Prijava

Svi pljuju po našem obrazovnom sistemu (a nerjetko i po stranim). Zato, reformatori, iznesite svoje vizije, kakve bi škole i fakulteti trebali da budu, šta bi se u njima učilo i kako. I takođe, koje predmete smatrate najvažnijim. Koje biste ukinuli, kojima biste posvetili veću pažnju, a koje biste nove uveli.

Tema se odnosi i na osnovno i srednje obrazovanje, kao i na visoko.

Možda posebnu pažnju treba posvetiti osnovnim školama, a od srednjih gimnazijama, jer su one jedine potpuno opšteobrazovne, bez nekog posebnog usmjerenja.

Nakon što vidim vašu reakciju na temu, iznijeću i ja svoju viziju.

Trebalo bi da se sredi ali nemam resenje.
Mozda da se malo ugledamo na Japan, Norvesku sl. razvijene zemlje.

Ја бих оставио, тј вратио школовање као прије што је било, код нас су увели да се иде 9 разреда, да нема оцјењивања итд, дај који курац правимо дебиле од ђеце, јес мало тешко,али су наши високошколовани људи поштовани, бар ја тако мислим, тј они прије, а сад је све трте-мрте...
Мислим да нам је кул школство... Тј било је прије пар година, а сад не знам како се све то ради.

Што се тиче средњих школа избачио бих беспотребне предмете, код нас неки у медицинској школи имају физику 4 године, а ја у електро нисам имао без двије године... Који ће им курац... И тако неке глупости жешће

Кратко и јасно, требале би да буду тешке, што теже.. Ето.

код нас су увели да се иде 9 разреда, да нема оцјењивања

Jel ovo ozbiljno?

da se dovedu samo profesorke do 35 godina i onda ćemo mi biti mirni na času samo ih slušati, učiti njihove predmete da im se dodvorimo itd. :))

ja to zavrshio,pa mi svejedno =]

код нас су увели да се иде 9 разреда, да нема оцјењивања

Jel ovo ozbiljno?

Да, мислим да нема до 4. разреда или нешто тако, можда до 5. нисам сигуран.

debilizam
kod nas u osnovnoj si u prvom polugodju prvog razeda dobijao sunca i leptirice, posle sve normalno.

Ма то ми је глупо, сјећам се да сам се ја као мали жалио и кукао кад сам био у основној у мањим разредима, као тешко је трта-врта, курац тешко, имао сам лучу, стварно сам био мајстор, али што који курац праве ђецу идиотима и све им олакшавају, то ми је глупо...

Ja kad sam iš'o u prvi razred odma' ti dele ocene, koji kurčevi leptirići? Sad uveli da prvaci nemaju ocene, mislim, to još davno, pre 5-6 godina, imaju opisne ocene, i to je sranje...
Ja bih prvo uredio predmete, ima nelogičnih primera, jedan je naveo Smarko...
Onda bih 90% profesora smenio jer su uglavnom nesposobni da prenesu znanje učenicima, a i preopširno je gradivo, moj brat iz Švajcarske i ja smo radili ISTO jebeno gradivo, on tamo, ja ovde, iako ima 3 godine razlike među nama, što je takođe potpuno nelogično... E, i da, smanjio bih broj časova matematike a povećao broj časova maternjeg jezika.

Је л дозвољено троловање на ову тему?

Е па овако.
Прва ствар у основној школи требало би увести да раде ове пензионерке или жене које су пред пензију, а не ове младе згодне добр пичке. Баш пре неки дан отиашо да видим са комшијом како му син у основњаку кад' оно учитељица к'о авион три дана сам онанисао на њу. А онда те добре пиче да се пребаце да раде у средњој ако ништа бар као чистачице. Прво повећала би се посећеност часова, а и наталитет би исто тако порастао, лоше стране повећање сиде и осталих полних болести.

Друга ствар можда и није тако велика али требало би се увести да је литар ракије довољно за двицу. Из искуства имао сам пар добрих другова који једноставно нису могли да науче за два али нису имали пара за шток или неко пиће али ћале им је правио такву ракију да сам се пар пута одвалио као нико.

Трећа ствар треба увести сескуално образовање. То би са првом ставком чинило одличан склад. Дјеца би научила користити кондоме а и мање ненадане дјеце би се рађало.

Четврто треба да се у Историји уведе да је Слободан Милошевић убијен, а не само да се сумња да је убијен.

Пето треба да се организују секције за вртларство и цвећарство тако који год би момак уписао то требало би га по кратком поступку у поправни дом, јер се сумња да је педер илити геј.

Има тога још али ово су неке куљ ствари. лол

E ovako bi ja to odradio.

Kao prvo smanjio bih količinu gradiva, iz skoro svih predmeta, ali bi zato žestoko pooštrio kriterijum i ono što je predviđeno da se nauči, SVI bi morali da znaju. I to kvalitetno da znaju i da razumiju.

Kad je matematika u pitanju, nastojao bih da iz korijena eliminišem taj element bauka koliko je to god moguće, učinio bih matematiku zanimljivom i zabavnom, ali ne na uštrb smanjenja kvaliteta. Nastojao bih navesti učenike da sami skontaju neke stvari iz matematike i da ih razumiju. NIKADA ne bih ponižavao inteligenciju učenika zato što ne kapira matematiku. Isprao bih mozak učenicima sa sljedećom rečenicom "Matematičko znanje i vještina NEMAJU BLAGE VEZE SA INTELIGENCIJOM". Već samo sa količinom vježbanja i sa trudom koji je nastavnik uložio da objasni materiju učenicima. Nastojao bih razviti kod djece matematički način razmišljanja. Nastojao bih postići da svi ZAVOLE matematiku. Jer je ona zaista bitna za mnoge fakultete i imati generaciju koja nema fobiju od matematike može da znači imati dobru naučno-tehnološku perspektivu.

Ukinuo bih ocjenjivanje. Tačnije bile bi samo dvije ocjene. Prošao i pao. Zadovoljava i ne zadovoljava. Ne bi bilo stalnog ocjenjivanja u toku godine, već bi u junu bio jedan ispit iz svakog predmeta. U rasponu od mjesec dana bili bi ispiti iz svih predmeta. Na fakultetu bi takođe ukinuo parcijalno polaganje ispita. Ispit se polaže JEDNOM, cijeli, u komadu, i kraj priče. Tako isto i u osnovnoj i u srednjoj. U junskom roku, za osnovnu i srednju školu, testiranje bi praktično trajalo cijeli mjesec, i svi bi mogli na ispit da izađu i do pet puta. Popravni rok bi bio u avgustu, tad bi se polagali ispiti iz kojih ste pali u junu ili na koje niste ni izlazili.

Po položenom ispitu svi bi imali približno jednak nivo znanja. To znanje bi bilo kvalitetno, ali ne preobimno, tako da bi svako to mogao savladati.

U osnovnu školu, od petog razreda pa nadalje, kao i u čitavoj srednjoj, uveo bih dva nova predmeta - ekonomiju i pravo. Tako da svi imaju osnove iz tih oblasti. Tako bi se podstaklo preduzetništvo, ekonomski način razmišljanja, i shvatanje pravne države i pravnog poretka.

U gimnaziji bi ukinuo logiku. Ali bi se zato filozofija i sociologija učile mnogo opširnije, i to sve četiri godine. Tražio bih da djeca shvataju zakonitosti savremenog društva i filozofske ideje, koncepte. Ne bih ograničavao filozofiju na istoriju filozofije, nego bi se učili i metafizički, gnoseološki, ontološki, i sl. problemi. Logika bi se učila u okviru filozofije.

U osnovnoj školi, a i u srednjoj, u svim razredima bi se učio engleski jezik. I to žestoko. Odmah od prvog osnovne. Do kraja školovanja svi bi morali da ZNAJU engleski, bar do nivoa FCE.

To su samo neke smjernice, imam ja još ideja. I to treba da se razradi. Nešto od ovog mog treba prihvatiti, nešto vjerovatno odbaciti.
Spreman sam na kritiku, i komentare tipa - naučna fantastika, jer i sam znam da je ideja mnogo radikalna.

Kao prvo smanjio bih količinu gradiva, iz skoro svih predmeta, ali bi zato žestoko pooštrio kriterijum

Ово би било одлично, да бар оно што уче и да науче.

NIKADA ne bih ponižavao inteligenciju učenika zato što ne kapira matematiku.

Реално ово ми је било најгоре када видим како наставник професор понижава ученике, иначе с' тим нисам имао проблема али виђао сам како многи изгубе жељу за учењем и жељу за схваћањем када им кажу да су ретардирани и да немају благе везе

Ukinuo bih ocjenjivanje. Tačnije bile bi samo dvije ocjene. Prošao i pao

Одлична идеја, смањило би разлику између ученика.

U osnovnu školu, od petog razreda uveo bih dva nova predmeta - ekonomiju i pravo.

Далс нормалан ово никако, мислим брате у петом разреду једва сам схватио краћење дуплих разломака а да схватим економију, у средњим школама ок.

Ovo za pravo, ekonomiju, sociologiju, logiku se slazem u potpunosti. Puna je drzava debila koji ne znaju nista iz opste kulture, pogotovo politike, prava i ekonomije.

ti bi jovičiću definitivno UNIŠTIO školstvo samo tako...

Kad je matematika u pitanju, nastojao bih da iz korijena eliminišem taj element bauka koliko je to god moguće, učinio bih matematiku zanimljivom i zabavnom, ali ne na uštrb smanjenja kvaliteta.

kako bi ovo izveo?

Isprao bih mozak učenicima sa sljedećom rečenicom "Matematičko znanje i vještina NEMAJU BLAGE VEZE SA INTELIGENCIJOM".

zašto bi lagao učenicima?

Ukinuo bih ocjenjivanje. Tačnije bile bi samo dvije ocjene. Prošao i pao.

da bi ovo sproveo moraš da promijeniš svijest kod kompletne populacije, jer bi 85% ljudi učilo samo onaj neophodni minimum

EDIT: slučajno sam poslao post i evo nastavka...

Po položenom ispitu svi bi imali približno jednak nivo znanja.

za ovo bi te trebalo nagraditi nobelovom nagradom ako bi uspio

U osnovnoj školi, a i u srednjoj, u svim razredima bi se učio engleski jezik. I to žestoko. Odmah od prvog osnovne. Do kraja školovanja svi bi morali da ZNAJU engleski, bar do nivoa FCE.

ovo je jedini prijedlog koji baš podržavam

glupo je to za ek i pravo
koga zanima ide u tu srednju
zabole nas iz ets za pravo