Prijava

Koja srednja?
Mešaš pojmove. Antonijev kriterijum je isti, ne opada. Ali je prolaznost manja. Što znači da smo slabija generacija (da li lenji, nezainteresovani, gluplji ili nešto treće ne znam), ali opet, tako je.
Doduše, rekao sam već, januar iz OET-a 1, kod Antonija je bio smešan, ali bukvalno (koliko sam gledao rokove prethodnih godina uvek je dolazio jedan slične težine), februar opet nije bio pretežak, dok je jun bio krvav. Ali nema veze. Što se matematike tiče, tu na faksu vlada ubeđenje i među starijim studentima i prema svemu ostalom, da su kriterijumi čak i porasli, što ja u određenoj meri podržavam. Pre svega, ako pričamo o kolokvijumu iz matematike 2. Oba programiranja dosta zajebanije ocenjuju, ne po mom mišljenju, nego po mišljenju pojedinaca koji su dosta dobri u tim oblastima i koji su to položili pre dve, tri, četiri godine.
Ali opet, takve stvari mogu da doprinesu samo ugledu fakulteta.

Ovde se radi o tome da je oko 50-60% osnovaca odlično. Eeeej! I isti ti klinci loše prolaze na ovakvom prijemnom?! Pa ovde bi svako sa četvorkom morao da ima 18-19 poena. Testovi nisu testovi iz matematike i maternjeg, nego testovi inteligencije.

Pa šta se čudite, da li primjećujete kakvi sve ljudi studiraju i dolaze da budu profesori? Onaj test iz 2011 iz matematike je žalostan, ali baš onako tužan, kao da je test inteligencije za blago retardiranu desetogodišnju djecu.

Reme, bez ljutnje, ali ne mesam pojmove, on je tada rekao da svake godine mora sve vise da snizava kriterijume (i dodao jos da ipak nije spreman da ode ispod odredjene granice). Stvarno ne bih da analizirama kakav je bio koji rok, nije u tome poenta. Istina je da su neki profesori zadrzali kriterijum (npr. mata1 i 2), ali tesko da je neko povisio. Danas sam slucajno prisustvovao tom vasem uvidu iz prog 1 i 2, ne mogu da kazem da je visi kriterijum. Lik je nazvao promenljivu 1, znaci broj 1 i na kraju imao 4 ili 6 bodova. Ja bih to oborio. 7 puta minimum. Takodje, neka zgodna riba je pisala takve gluposti da je, kada je izasla, asistent dao drugom da pogleda i da kaze koliko bi joj dao bodova (prethodno malo citao sta je pisala). Ne mogu da prepricavam kakve su to nebuloze bile, ipak je i ona dobila neke bodove (zaglavlje, tacka zapeta ili sta vec).

Problem je pre svega u osnovnim i srednjim školama. I u tome što matematika, fizika i slični fakulteti nisu popularni međ' omladinom, upisuje ih svako, i oni postaju profesori, doduše, oni jači studenti se trude da rade u nekoj firmi ili slično, a oni bez ambicija postaju profesori. I onda dobiješ ovo što dobiješ. Masa nespremnih profesora predaje po osnovnim i srednjim školama i samim tim sprema đake za upis nekog od fakulteta. Naravno, pošto kriterijumi u srednjim i osnovnim školama nisu nikakvi studenti dolaze apsolutno nespremni na fakultete (kao i ja uostalom), a na fakultetima (pre svega ovim zahtevnijim, i onim gde ima ljudi) dovodi do toga da studenti nemaju nikakve radne navike (opet ja), i zato na faksu nailazimo na probleme. Začarani jebeni krug. I definitivno je istina da fakultete završavaju uporni.

"divlji dolaze da oteraju pitome" katastrofa...
-6+2? jbt ja sam u prvom osnovne znao sa negativnim brojevima... dobro, kidao sam matematiku, al opet...

Lik je nazvao
promenljivu 1, znaci broj 1 i na kraju
imao 4 ili 6 bodova. Ja bih to oborio. 7
puta minimum.

To bih i ja oborio deset puta. E sad, sve zavisi kod koga je bio na uvidu. Meni je demonstratorka iz pp-a skinula bod zbog dugačkih promenljivih! Kako ona može da bude jebeni demonstrator? E sad, programiranje 1 i programiranje 2 nalazim za prilično loše koncipirane predmete, jer ta dva predmeta praktično od studenta zahtevaju da zna napamet šablon po kom se rade zadaci na ispitu. Naravno da nema ljutnje. Doduše, sad žurim do faksa, pa ćeš dobiti pvt nakon toga, da ne širimo priču o profesorima i studentima na etf-u na temu na kojoj joj nije mesto. Za ove sa matematike se slažem da su dosta dosledni sebi. Doduše, simpatičnije njuške su mi sa OET-a. Koja si ti godina i koji si smer na ETF-u?

Kao zaposlen u prosveti mogu da kažem da kriterijum ne opada, jer teško da od ovoga može niže! Jednostavno, nema gde dalje da pada. Titraju se jajca i podilazi se lošim đacima, dok se dobra deca zapostavljaju (dok ove prve moliš i kumiš da nešto priuče, ove druge teraš na takmičenja gde baš i ne dobiju nikakvu opipljivu nagradu).
Strajo, ovo je prošlogodišnji test koji sam iz radoznalosti tada radio i sakupio 20 poena (nije loše za profu jezika da tako odradi matematiku, a?). Ove godine su rezultati još gori jer se traži logika više nego bubanje (doduše, po ukidanju pravopisa je bilo više poena iz srpskog).
Prosto- deca imaju tendenciju da idu ispod kriterijuma, a što je kriterijum niži, i oni sami furaju još niže. Par puta me pitali kako je bilo kada sam ja bio đak i reagovali su k'o oni majmuni iz Odiseje u svemiru pred monolitom kada bih im opisao! Nezamislivo, zamisli kako se lako i brzo davala jedinica ako ne naučiš! A ko danas koristi mozak? To nije in!

Riba smrdi od glave
http://www.kurir-info.rs/ministre-ponovite-malu-maturu-clanak-286048

Ako je neko baš dokon, nek' nađe pravilnike na sajtu ministarstva prosvete i nek' ih prostudira. Sve će biti jasnije. Upiš.

Nije bio nešto težak test, a matematiku su đaci (pa i sam ja) loše odradili zato što nije matematika mogla tako lako da se prepiše, barem kod mene u školi. Srpski mogao lagano da prepišeš (iako sam i to mnogo loše odradio) jer je sve bilo na principu podvuci, zaokruži...

Naša prosveta se raspada jer imam utisak iako sam vukovac da ne znam ništa iz geografije, biologije, hemiju već da ne komentarišem. Knjige su katastrofa, nastavnici loši i koji praktično ne znaju šta više pričaju jer su stari i ovaj prijemni i svi ovi kurci oko upisa su preterani.

Srednje škole zbog loše prosvete propadaju, pa tako gimnazija u Aleksincu je bila jedna od najjačih u Srbiji, ali sada ti treba nekih 50ak poena da bi upao. Došli su neki bolesnici koji guraju svoju decu i tako uništavaju školu.

gimnazija u Aleksincu je bila jedna od najjačih u Srbiji

Znam, ja je završio :) I ogulio bulju dok sam uspeo, a sad decu čujem kako se sprdaju sa školom (nije mi teško jer svaki dan prolazim pored te gimnazije). A sad je interesovanje za gimnazije generalno slabo (moraš posle dalje da učiš, hteo ti to ili ne, nema plana B, plus, citiraću đake "Teško da se završi, mora da se uči"). Program star k'o biblija, iz srpskog se rade isti tekstovi kao i pre 50 godina...
Neko skoro reče "Ovaj školski sistem je osveta loših đaka" i bio je u pravu 100%. Dete ne smeš da pipneš, ne smeš da podvikneš, možeš da ga kazniš za izgred samo ako se roditelj složi, jedan ako mu daš optuži te za maltretiranje i odmah mu se veruje na reč, pa ti vidi šta ćeš... Gomila prezaštićene i nedovoljno uposlene dece koja ne znaju šta će sa sobom i dobar deo njih završi kao sociopate nesposobne za samostalan život.

Ja stvarno ne znam koji je kurac danas sa prosvetom. Pa sunce mu jebem punim 29 godina u decembru, osnovnu i srednju školu sam učio po starim programima koji su najverovatnije ostali još iz komunizma. U prva dva razreda osnovne učio sam srpsko-hrvatski jebem ga. Danas mi ništa ne fali, imam i opšta znanja, ali i ova druga. Ovi klinci danas izlaze iz škola gluplji nego što su u njih ušli. Za vreme Slobe sam bio osnovac i srednjoškolac, ali situacija ipak bila bolje postavljena u prosveti tada nego danas. Čini mi se da je tad nastavnik ili profesor ipak bio glavno mudo u učionici, a danas se balavci izdrkavaju na profesorima koji ne smeju maltene ništa da urade, jer su jebeni mamini i tatini sinovi i ćerke zaštićeni kao ugrožena vrsta.

Jednu naciju ćeš najlakše uništiti ako im uništiš školstvo i prosvetu.

glavni, mogu samo da aminujem!
gonzo, tada nam je profa bio mudo br.1 u učionici, a danas je đak mudo br.1 u učionici i zaštićen je k'o beli medved, božanstvo gotovo. Naravno, šta ćeš učiniti sa tolikom moći i pravima? Zloupotrebićeš ih, naravno jer je tako zabavno i provučeš se, a da ne trepneš. Na kraju ponosno izađeš i kažeš kako si završio školu, a da ništa nisi naučio. Milina.
A zašto da ne? Pa, nije li to isto ministarstvo ukinulo pravopis na završnom ispitu i priznavalo sve i svašta kao tačan odgovor? Isto tako dobijamo i doktore, inženjere, pravnike...

Eee, sećam se kad sam ja u školu išao poneko je i godinu znao da ponovi.

Eee, sećam se kad sam ja u školu išao poneko je i godinu znao da ponovi.

ЉОЉ.

Пази, не знам каква је ситуација у Србији, али код нас у Босни је хаотично. Студирам историју на Универзитету у Источном Сарајеву, где влада мишљење да су студије историје засигурно међу три "најтеже" на Филозофском факултету, где се као разлог наводи, најчешће масивно градиво, тако и велика имена из редова професора, др Ђуро Тошић, др Радивој Радић, др Нада Зечевић и други. Међутим, критеријуми по мом мишљењу за пролазну оцену су мизерни, барем су такви били у првој години, полажу испите, буквално полуписмене персоне, који често немају елементарно знање, томе је доста допринело полагање испита у писменој форми, ситуација је релативно другачија ове године, што је повезано са другим кором професора, тежим градивом за обраду и искључиво усменим испитима. Од двадесет пет људи који су уписали другу годину, пет ће дати услов за трећу. Али, ако историја важи за један од "тежих" факултета Филозофског, замислите каква је онда ситуација на другим факултетима. Сећам се прошле године, цимер за испит спрема осам страница, за испит, да, и неће да научи већ умањује и преписује да би добио шест. Серем говно на читав универзитет, и већ планирам да се пребацим у Београд у скорије време. Мишљења сам да је снижавању критеријума овде, доста допринело студирање по болоњском систему.
Елем, положио сам јуче испит за који сам мислио да ћу пасти, а пао данас онај који сам мислио да ћу положити, ето први пут за пуне две године студија сам пао испит.

Da li država želi da snizi kriterijume kako bi povećala procenat obrazovanih i visokoobrazovanih?

Не знам ко је кривац, коме користи таква ситуација и ко је форсира, али знам шта је резултат, стварање маса полуписмених дипломираних кураца, маса квази интелектуалаца, академских грађана са речником грађевинског радника и никаквим практичним знањем, а да притом постају учитељи и пример другима. Резултат је пандемија имбецилије. Чему форсирање кадра, са оволиким бројем факултетски образованих људи, који чекају на бироу за запошљавање. Форсирати дефицитарне факултете.

Da li država želi da snizi kriterijume kako bi povećala procenat obrazovanih i visokoobrazovanih?

Sumnjam, ovo je neki prelazni period. Ranije kad je obrazovanje moralo da bude besplatno jedini način da održiš populaciju visokoobrazovanih pod kontrolom je da obrazovanje učiniš što težim. Realno, koji će državi armije inženjera i doktora nauka, nema ko onda da kopa kanale i riba klozete. Sad kad više ne mora da bude džabe i počinje da se naplaćuje i klimatizovanje hale za prijemni uz sto drugih kuraca, mogu da spuste kriterijum kolko voliš jer ćemo za koju godinu toliko da osiromašimo da će za studije malo ko imati para.

Моја сестра од тетке је добила посао у овдашњој основној школи након пензионисања бивше наставнице. Прича ми како је веома разочарана заинтересованошћу деце. Сем тога што нон-стоп пцују, деру се и свађају са њом, они константно не раде нити уче. Када је првог пута ушла у учионицу и донела дневник један мали баја је устао и рекао како они имају "права". Како на њих не сме да се виче, да не могу да добију јединицу за крај и томе слично. Иначе у школи је неки психолог/педагог женски, који једноставно пуни деци главу глупостима. навешћу пример и то да педагогова деца њу називају говнетом и будалом а она ни прстом не мрда. Углавном швеца ми каже: током петнаестоминутног теста 70 посто разреда гледа у сат на зиду учионице и чека. Ови што раде су малобројни, пар генијалних ђака су извргавани руглу од стране оних лоших тако да се тих пар генијалних ђака поистовећују са марвом а после кришом играју шах. када је швеца отишла у зборницу са 75% јединица, педагог и директор су рекли "Заинтересуј их" и оан се нашла у необраном грожђу пођто је добила исти резултат поновивши тест пар пута. Ако упише јединице, инспекција ће кењати, ако упише двојке инспекција ће кењати.

Реално, кога заболе курац за критеријуме у просвети? Кајлију сте од сајта за спрдњу претворили у смарачки форум на којем се сви такмиче да покажу колико добро знају дизгуглају нешто.