Prijava

neki drugi cvet

Probaj sa ružom. Da zagrebe do bola.

Ја мислим да свачији живот вреди онолико колико га та особа сматра вредним. Ако неко воли свој живот, сматраће живот вредним, а ако неко није задовољан, неће вредновати свој живот, и стављаће главу у торбу.

Rekoh ja da sve šipče treba pobit! i zapalit! i zapalili smo jih! KOSOVO JE SRCE SRBIJE!

Проблем је што сви живот вреднују у моралном смислу, то јест, да више вреди живот "добре" особе од живота "лоше". Да је Тесла убио бабу како би исфинансирао школовање и након тога ненормално задужио свет својим открићима, по мени, његов живот би опет више вредео од неког финог, моралног медиокритета.

To ti kažem.

EDIT:Obični i neobični ljudi.,, Prva je vrsta svagda
gospodar sadašnjosti, druga vrsta gospodar budućnosti. Oni prvi čuvaju svijet i množe
ga brojem; ovi drugi kreću svijet i vode ga k cilju. I ovi i oni imaju sasvim jednako pravo,
da postoje. "

Ajd sad da menjam pristup. Vrednost mora da postoji u odnostu na nešto što je određuje. Dakle da bi pojam bo vrednovan mora da ima i neki koji je vrednujuči.
Ako je vrednujući pojam pojedinac, odgovor je ne.
Ako je vrednujući pojam društvo, odgovor je ne.
Ako je vrednujući pojam(đto je malo teško zamisliti) lice ovlašćeno za vrednovanje života, odgovor je opet ne, jer sigurno postoje varijacije čim postoji potreba za vrednovanjem.

Dakle, neki su skupljii, neki jeftiniji, a neki bezvrredni, a pričanje da jesu svi jednaki je samo pokušaj stvaranja iluzije o druđtvu koje dela racionalno. Društva čine pojedinci, koji su definitivno ljudi, a dobro je poznato da su ljudi životinje.

Eto vam najsvežiji primer da ne vredi. Luis je ubio čoveka u saobraćajci, teško povredio dvoje dece, a hoće da ga zakopaju u Aleju velikana. Nesrećnog Mađara i decu niko i ne pominje.

Мрзи ме све да читам, али суштина је да није исто вредан. Ето примера ради да терористи киднапују неког педофила и Теслу, и кажу да ће само један бити слободан, шта би урадили? Сигурно не би упали у моралну дилему "е па и живот овог другог је вредан". Није вредан ништа.

Свако има свој живот да га искористи најбоље што мисли да треба. Што га боље искористи, то се више вреднује.