razlike u polu, godištu, socijalnom statusu, itd.)?
4. Kakav je uticaj porodice i vaspitanja na razvoj agresivnog ponašanja kod dece (učenje po modelu ponašanja roditelja, stavovi tipa 'Ako te neko udari, vrati mu duplo' i sl)?
5. Da li uzroke treba tražiti samo u spoljnim faktorima (trenutno loša društveno-politička situacija u zemlji) i bliskoj prošlosti ili su razlozi dosta dublji (gledano sa psihološkog stanovišta)?

Ne morate odgovarati na svako pitanje ukoliko ne želite, ionako su više okvirna. Dobro bi mi došlo i mišljenje nekog ko se bavi društenim i psihološkim naukama. Naravno, i mišljenje školaraca, nastavnika i ostalih... Hvala vam unapred! :)

1.Verovatno se mnogi neće složiti al ja mislim da je problem u samoj školi treba mnogo oštrije da kažnjava agresivnost kako na času tako i u dvorištu svedoci smo da u poslednje vreme učenici napadaju profesore što je nedopustivo i treba surovo kažnjavati a međusobno nasilje među učenicima nažalost nikad nećemo iskoreniti al povećani broj školskog obezbeđenja (barem 2,3 po smeni) ne bi škodio
2.Mislim da utiče i to al ne previše
3.razlike u pola naravno muškarci su oduvek bili agresivniji mada neko ko zna neku ribu koja voli da se lema će me ispraviti al ja takvu dosad nisam upoznao,godište mislim da ima razlike al ne mnogo značajne,socijalni status takođe može i te kako da utiče na agresivnost
4.Pored stavke 1 ovo je najvažniji faktor po mom mišljenju porodica ima možda i presudan značaj
5.Mislim da društveno politička sitvacija ne utiče značajno na ovo mada možda grešim

Već mi se kenja od tih gluposti. Tolerancija, prava i ostala proseravanja. Dokurčilo mi je da pričaju kako ne smem i ne mogu sam rešavati svoje probleme i kako kažu da "uzimam pravdu u svoje ruke". Ima l' nešto što u današnje vreme nije nasilje? Već ne smeš ni u šali opsovati, onako po srpski. Ne, i to je nasilje i imaju disciplinske mere. Na šta bi to ličilo da su svi učenici u školi k'o potpuni zombiji i da rade kako im se kaže. Šabloni, prihvatljivo, neprihvatljivo, same gluposti.

1. siromaštvo i nedostatak perspektive u kontrastu sa holivudom na Pinku
2. vidi gore - uticaj je ogroman i direktan
3.direktno prenošenje od kuće - agresivan roditelj daje primer za agresivno dete (jesi muško ili nisi), nema mnogo pravila po polu i socijalnom statusu
4. opet, vidi gore
5. ne samo u spoljnim faktorima, ali najviše u njima

sorry ako ti ovo ne pomaže, ali to je užasno kompleksna tema za ovo mesto...

Pomaže mi sve, veruj mi... Pronaći ću na netu neke podatke, ali mi treba i ovakva vrsta ankete. Znam da je kompleksna tema, šta ću, probaću da je malo konkretizujem... Hvala na dosadašnjim odgovorima :)

Извини ФМН мрзи ме да читам све, али ипак имам мишљење о насиљу у школи - То није ново него је тек сад почела да се обраћа пажња. Па наши ћалци су се пеглали више него хавајка па им ништа није било. Мало туча је здраво за формирање личности...

http://www.unicef.org/serbia/srpski.pdf
probj ovo i sve što se tiče projekta "Škola bez nasilja" to se trenutno vti kod nas...

Eto, ti misliš da to nema veze sa bliskom prošlošću, i takvo mišljenje mi je trenutno od koristi, sve što kažeš, pomaže...

1. Razne frustracije, želja za dokazivanje pred "zajebanim likovima" i kupovanje karte za njihovo "zajebano" društvo, loši odnosi u porodici... (ovo znam iz iskustva) Što se tiče same škole, ne može ona tu mnogo učiniti. Postoji disciplina u školi, ali se ništa ne može učiniti kada ti majmuni nisu u školi. (i ovo znam iz iskustva)

2. Utiče. Uticaj može biti nekad velik, nekad mali.

3. Muškarci su agresivniji, mada znam i mnogo devojaka koje su se lemale i sa sobom nosile noževe i slične stvarčice. Socijalni status ima uticaja i to velikog.

4. Uticaj porodice je ogroman. Verovatno i najveći.

5. Politička situacija nema sa tim veze. Prošlost može da utiče, kao i urođena agresivnost koju čovek ne nauči da kontroliše.

Iz ugla novopečenog srednjoškolca,mada se moje iskustvo sa nasiljem zasniva više na osnovnoj.

1.Ovde ću se složiti sa dušanom.Škole su previše tolerantne.Evo,u mojoj osnovnoj se desilo da učenik na sred časa ustane i zabode profesorku,jer je izjavila da nije hrišćanske veroispovesti.Inače,tip je '97 godište.Šta je škola uradila?Prebacila ga u drugo odeljenje, kom ne predaje ista profesorka.Inače,mali je buržuj samo takav,a stariji buraz mu je važio za neko lokalno mudo.
2. Najveća posledica je "Ja se drogiram i zato sam kul".Takvi učenici su jelte,u 90% slučajeva nasilnici najstrašniji.
3. Naravno.Ali tu ima previše faktora da bi se svaki objašnjavao.Generalno,oni koji se nađu u većini bilo kakve vrste su nasilni prema onima koji su u manjini.
4.Uticaj roditelja je takođe veliki.Ako ti ćale fura polukrimi fazon,normalno da ćeš i ti da nastaviš porodičnu tradiciju.

1. problemi su višestruki... recimo u bosni jedan od osnovnih jesu posljedice rata, bez obzira koliko neko tvrdio da to nema veze s mozgom... problem je i u roditeljima koji nisu u stanju obuzdati svoju djecu, a bogme i u profesorima koji su izgubili svaki autoritet jer su sve više prijatelji sa učenicima, a sve manje nastavnici!

2. u vellikoj mjeri! djeca sve više ne gledaju horore i ostala sranja koja im svi odreda serviraju, umjesto da igraju fucu ispred zgrade...

3. jesu, to je više nego očigledno i to obično nema veze s polom ili godinama, već sa kućnim vaspitanjem i stanjem u porodici

4. i 5. sam odgovorio kroz ova gore tri pitanja

nego mene zanima trebaš li ti u tom svom radu predočiti neko rješenje ili samo ispitati uzroke?

1. dokazivanje ko je jači i bolji baja pa se klinci ugledaju na njih, dileri, glavne face koje vode grupu manijaka
2. najviše uticaja imaju pesme o nasilju, automobilima, ribama i td. pa tek onda filmovi, prečesto sedenje za kompom, nemaju izduvni ventil.
3. nije više bitna razlika u polu, devojke rade to podmuklije. stavka 1.
4. manja briga roditelja i kontrola dece šta rade na internetu. Deca su prepuštena sama sebi. Roditelj kasno reaguje kada je zavisnost od kompa postala jača pa otud i nasilje u porodici.
5. Političari koji imaju dugačak jezik, poznate ličnosti koji voze u pijanom stanju pa ono tipa, "ako ja volim njega zašto ja ne bih radio isto što i on". Sve stavke su uzele maha tako da su roditelji bespomoćni. Najviše su krivi oni roditelji koji su sve dozvolili svom detetu.

Buri, akcenat je na uzrocima, ja čak ne bi trebalo ni da iznesem svoje mišljenje, već da napišem, na osnovu ankete, šta ljudi misle o tome šta najviše utiče na nasilje u školama. Pitanje je ionako otvorenog tipa, nema konačnog odgovora, ali bitno je gledište i mišljenje drugih, da probamo da nađemo odgovor...

aha... pitam jer sam ja vodio diskusiju, da ne kažem svađu sa profesorom oko ovog pitanja... čovjek je poludio, sav zapjenio, mislio sam srčka će ga strefiti :)

ja sam tvrdio da je jedinio efikasno rješenje drakonske kazne, a on da se njima neće ništa postići... zapravo uzrok većine tih problema, kao i nasilja uopšte je što nema kazni i posljedica... sinak kad bi jednog strpali u buvaru drugi bi dvaput razmislili da li će na nastavnike krenuti stolicom...

Ja mislim da je veći problem nasilje u skupštini i na rijaliti programima.
Inače, bolje da su ove plakate "faca si kada lemaš" stavili na krov škole da ne prokišnjava umesto da su ih lepili na prozore.
Uostalom, ima i ova evidenciona lista, koja je strah svih razrednih starešina. Realno, možeš da "lemaš" samo da te niko od "dežurnih drkadžija" (obično su to:psiholog, pedagog i nadrkani lik iz obezbeđenja) ne vidi.

Ja sam više mislila na vršnjačko nasilje, mada ima i taj aspekt, nasilje učenika prema nastavnicima i obrnuto, ali onda bi tema bila preširoka...

Znam da je subota veče i da ovo možda nije pravo vreme ni mesto za ovakvu temu, ali značio bi mi bar još neki odgovor, da imam što više mišljenja. Izvinjavam se ako smaram, nije mi to namera, samo mi trebaju neki podaci. Hvala još jednom...

1. Koji su glavni uzroci povećanog nasilja u školama (vaše lično iskustvo i mišljenje)?

Po meni je moguć uzrok i internet... Đeca svašta gledaju, slušaju, čitaju... Dok sam ja bio u osnovnoj nije bilo toga, u srednjoj jeste, tu i tamo, uglavnom su ti likovi bili idioti koji nemaju nekog roditelja obično, i onda su se otuđili malo...

2. U kolikoj meri i kako mediji utiču na ponašanje učenika (različite emisije, filmovi, sadržaji sa Interneta, itd)?

Eto već pomenuh internet... Mislim da sve te zajebancije, interneti, farme dvorovi itd, što jelte roditelji u velikoj većini gledaju, a uz njih i njihova đeca, utiču jako loše i čak zaglupljuju...
Daj bre, ja se osjećam sve više zaglupljeno, a ne oni.

3. Da li su neki učenici skloniji agresivnom ponašanju (razlike u polu, godištu, socijalnom statusu, itd.)?

Postoje takvi učenici, ali mislim da ih nema previše, dakle što su novije generacije, to su manje razlike što socijalne, vjerske, starosne, tako i pol itd.

4. Kakav je uticaj porodice i vaspitanja na razvoj agresivnog ponašanja kod dece (učenje po modelu ponašanja roditelja, stavovi tipa 'Ako te neko udari, vrati mu duplo' i sl)?

Veliki je uticaj, ali ne samog vaspitanja, ono je čak i najmanje bitno tu... Kultura i tako to je potpuno nebitno, bar po meni, bitnije je ponašanje roditelja unutar kuće... Dakle ako se oni po kući tuku i viču, svađaju se, mislim da će to da se odrazi na dijete.

5. Da li uzroke treba tražiti samo u spoljnim faktorima (trenutno loša društveno-politička situacija u zemlji) i bliskoj prošlosti ili su razlozi dosta dublji (gledano sa psihološkog stanovišta)?

Pa... Kameno da je ovo prvo u pitanju, mislim da nema nikakve veze s tim...

1. Drustvo i roditelji
2. U solidnoj meri ali ne preterano.
3. Jesu oni kojima mama i tata sve daju posto nemaju vremena da ga nalupaju. Devojcice su izrazito agresivne prema drugaricama uglavnom. Jedno alfa zensko dete je gori skot od 10 alfa muske dece.
4. Ako je model los aj i da oprostis, roditelji vise brinu da im dete jede i ima one magicne karte da prodaje nego da ga nauce da drzi viljusku za pocetak, a za sredinu kakvi sve ljudi imaju necu nije ni cudo sto nam drzava ide u kurac.
5. Razlozi su meni se cini mnogo dublji. Politicka situacija za dete iz "normalne" porodice je totalno nebitna. ima za dorucak virste, rucak pasulj... Boli decu dondisav za gadafija i japan. Iskreno mislim da je problem u kompleksima roditelja.

1. Drustvo i roditelji

Ovo sam zaboravio da kažem što kaže jana, jer sam se unio u priču sa internetom. Naravno da je ovo dvoje tu