Prijava

Malo ti je mutna ta teorija da su sva plemena iz oblasti crne gore. Nisam ja ni rekao da postoji pleme bogunovic nego sam rekao da su oni braca sa mojima koji jesu jedno od najstarijih plemena ali je neko nas stavio upod njihovo prezime. Imam i literaturu koja potvrdjuje to. Uostalom, raspitaj se zasto neka prezimena nemaju zavrsetak IC pa onda pricajte o nekom uzvisenju. A i ta teorija o crnogorsko poreklu svih slovena je trula pogotovu kad se setim ilira i tracana. Trol tema jasta

Sine ili si glup ili si trol ili nisi čitao moje postove.
Niko nije pominjao "crnogorsko poreklo svih slovena". Kakav idiotizam. Crnu Goru između ostalog spominjem samo kao današnju teritoriju tih nekadašnjih plemena. Po svim relevantnim akademskim radovima od kraja 19. veka pa do danas koliko sam ih pročitao nisam naišao na istoričara koji pleme Bogunović izdvaja kao celinu u plemenskim sistemima o kojim mi ovde govorimo. To je bratstvo koje se razdelilo i takvih je mnogo. Uostalom to je i princip po kojima su se plemena formirala. Bratstvo.

GLUPO JE I NEOZBILJNO VEZIVATI TA PLEMENA SA BILO KOJIM NACIONALNOSTIMA JER I SAMI ZNAMO KAD SE U SVETU SAMIM TIM I NA BALKANU POČELO DELITI PO NARODNOSTIMA KAKVE DANAS IMAMO.

Neobrazovan si i vidim da ne poznaješ materiju a daješ sebi za pravo da vređaš temu i njenog osnivača.
S tim u vezi sisaj kurac.

A i ta teorija o crnogorsko poreklu svih slovena je trula pogotovu kad se setim ilira i tracana. Trol tema jasta

Kaд би знао колико си омашио поенту обрисао би пост, упутио извињење мени и Ајаксу као врсним познаваоцима ове метерије и уплатио 100евра на жиро рачун као одштету. Шалим се, не мораш да уплаћујеш паре и то али схвати - ми смо у праву а ти не.

GLUPO JE I NEOZBILJNO VEZIVATI TA PLEMENA SA BILO KOJIM NACIONALNOSTIMA JER I SAMI ZNAMO KAD SE U SVETU SAMIM TIM I NA BALKANU POČELO DELITI PO NARODNOSTIMA KAKVE DANAS IMAMO.

Јако мали број људи то зна, непобитна чињеница.

Neobrazovan si i vidim da ne poznaješ materiju a daješ sebi za pravo da vređaš temu i njenog osnivača.
S tim u vezi sisaj kurac.

Немој га вређати, добићеш бан, нико није вредан тога ( преузето из америчких филмова).

Е да, добар ти је постер Рио Маре.

Napredak zagarantovan! Kad nemamo licnog skora i uspeha, onda trazimo svoje poreklo i busamo se u njih sedeci u stolici celog svoga zivota i gledajuci kako drugi uspevaju u zivotu pa kasnije se izvlaciti na poreklo! Slobodno se ogranici na balkan i prosperiraces. Ko spominje kojekakve gluposti? Samo sam rekao da nisam iz tog plemena jer sam hteo da kazem da ne mora sve to da bude tacno iako piseeee. Uostalom, citaj sta sam ranije pisao. A to sto si paljevina, od toga te nece izleciti ni da imas direktne veze i zajednicku krv isusa hrista! Necemo pricati o nekoj moci predaka kada jos uvek neki nemaju zavrsetak IC na prezimenu. Za pocetak razmisli jel moguce da su samo plemena postojala i da neko mozda nije hteo da se prikloni drugom plemenu.
Ako vec zelis da se bavis istorijom, proveri ovo - živeli u oblasti Besarabija, kasnije centralne i juzne Srbije, Slavonije, Bosne, Dalmacije, Italije (Marchetti), nekadasnje Vlaške, Vrelo Zrmanje (Popina), pravoslavni manastir Marča, u Moslavini. U vezi sa kraljeviskim vlasima sa podrucja like, delom keltsko poreklo. Rod sa vlaškim princom Marčom koji je u bici na Rovinama ubio kraljevića Marka (turskog vazala). U rodu sa Basarabama, Drakulićima i Tepšićima uključujući i sa Vladom Tepešom i njegovim naslednicima a preko Mladena III i Jelena u rodu i sa bribirskim Šubićima. Takodje u daljem rodu sa Kantakuzenima i prizrenskim Lekom kapetanom. Podaci SPC govore da su Marčetići jedni od zadnjih familija koje su napustili Kosovo nakon kosovkse bitke. U Poljičkom statutu (1440) piše da su Marčetići bili knezovi katunari sa pravom da budu birani ili da biraju Velikog kneza. Kasnije (nakon 1609) neki od njih prelaze u rimokatoličanstvo i nazivaju ih Kopilovićima. Većina plemena (pravoslavci) ostaje u Bosni (područja Une i Sane) i Vrelo Zrmanje (Popina). U Bosni, padom granica (1450, 1570, 1620) jedan deo ostaje pod osmanlijskom vlašću, jedan deo odlazi u Istru i jedan deo odlazi u Vojvodinu (od kojeg, zajedno sa sličnim plemenima, nastaju Bunjevci) a većina ostaje na Vrelu Zrmanje i jugozapadnim padinama Dinare (Marčetića Stanovi, Marčetića Staje, Marčetinovac, Marčetuša). U Bunjevačkim spisima se pominju kao graničari u službi Herberštajna i ističu se hrabrošću zbog čega im Herberštajn potvrđuje plemićke privilegije i naseljava ih u Subotičku Kulu. Zbog napredovanja u vojnoj hijerarhiji (poput ranije Kopilovića) prelazi na RKT, i od nje potiče loza današnjih subotičkih „plemenitaša“ Marčetića, a od tog se dela odvaja i grana izmenjenog prezimena (Parčetići), ćiji je jedan predstavnik, kao somborski gradonačelnik i plemenitaš, zaslužan za skupljanje „samodoprinosa“ od kojeg je izgrađen poznati somborski vodovod.
U popisu Like i Krbave 1712 (popis rađen u Zvonigradu) pominju se kao puškari sa Popine. (Popisanan Zermany zemlia y Puskori y ostala Celiad Leta 1712 Suonigrad). Izrekom Desetnjak Vuk Marčetić i braća sa ukupnom porodicom od 41nog člana okupljenih u formu tada široko rasprostranjenih porodičnih zadruga odnosno, vojnih plemenskih jedinica. Zbog nespremnosti ove loze da se podčini bilo kome austrijske ih vojne vlasti nazivaju „ne dobrim Vlasima“ (na ovom području - Zrmanja/Popina - Marčetići ostaju većinom sve do sredine 20. veka). U jasenovcu (od 1942-1944) pobijeno ukupno 78 (precizno imenom i prezimenom navedenih) Marčetića s područja Vrela Zrmanje. Tomići kod Ključa vode poreklo od plemena Marčetić. U svojoj knjizi Ustanak naroda Hrvatske 1941. u Srbu i okolini general NOB Danilo Damjanović Danić (precizno imenom i prezimenom) navodi poginule učesnike NOB s prezimenom Marčetić - s područja Gračaca i Popine. Jednu pripovetku (Igra kapa i kićenka, igra čedo Marčetića) siromašnim ali dostojanstvenim Marčetićima posvetio je Branko Ćopić (Sabrana dela). U knjizi Vojislava Dabića: Gornja Krajina i Karlovačko Vladičanstvo spominju se Marčetići s Popine, a kao korensko značenje prezimena navodi se mogućnost da je Rumunskog poriekla. Od toponima, po porodičnom prezimenu (i njegovoj izvedenici) prisutni su nazivi: Marčetići, Marčete, Marčeteuša, Marčetića Staje, Marčetin Palež, Marčetina Jama, Marčetin Vrh, Marčetina Uvala, Marča, Marčan, Marčana, Marčanke, Marčani, Merčenegla. U pravilu reč je o mestima koja su zadnje selo na nekom putu, nakon kojih nema puta dalje, osim eventualno brdskog puta u planinu… Jedna cesta na podruèju Zajednice cesta zadarske županije nosi naziv: „Marèetiæi-D1“
Jedna ulica u malom selu na području istočne slavonije zvala se do 1990. ulica braće Marćetića (Milan i Jovan Marčetić), sada preimenovana u Gornji Kraj.

Recimo da ne poznajem materiju...? Hajde sad ti proveri sve ove izvore i kaži mi da lažem i nađi dokaz. Ako nisam u pravu onda ću ti ne 100, NEGO 10000e uplatiti na račun. Ako ja lažem, ne laže slovo pisano perom. Ali uostalom... Za tebe pismenost je nastala tek u 19tom veku.. Ne raspravljaj se više i dosta i DOSTA! Usput malo pogledaj grbove porodica pa mi reci čiji je ovo grb pošto si naglasio da ne znam.

http://img651.imageshack.us/img651/6348/30674137098178800210354.jpg

PS: Hvala na hejtu. Vidi se kakvi ste učesnici diskusije

Nash ti mešaš porodicu i bratstvo sa plemenom. Pominješ neke heraldičke znake pošto mi ono liči na neku kovanicu sa grbom i kažeš da je Marčetić tvoje pleme. Nailazio sam na tu porodicu ali oni nisu PLEME i o tome ti konstantno govorim. Mešaš bratstvo, rod i PLEME

Ne mešam pleme i porodicu. Samo ti sam ti predočio da to nisu sva plemena koja su letela balkanom. Grb ima jasnu poruku i zna se čiji je. Bratstva nisu imala grbove već su imala plemenski grb. Marčetić ima nekoliko bratstva u sebi što sam gore neke i pomenuo. Jedini problem je to što je mnogo njih postradalo u prošlosti pa ih je većina zaboravila. A najgore od svega je što su umesto Bogunoviće svrstali u pleme Marčetića, Marčetiće svrstali u Bogunoviće. Pleme se dosta kretalo pa nije moglo da se ukoreni negde osim u Lici i Bosni. Moji su iz Like, Vrelo Zrmanje, Mala Popina - Otrić.

A izvinjavam se za optužbu za hejt. Najzad su mi obrisali neke definicije posle 2 nedelje pa sam pomislio

PA ZATO TI I KAŽEM DA PLEME BOGUNOVIĆ NIJE PRAVO PLEME

Plemena o kojima ja pričam su plemenski organizovana i imaju svog vojvodu, serdara, kneževe, glavare, skupštine. Kod Bjelopavlića čini mi se do dan danas je sačuvana kamena stolica na kojoj je sedeo starešina i oko koga su se držali zborovi i skupštine. Na njima se rešavalo pitanje pokretanja ratova, mirenje krvi, poduzanje ustanaka.
Fokus je na prostoru od Gacka, Bileće, Trebinja do Albanije, starog Rasa i dole do Cetinja i Boke. Tu je postojao plemenski sistem specifičan u Evropi. Ni Bogunovići ni Marčetići nisu plemana i ne znam kako da ti to objasnim.

пред устанак 1804. се овде са Косова доселио први предак по ћалетовој линији што га памтимо.
а ови други касније су ја мислим из Добрске жупе.

ај ти Ајакс што знаш та племена, ко су ти из Добрске жупе?

Gledaš po starom prezimenu ako ga imaš i po slavi. Toponim Dobrska župa se vezuje za Katunsku nahiju i Cetinje. Vezuje se za Dobrsko selo i Cekline.

Јели ти познато нешто о презименима Јовићевић и Прља?

Јели ти познато нешто о презименима Јовићевић и Прља?

Јовићевића имаш у Пиви највише.
Што се тиче овог презимена Прља, сад ћу ти нешто предочити. Када истражујеш порекло своје породице тј презимена обично се наилази на препреку звано Народно Предање. Оно се понекад покаже за потпуно тачно и поуздано мада се чешће испостави да се ради о највећој глупости. За Прље имаш рецимо ово,

"Bratstvo Prlja je staro crnogorsko bratstvo koje se prvi put u pisanim dokumentima pominje pre nesto vise od 400 godina.U Kotorskim zapisima iz XVI vijeka u dokumentu od 19. decembra 1580. godine po prvi put se spominje Rajicko Stjepanov Prlja iz sela Ljubotinja.Prema narodnom predanja predpostavlja se da Prlji vode porijeklo sa Kosova Polja od bratstva Barjaktarevica. Predpostavlja se da su se posle Kosovske bitke 1389. g. i propasti srpskog carstva doselili u Crnu Goru ostavljajuci svoj rodni kraj Sar planinu i Ljuboten. Dugo i mukotrpno putovanje zavrseno je 1445. godine kada se naseljavaju U Rijeckoj nahiji izvise Oboda u mestu Ljubotinj. (Stanko Blazov Prlja, "Bratstvo Prlja u Ljubotinju", Beograd: ABC grafika, 1997.g. str. 9.)"

Дакле, Рајицко Стјепанов Прља је историјска личност ако је веровати Которским записима међутим ово "Predpostavlja se da su se posle Kosovske bitke 1389. g. i propasti srpskog carstva doselili u Crnu Goru" је највећа лаж, глупост, обмана и нешто што је у ЦГ заживело нарочито за време Књаза/Краља Николе који је Србовао са јасним циљем, као што сам већ пар пута навео. Сад, овде говорим о оним лажима о насељеним "Косовским јунацима преживелим после Косовске битке" итд итд. Никакви историјски записи не говоре о томе, шта више, већина тих јунака из народних песама и народног предања или није постојала или је живела у сасвим другом временском приоду.
Наравно, ово не значи да се појединци тј породице некаквих сељака нису населиле у данашњу ЦГ бежећи од Турака, као што могу бити ове Прље. Проблем је једино да ли се писац водио документованим подацима или народним предањем. Ако је овим другим биће да везе немају са Косовом и слично.

Мало сам се расписао покушавајући само да објасним само једну од сто препрека на коју се налази када се истражује порекло.

Да кажем само да доста Прља имаш и међу Хрватима и то у Хрватсој и босанској Крајини.

Pleme se dosta kretalo pa nije moglo da se ukoreni negde osim u Lici i Bosni. Moji su iz Like, Vrelo Zrmanje, Mala Popina

Племена се не крећу, није ти ово средњи век и не ради о 5-ом. веку после Христа.

Наравно да су постојала племена и ван данашње ЦГ, Херц и Албаније али су се распала нешто пре или дефинитивно пре доласка Турака зулумћара.

Јел' треба бацамо пасуљ ил' шта?

Jebem ga ja. Drobnjaci, Jezera. Prešli prije 300 godina u Hercegovinu, u predio Necvijeća kod Trebinja, odakle 3 brata sele preko brda i osnivaju selo Vrbno. Odatle jedan odlazi u Srbiju, jedan u Bosnu, a jedan ostaje u selu. Od toga koji je ostao sam ja, od ovog koji je otišao u Srbiju su Boda Ninković (karakterističan nos ima, kao i svi mi) i ostali Ninkovići koji slave Svetog Jovana (Nataša, glumica, tu ne spada, ona je rođena Trebinjka, pa je kasnije otišla u Beograd), a od trećeg su nastali Ninkovići u Bosni. Tako da svaki Ninković koji slavi Svetog Jovana Krstitelja, iliti Jovanjdan meni nešto dođe. Eto vi.

Ајде нек ми неко каже из ког сам ја племена. Колико знам моји су негде у 17. веку дошли из Херцеговине.

Хоћеш и родослов да ти урадимо гратис?

Kakve ste vi seronje, jebala vas plemena i bogovi. Što prozivate čovjeka? Zar ne može to malo ljepše: DRUŽE, NE MOŽE SE TAKO ODREDITI, DAJ MALO VIŠE PODATAKA I MOŽDA SE I USPIJE.

Šta se kurčite, internet entuzijasti? Manjak testosterona?

I kasnije vam krivo kad vas hejtuju.

E, djeco, djeco, mnogo se mrštite.

Пошаљи пвтом ако нећеш овако које ти је презиме, где сте се населили. Можеш и сам то да нађеш вероватно, има добрих сајтова.

Имаш ли података о старом презимену, да ли сте мењали славу, где сте се населили? Милошевић је веома често презиме у свим крајевима које насељавају срби

Маре погодио сам на оној теми http://www.forum.hr/showthread.php?t=218262

Miloš, predak Miloševića i Pejovića u Njegušima
Miloš, predak bratstva Miloševića u Humcima
Miloš, predak bratstva Miloševića u Bajicama
Milošević, Počivalo (Rusenovići), Gornji Banjani, porijeklom iz Štitarice (Bileća) a starina Cuce srodnici Ilića u Krivošijama; Čeline, više Presjeke u Dugi Nikšićkoj, potomci Radojice Miloševa brata Djurova, pretka područnih Mandića. Došli su iz Markovine (Cetinje); Pivska Župa; u Njegušima (Cetinje) grana Punoševića; Plana (Bileća) doselili iz Kuča, vidi: Šaranac; pa u Planu (više Plašnice), Štitari (Kolašin) i Dobrilovinu, uz Taru i u Šarance (Drobnjak), razgranati; u Kučima su ogranak Banjevića; Berice, Bubetići, Djurašići, Dumljani, Mažići, Seljani, Strmice i Toci (Pljevlja); u Pješivcima 1441. god.; iz Paštrovića odseljeni u Srbiju; u Šareniku (Ivanjica) jesu iz Lijeve Rijeke (Podgorica); Zalazi (Njeguši), Cetinje, (od 13. v.) kao: Proroković (u 18. v.) jedni od njih kao: Milošević, vidi: Kulenović. Od njih su u: Prčanj, Kotor, Dobroti, Špiljarima i Šišiće (Tivat); na Mircu (Grbalj) jesu od brata, kao: Pribak i Buril; ogranak Punoševića u Dugom Dolu (Njeguši), Cetinje. Od njih su u Ulcinju (1896. GOD.). Porijeklom su iz Bosne, navodno kao: Vojinović. Živjeli na Zlatnoj strani, obronku Ciganke u Gornjim Banjanima, pa odatle pod planinu Bukovicu (oko 1692. god.); Krtole i Šišići (Grbalj); Rošći (Tivat), oni su potomci Dapca, doseljenika iz Albanije; u peraškim naseljima su iz Dalmacije; Kuti, Savina i Igalo, Herceg-Novi, porijeklom su iz Korjenića (Trebinje); Škaljari (Kotor); Gornja Lastva (Tivat); Kruševice, Herceg-Novi; u Paštrovićima 1445. god.; Grahovo (Nikšić) i Dobrota (Kotor) i kao: Begović; Lepetane (Tivat); Cetinje; Čaradje (Golija), Nikšić došli iz Brestica (Gacko); Vraćenovići (Nikšić); u Duboviku (Bajice), Cetinje; u Bajicama (Cetinje), jedni su ogranak Martinovića; Rioci (Bileća), iz Cuca, a tamo iz Šobajića (Bjelopavlići), od njih u Čaradje (Golija), Nikšić; u Osoju zagaračkom su kao: Stamatović - Milošević; kod Bileće (Hercegovina), i kao: Vlastelinović - Šaranac, vidi: Šaranac, porijeklom iz Djinove Mahale (Nevesinje), porijeklom iz Grahova (Nikšić); u Maloševcima (Nikšić) 1405. god.; Štitarica (Golija), Nikšić iz Markovine (Cetinje); Boan (Ašani), Žabljak, došli su iz Bratonožića; Njegovanovići (Rudine), Bileća, ispod Grada (Gacko) i Drežanu (Zeleni Torovi) uz rijeku Drežnicu (Hercegovina), došli iz Krivošija (Boka Kotorska); u Lijevoj Rijeci (Podgorica) grana Vasojevića; u Morači, jedni grana Lazarevića, a drugi su došli iz Bratonožića; Mrkojevići (Bar); Šekulari (Gornji Vasojevići) ogranak Pantovića; u Vasojevićima jedni ogranak Šoškića, u Gornjem Polimlju, drugi su (Lopate i Lijeva Rijeka) ogranak Raketića, grupa Lopoćana; Gajtan (južna Srbija) i kao: Milošević = Jovović oko 1879. god. doselili se iz Bajica (Cetinje); u Šekularima (Vasojevići) ogranak su Pantovića; u Lješkopolju (Draževini) su ogranak Vukčevića; u Bioči (Bijelo Polje); Ljubić (Prislonica), Čačak, porijeklom su iz Bjelopavlića; Svojdrug (Sokolski kraj), Srbija doseljenici iz Pive; Riovac (Bileća) i Davidovići (Gacko), potomci su Vuka Brdjanina iz Šobajića (Bjelopavlići); Bar; Podgorica; u Ljubiću i Vorču (Knić), Šumadija i kao: Milošević (Kezun), porijeklom su iz Bjelopavlića, ranije Vasović; Pelo polje (Belo Polje), Šumadija, kasnije: Petković, Raković, Čarović; u Raškovićima (Kragujevac) i kao: Crnogorac, došli iz Korita (Rožaje), a tamo iz Vasojevića; Bijelo Polje u Gruži Kragujevačkoj doseljenici iz Crne Gore; u Komanima ogranak Radulovića iz grane Orlovića; u Rudinama (Nikšić) kasnije Dobrančić; u Površi, uz lijevu obalu Trebišnjice došli su (oko 1405. god.) sa Volujaka (Gacko); Donja Bijela (Šavnik) oni su grana Novljana (od prije 1389. god. prešli kod Šavnika). Od njih su: Radović, Knežević, Čupić, Jakić, Glodjaja, Kusturić sa ogrankom Ilić, Djurović i Vemić ogranak Gluščevića, Čarapuć, Marinković, Vučinić i Baljuš, Drašković (od Kneževića), Lučić i Topalović u Pljevljima ogranak su Jakića; u Kotoru su i kao: Milošić
Miloševići (Martinovići) u Bajicama
Miloševići ("Umci"), bratstvo u Humcima
Miloševići, bratstvo u Dugom Dolu
Miloševići, bratstvo u Vitasovićima
Miloševići, bratstvo u Povrpolju
Miloševići u Dobroti
Miloševići u Kotoru
Miloševići u Riocima
Miloševići, ogranak Vasojevića iz Lijeve Rijeke

Пробај да се пронађеш овде Маестро па да наставимо, или да тражимо нови траг.