Prijava

Ja kontam, da je bolje da se ne sudaris...

Na kreš testovima se testiraju do 80 km/h
ja fala Bogu i nisam imao iskustva što se tiče sudara, samo par čukanja po parkinzima i to.Što se tiče pitanja, to zavisi ne samo od brzine nego i od drugih faktora (masa, konstrukcija prednjeg dela, zaštite, materijal, prijanjanja, klirens vozila-svakako je bolje da je vozilo što više, manje su šanse da se "podvučete" pod vozilo koje vam dolazi u susret)
http://www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY
video objašnjanva.
A bolje da je brzina što manja, impuls udara je manji kad se krećeš 40km/h na sat i spiči te neko sa 80 km/h, nego kad oba voze po 80 na sat.Koliko se sećam fizike iz druge, te dve brzine se sabiraju a ne oduzimaju.

Логично вала да треба да се успори. При већој брзини, наравно, већа енергија. Сад једино можда се при већој брзини та енергија током удара другачије усмерава, тј. можда се распе са стране аутомобила, тако да преко мотора па преко бочних страна оде процентуално већи део енергије него при мањим брзинама мало више заобилазећи возача. Ал' све то зависи од материјала, облика аутомобила и понајвише масе вашег аутомобила, која прилично утиче на то ко ће више најебати.

http://www.quitor.com/wp-content/uploads/2009/01/big-car.jpg
Ако возите овог бају боли вас курац и за импулс и за кинетичку енергију...

Reno je sjebao volvo ko staru kantu. A profa se drogira.

Nema to veze sa impulsom i ostalim stvarima.
Ako jedan auto prikoči spušta se celo auto napred, a ti ako si još dodao gas velika je mogućnost da će tvoj auto biti iznad, tj da će ovaj drugi podletiti pod njega..

Ima ona fora što su je u Mitbastersima ispitivali, navodno ako nalećeš na losa, jelena ili bilo šta dugonogo, treba da ubrzaš jer će pri dovoljno velikoj brzini automobil da lansira životinju uvis i tako izbegne veći deo štete. U svakom slućaju, rezultat provere je bio da veća brzina dovodi do većeg sjebavanja i automobila i irvasa. :)

Voziš kroz slepu ulicu, pa odjednom primetiš zid u koji ćeš sigurno udariti. Šta, gaziš gas? Taj profesor je neki kamikaza. Kao kad bi trčao na metak sa visokom dozom optimizma...

Sunčani sve zavisi od prizvođača, nekima je motor pomeren napred i zbog toga se pri kočenju spušta prema dole. Drugi opet imaju motor na sredini tako da im centar ravnoteže pomeren prema sredini. Realno u ovoj jednačii je previše promenljivih da bi se izveo nekakav opšteprimenljiv zaključak.

realno... Elektro zaključio stvar...i ja sam slično rekao na prošloj strani u prvom komentu...

Voziš kroz slepu ulicu, pa odjednom primetiš zid u koji ćeš sigurno udariti. Šta, gaziš gas? Taj profesor je neki kamikaza. Kao kad bi trčao na metak sa visokom dozom optimizma...

Nije bas isto. Masa, i gustina zida naspram mase i gustina automobila? Ovde je rec o vozilima relativno iste mase i gustine. Mada opet nema logike ubrzavanje.

nagaziš gas i prođeš kroz zid... Ako voziš kamaz samo se zavali i boli te kurac...

ima neke logike to sto je profa pricao, kada das gas trenutak pred sudar tvoje telo prijanja uz sediste i ostaje mu mesta da "dise" u trenutku sudara. a kad kocis u trenutku sudara pojas je vec maksimalno zategnut i sva sila udara se prenosi direktno na tebe preko pojasa, ako me razumete sta hocu da kazem , plus to sto su rekli u prethodnom postu da se prednji deo vozila podize...

Nije bas isto. Masa, i gustina zida naspram mase i gustina automobila?

Ma kakva bila masa i gustina zida, ili automobila, manje ćeš stradati ako prikočiš. U auto-školi mi je instruktor sa pedeset godina iskustva stalno tupio njihovu izreku: noga s gasa, eto spasa. A taj profesor fizike možda i nema vozačku...

Onaj video je objasnio neke stvari.Volvo od dve i po tone smrskao je francuski fićfirić. Slična situacija je bila i sa Land Roverom starije generacije, koji je pretrpeo manja oštećenja, ali su putnici zbog same konstrukcije vozila bili izloženi mnogo većime G silama.

izreka kobjasnila :D

Realno kupite Kamaz i boli vas uvo.

moguce i da je tacno.
kao kad igras klikere, ovaj sa vecom brzinom ce da oduva ovaj sto stoji ili se sporije krece time sto ce preneti svu energiju na njega, a on se zaustaviti.

Kinematika a ne kinetika, mada se ovde "pita" dinamika. A ovako nešto trezan profesor ne bi izjavio. Ili ga slušaoci nisu razumeli, ili on treba da se ubije. Na bilo koji način, neka sam izabere kako će najmanju štetu napraviti. Samo da ništa ne proračunava, pokazao je (ako je) da mu to ne ide!