Prijava

Čitate li naučnu fantastiku? Koji su vam omiljeni pisci i dela? Imate li nešto da preporučite ostalima? Pošto sam skoro počeo da čitam taj pravac, omiljeni pisac mi je Klark, a delo Druga odiseja...

nisam neki ekspert, ali preporučujem Ilion od Dena Simonsa...

Ja sam kupio hiperion ćaletu za rođendan pre par godina, jel su te knjige povezane?

Bravo matori, odlična tema!

Preporučujem sve od Eriha fon Denikena, i Autostoperski Vodič Kroz Galaksiju od Daglasa Adamsa. :)

E brate
Hiperion, Pad Hiperion, Endimion, Uspon Endimiona, sve povezano...čitaj Den Simons JEBE!
I da, Ilion nije povezan...

Uf čitam sve što mi dođe pod ruku. Omiljeni pisac Filip K. Dik definitvno a za njim ide Artur Klark.

Filozofe, će mi daš tu knjigu sledeći put kad se vidimo?

SF pokriva ogromno područje, ja sam veliki fan, probajte da nađete CD Polaris - tu je Zoran Živković objavio sve knjige koje je izdavačka kuća Polaris ikad štampala.

Obavezno pročitati, a retko se spominje, "Bil, heroj galaksije" od Harija Harisona (parodija na spejs opere) i "Anubisove dveri" (Anubisova vrata u nekim prevodima) od Tima Pauersa (putovanje kroz vreme, fantazija, gomila engleske istorije - može se skinuti na baneprevoz.com).

Gospode Bože, može. ololoo koja rima hahahahah

Bil, heroj galaksije, odlična.
Ako se zasitite "klasične", zapadne fantastike, pređite na Stanislava Lema, ima više filozofski a manje tehnički pristup.

Dobar je Lem, a ako si baš ekstrem i tražiš tešku fantastiku za razmišljanje i dubinsko rezonovanje (mada je malo zastarela) onda uzmeš braću Arkadija i Borisa Strugackog - najbolji SF Istoka...

Od hardkor SF-a volim "Grad" Kliforda Simaka.
Od nečega što ima SF-elemente u sebi, a zapravo je konglomerat svega i svačega (a ja to najviše volim) - Mračna Kula Stivena Kinga. Kad čovek dođe na kraj priče shvati da je to zapravo najviše SF od svega.

Sad sam hteo da pomenem mračnu kulu. I mada sam pročitao samo prvi deo, knjiga jebe.

Najoriginalniji SF autor od svih koje sam čitao je Filip K. Dik. Ali nije za svakoga. Čovek je bio dijagnostikovani šizofrenik i još se radio spidom i esidom tokom mnogo godina.

Njegova knjiga Valis je jedna od najoriginalnijih i najluđih stvari koje sam pročitao, a radi se o hronologiji njegovog nervnog sloma i svim tripovima koji su mu se sastavili u sistem paranoje u glavi. Čoveče, to treba da se čita sa otvorenim umom u jednoj ruci i sa googlom u drugoj, da bi skapirao sve reference koje čovek pominje, ludilo.

Takođe, Dena Simonsa tj. Hiperion Kantos preporučujem svima koji žele da čitaju nešto malo konvencionalnije, ali i dalje izuzetno originalno i pitko, kreativno i očiotvarajuće.

Za kraj, Dejvid Brin i sve knjige iz njegovog serijala "Uzdizanje" su sjajne. Spejs opera na vrhunskom nivou, za one koji vole da zagolicaju intelekt koliko i za one koji vole jurnjavu i napucavanje svemirskih brodova.

Mračnu kulu posedujem ceo komplet u hard kopiju, Hujo, zamisli sad ovo: prvi deo kule je go kurac kad uporediš sa ostalim delovima u kompletu... kao kad bi od kompletnog ručka pojeo samo so.
Mračna kula je Magnum opus - komplet je referenca na sve Kingove knjige i još gomilu ostalih autora, sam King je jedan od likova Mračne kule. Nije to SF, ne u pravom smislu, to je bezvremensko delo književnosti u rangu sa Gospodarem prstena, Silmarilionom, Beskrajnom pričom i Pekićevom Atlantidom.

Kad smo kod toga, srpski SF - Pekićeva Atlantida, svi romani Ch. A. Bell-a (Belče), Gorana Skrobonje...

Ima li neko nastavke Helikonije- Proleća?

Ja Kulu posedujem u džepnom izdanju na engleskom prve četiri (prvu knjigu i prvobitnu i prerađenu verziju - napravljenu da se bolje uklopi u ostalo), petu i šestu u mekokoričenom, ali u originalnom formatu i sa istim ilustracijama unutra kao u tvrdokoričenom (američko, ne britansko... i korice kod mekih su bolje)... i sedmi deo tvrdokoričen.
Svih sedam imam na nemačkom džepna izdanja.
I na srpskom imam sve.
Imam dve zvanične propratne knjige Robin Furth i nezvaničnu Beva Vincenta.
Imam KA tetovažu, lol.
Elem, nije referenca na sva dela - ima tačan spisak dela koja su povezana i zna se tačno kako su povezana.
A rekoh da je od svih žanrova najviše SF, ne da je čist SF.
I ono, nije kul što si napisao da je King jedan od likova, pokvario si ljudima koji nisu čitali.
Meni je nick inače svugde Jake Chambers... :)

A da... ja sam za Alnari preveo prvi deo Vukova Kale.

A da... ja sam za Alnari preveo prvi deo Vukova Kale.

Zahvaljujem i čestitam.

I ono, nije kul što si napisao da je King jedan od likova, pokvario si ljudima koji nisu čitali.

ako im to pokvari Kulu, onda bolje da je i ne čitaju :)

Elem, nije referenca na sva dela - ima tačan spisak dela koja su povezana i zna se tačno kako su povezana.

ali u tim povezanim delima imaš reference na ostale, sve osim onih koje ni King ne smatra bitnim

EDIT: ovo su moje reči:

Nije to SF, ne u pravom smislu, to je bezvremensko delo književnosti

htedoh reći da je Kula IZNAD žanrovske kategorizacije, ne da u njoj nema SF-a

EDIT EDITA: i da znaš da sam pogledao u knjigu ko je preveo, ne da mi đavo mira :)))

Pa jeste iznad... a danas je ionako tendencija i u filmu, serijama i knjigama da se bude iznad. Ima onih koji to ne vole - ali ja volim priču, a ne žanr, i glupo bi mi bilo da neka priča robuje žanru samo radi žanra...

A nema šta da mi zahvaljuješ i čestitaš... mogao sam i dan-danas biti jedini Kingov prevodilac ovde da sam hteo da pognem glavu pred Alnarijevim diletantizmom... Al' dobro, ne živi se samo od ljubavi prema piscu. :D (mada nisu pare bile tu problem)